Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup domu - przejęcie finansowania budowy

Napisany przez KingZul
Witajcie,

ponieważ obecnie poszukuję nieruchomości i niestety nie mam zbyt dużej wiedzy na temat finansów, muszę czasami zwracać się do was o pomoc.

Pewien znajomy zaproponował mi ofertę, która brzmi dobrze dla kogoś, kto się nie zna.

Ten znajomy kupił Dom na licytacji około 2 lata temu, w którym byli najemcy. Cały czas opłacał raty z wynajmu i trochę zyskał. Teraz najemcy się wyprowadzili (wyemigrowali do Włoch) i chce sprzedać Dom ponownie.

Oferta, którą mi zaproponował, wyglądała następująco:

Ja przejmuję obecny kredyt, który biegnie na niego, pod którym kupił Dom około 2 lata temu (oczywiście jeśli bank się zgodzi!). To byłaby w zasadzie sprzedaż domu?!

Czy to w ogóle jest możliwe? Czy może on sprzedać mi Dom, przenosząc kredyt na mnie? Czy to w ogóle jest sprzedaż?

Mówił, że w ten sposób oszczędza podatki od sprzedaży domu, które by się pojawiły, gdyby dostał więcej pieniędzy za Dom, niż zapłacił za niego wtedy. Ponadto, koszty związane z opłatą przedterminową dla banku by zniknęły (choć nie wiem, co to jest)....

A ja po prostu kontynuowałbym spłatę pozostałego zadłużenia. Dodatkowe koszty dla mnie byłyby tylko podatek od nabycia nieruchomości i opłaty notarialne, które jednak są normalne przy zakupie domu.

Co sądzą eksperci na ten temat? Dla mnie ta oferta wydaje się dość dobra...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Twój znajomy chce ci sprzedać nieruchomość. Jak dotąd w porządku.
Jednak przejęcie długu zostanie dokonane tylko w przypadku, gdy przejmującą osobą jest ktoś z rodziny - jeśli w ogóle. W moim doświadczeniu nie spotkałem się z przejęciem długu przez obcego. Zakładam, że bank zablokuje taką transakcję.

Napisany przez NaTwoim13
Przejęcie długu może być również dokonane przez osoby trzecie, o ile mają wystarczającą zdolność kredytową.

W takim przypadku nie płaci się podatków, jeśli cena sprzedaży nie przewyższa ceny minimalnej plus inwestycje, więc przejęcie długu nie jest konieczne, a najważniejsza jest umowa kupna, czyli cena zakupu plus ewentualne inwestycje podlegające odliczeniu podatkowemu.

Jeśli chodzi o osobiście ją (które nie jest konieczne, aby uniknąć/zachować podatek spekulacyjny) interesują jedynie warunki jej istniejącego kredytu. Jak długo jeszcze trwa okres stałego oprocentowania, jaka jest wysokość oprocentowania, czy umowa kredytowa zawiera możliwość dodatkowych spłat i zmiany oprocentowania kredytu. To trzeba sprawdzić, a jeśli warunki nie są satysfakcjonujące, bardziej sensowne będzie wzięcie nowego kredytu.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przejęcie długu przez osobę trzecią nie jest zwykłą transakcją. Koniecznie zapytaj wcześniej bank, czy chce się zaangażować w tę sprawę.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Bankierze,

przepraszam, ale jest oczywiste, że bank musi być zapytany lub skonsultowany, chodziło przecież o ogólne kwestie, na które fachowo odpowiedziałem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata