Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW Dispo Maxx gotowy do przydzielenia

Napisany przez peer
Cześć drogie forum, dziś przyszło pismo, że mój BHW D maxx z 2006 roku może zostać przydzielony. Suma oszczędności budowlanych 15000 Zł
Współczynnik wyceny 35,45
Saldo 8174
Kwota kredytu 6826

Odsetki wynosiły tylko 1%
Marża kredytu wynosiła 1,99%

Moje pytania:
Chciałbym skorzystać z kredytu, aby dokonać dodatkowej spłaty droższego kredytu budowlanego. Saldo jednak potrzebuję do spłaty kredytu odnawialnego (kredytu prywatnego). Czy to jest możliwe? Mogę udokumentować wykorzystanie w celu mieszkaniowym tylko dla części kredytu, a nie dla salda.
Jeśli to nie jest możliwe, najlepiej zrezygnuję z kredytu. Wtedy jednak otrzymam wyższe oprocentowanie salda, prawda?

Pozdrowienia, Peer

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

saldo jest zazwyczaj wolne w przypadku kas oszczędnościowych. Oznacza to, że możesz zrobić z nim, co chcesz.

Jednakże kredyt hipoteczny musi być wykorzystany na cele mieszkaniowe. Pośrednik lokalny potwierdzi to dla Ciebie. Zazwyczaj zaznaczone jest pole Modernizacja. Nie musisz dostarczać dowodów.

Napisany przez peer
Dziękuję za odpowiedź, Panie Andreasie,

ale ja mam inne doświadczenia. W mojej ostatniej umowie oszczędności budowlanych, kiedy jeszcze była ona z HUK, omówiłem wszystko z doradcą, otrzymałem pożyczkę i środki, a następnie przystąpiłem do rozbudowy mojej poddasza. Wykonałem wszystko własnoręcznie.
Po około roku otrzymałem pismo od HUK, informujące mnie, że nie ma jeszcze żadnych dowodów na zastosowanie mieszkaniowe. Musiałbym zwrócić dodatkową premię, jeśli nie dostarczę odpowiednich dokumentów. Więc wyszukałem wszystkie paragony ze sklepów budowlanych, sporządziłem własne zaświadczenia, dołączyłem zdjęcia przed i po oraz wysłałem wszystko. Na szczęście zostało to zaakceptowane.
Więc, tylko oznaczenie krzyżyka przez doradcę nie zawsze wystarcza.

Pozdrowienia, Peer

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata