Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Pytania dotyczące ubezpieczenia na życie z klauzulą ryzyka.

Napisany przez Moneta
Cześć!

Poważnie zastanawiam się nad zabezpieczeniem mojej rodziny, konkretnie mojej żony i jej córki, którą wkrótce chcę także adoptować.

Mam 31 lat i myślę o kwocie 200 000 euro.

Dlatego chcę wykupić ubezpieczenie na życie. Przejrzałem ofertę online od Hannoversche. Według testów, to ubezpieczenie wypadło dość dobrze i nie jest tak drogie. Nie wiem jednak, co byłoby optymalne. Jedną opcją jest wykupienie opcji Plus na 20 lat i ewentualne przedłużenie jej o kolejne 10 lat bez konieczności ponownego badania zdrowia, jeśli moje dzieci do tego czasu nie będą jeszcze dorosłe. Jednak nie wiem, ile firma za to wtedy zażąda. Jeśli opłata zostanie podniesiona pięciokrotnie, to nie będzie zbyt korzystne... ale opłata, którą musiałbym teraz płacić co miesiąc, jest akceptowalna.
Alternatywnie, mogę wykupić od razu na 30 lat. Jeśli znowu opcja Pro, to cena jest dla mnie zbyt wysoka. Jeśli tylko opcja Klasyczna, to nie zawiera ona dodatkowych możliwości. Czy te opcje będą dla mnie w ogóle sensowne? Wydaje mi się, że poza ewentualnym przyspieszonym wypłaceniem w przypadku śmierci raczej nie. Jednak cena wciąż byłaby w granicach akceptowalności, ale mocno się zbliżałaby do limitu.

W ofercie tego dostawcy jest także opcja dynamiki, z rocznym zwiększeniem o 3%. Wydaje mi się, że dotyczy to zarówno moich składek, jak i wypłaty świadczenia. Nie jestem pewny, ale jeśli tak jest, to wydaje się być dobra ochrona przed inflacją, prawda?

Co mnie jeszcze zdziwia, to fakt, że składka, którą mi proponują, jest trzykrotnie niższa niż rzeczywista składka podana poniżej. Wydaje mi się, że to po prostu zmyłka, umożliwiająca późniejsze legalne podniesienie składek, gdyż rzekomo natychmiastowe zyski zostały obniżone.

Czy moglibyście doradzić mi, jak najlepiej dostosować długość trwania ubezpieczenia oraz na co jeszcze zwrócić uwagę?
A co z opłatami (może na podstawie doświadczenia), czy faktycznie znacznie rosną z czasem?

Dzięki,
Moneta

Napisany przez crs
Myślę, że zbyt mocno skupiasz się na Hannoversche. Istnieje wiele innych dostawców z porządnymi polisami na życie.

Problemem z przedłużeniem będzie to, że podwyżka będzie obliczana na podstawie nowego wieku wejścia (z tego wynika, że będzie droższa). Ale może być też inaczej, tylko zgaduję. Bardzo jednak zdziwiłbym się, gdyby tak nie było.

Mądry konsument zawsze uważa, że dynamika służy jedynie pośrednikowi, ponieważ podwyżka składki = ponowna prowizja. Jednak masz rację zakładając, że dynamika jest wspaniałą rzeczą w kontekście zabezpieczenia przed inflacją. W razie potrzeby zazwyczaj możesz sprzeciwić się dynamicznej adaptacji. Jeśli jednak na początku nie jest ona zawarta w umowie, to później nie będziesz mógł jej dodatkowo dołączyć.

Co się tyczy niższej składki jako taryfy, radziłbym przeczytać dokładnie warunki, zwłaszcza w odniesieniu do dostosowania składek. Towarzystwo może, w razie potrzeby, dostosować Twoją składkę netto (składka, którą musisz zapłacić) do składki brutto (składka przed nadwyżkami). W Twoim przypadku zakładam, że składka brutto i netto nie są w żadnym stosunku do siebie i towarzystwo wkrótce dostosuje je mocno w stronę składki brutto.

Ponadto: Co z ubezpieczeniem chorobowym/dla samozatrudnionych? Co z opieką?

Pozdrowienia,
Chris

Napisany przez Matthew Pryor
Społeczeństwo może w razie potrzeby dostosować Twój składkę netto (składka, którą musisz zapłacić) aż do składki brutto (składka przed nadwyżkami).

Może nawet dostosować powyżej tego poziomu (→§ 163 VVG), o ile kalkulacja nie była udokumentowanie optymistyczna. Jednak niektórzy ubezpieczyciele wyraźnie rezygnują z tej klauzuli.

Napisany przez crs

Może nawet dostosować się do tego (→§ 163 VVG), [..]

Poprawne, dzięki.

Napisany przez Moneta

Myślę, że zbyt mocno skupiasz się na Hannoverschen. Istnieje wiele innych dostawców z porządnymi umowami na życie.

Oczywiście, ale jak mam je wszystkie przeszukać? Obecnie jestem bardzo zajęty i nie mam czasu, aby studiować warunki przez godziny i dni. Pozostaje mi tylko skorzystanie z porównywarki i raportów różnych dostawców, jak na przykład fundacja Stiftung Warentest..

Napisany przez Matthew Pryor
Jedną z opcji jest zawarcie umowy na 20 lat w ramach wersji Plus i jej ewentualne przedłużenie o kolejne 10 lat bez konieczności dodatkowego badania zdrowotnego, jeśli moje dzieci do tego czasu nie dorosną. Nie wiem jednak, jaka wartość składek za to zostanie zaoferowana. Jeśli wzrośnie pięciokrotnie, to nie będzie to zbyt korzystne... ale cena, którą teraz płacę miesięcznie, jest dla mnie akceptowalna.

Nie można obecnie dokładnie określić, jak będą się kształtowały składki w przyszłości. Aby mieć pewien obraz aktualnej sytuacji, wystarczy obliczyć składki na 10 lat dla osoby, która obecnie jest o 20 lat starsza.

To jednak tylko domysły.

Tak, zgadza się. Wszelkie inne podejścia nie miałyby solidnych podstaw do obliczeń.

Istnieje również opcja dynamicznego wzrostu składki, o 3% rocznie. Wydaje mi się, że obie składki i wypłacana suma wzrosną. Nie jestem tego jednak pewien, ale w takiej sytuacji to dobra ochrona przed inflacją, prawda?

Nie do końca. Wartość ubezpieczenia nie wzrasta w takim samym stopniu jak składka. Wzrost wartości ubezpieczenia jest zawsze niższy, ponieważ przy dynamicznym wzroście zawsze brany jest pod uwagę wiek ubezpieczonego przy obliczaniu składki.

Napisany przez Ophelia
Cześć,
nie można podać uniwersalnej odpowiedzi tutaj.
Na pewno Hannoversche może oferować dobre usługi, ale są również inni dostawcy z bardzo dobrymi produktami ubezpieczeniowymi.

Chwalebne jest chęć właściwego zabezpieczenia swojej rodziny. Kwota ubezpieczenia w wysokości 200 000 euro wydaje się nieco przesadzona.
Ponieważ jest ona również obliczana na podstawie rocznego wynagrodzenia brutto.

Należy zachować ostrożność przy waloryzacji o 3 %.
Ponieważ co roku składka ubezpieczeniowa także się zwiększa.

Po prostu porównaj dostawców w Internecie. Ważne jest tylko, aby wszystkie dane zostały podane poprawnie. Tylko poprawne podanie danych pozwoli obliczyć realną, właściwą składkę. Niektóre strony internetowe regularnie publikują także aktualne wyniki testów Fundacji Warentest.

Napisany przez speaker2013
Cześć wszystkim,

jak już wspomniano, nie trzeba koniecznie wybierać Hannoversche Leben. W ostatnich latach firma ta była jednak bardzo aktywna w mediach (TV). Jednak inne firmy ubezpieczeniowe oferują podobne, jeśli nie lepsze produkty ubezpieczeniowe. Nie można po prostu wybrać sumy ubezpieczenia bez dalszego uzasadnienia. Ważne jest aktualne wynagrodzenie.

Aby rodzina była naprawdę zabezpieczona, suma ubezpieczenia powinna być dostosowywana bez dodatkowych opłat. Ponieważ wraz z upływem lat rosną koszty utrzymania. Automatyczna dynamika nie powinna być umówiona.

Aby uzyskać ogólne pojęcie, recenzje Fundacji Warentest są bardzo pomocne.

Napisany przez Holger1984

Witam wszystkich,

jak już wspomniano tutaj, nie trzeba koniecznie wybierać Hannoversche Leben. W ostatnich latach firma ta jednak była bardzo aktywna w mediach (TV). Inne firmy ubezpieczeniowe oferują podobne, jeśli nie lepsze produkty ubezpieczeniowe. Nie można po prostu wybrać sumy ubezpieczenia bez dalszego zastanowienia. Istotne jest aktualne wynagrodzenie.

Aby rodzina była naprawdę zabezpieczona, suma ubezpieczenia powinna być bezpłatnie dostosowywana. Wraz z latami rosną także koszty utrzymania. Nie powinno się zgadzać na automatyczną dynamikę.

Świetnym sposobem na ogólne zorientowanie się w temacie są oceny Fundacji Warentest.

Nie ufam już Fundacji Warentest jeśli chodzi o wyniki testów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata