Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy lepiej jest mi, jako laikowi, samemu kupować akcje czy lepiej zrobić to przez bank?

Napisany przez ADMCI4
Od swojej ciotki dostałem niedawno kwotę 2000 euro. To nie jest dużo, ale pomyślałem, że teraz byłoby odpowiedni moment i odpowiednia suma, aby trochę zaznajomić się z handlem akcjami.
Ponieważ nigdy wcześniej nie kupowałem akcji, moją pierwszą myślą oczywiście było zwrócenie się do mojego banku.
Z drugiej strony przeczytałem już w internecie, że można również samodzielnie handlować.
Jakie warunki muszę spełnić i czy muszę się gdzieś zarejestrować?
Zasadniczo wybrałbym też drogę przez bank, ale wiadomo, że wiąże się to z dodatkowymi kosztami.
Co byście mi poradzili?

Re: Czy lepiej jest mi, jako laikowi, samemu kupować akcje czy lepiej zrobić to przez bank?

Napisany przez Suxxess
Wejdź prosto do swojego banku i powiedz im po prostu, że chcesz założyć konto maklerskie. Koszt depozytu wynosi wtedy (u mnie) ~15 euro rocznie. Za każdą transakcję zapłacisz jeszcze x procent lub minimum 15 euro. U online brokerów będzie to na pewno tańsze, ale jako laik wybrałbym nieco wyższe opłaty i zacząłbym od banku, w którym masz konto. Zostaną prawdopodobnie zaproszeni na spotkanie doradcze i/lub dostaniesz obszerną broszurę informacyjną.

Napisany przez Ravemaster84

Będą cię zapewne zaprosić na spotkanie doradcze i/lub wysłać ci gruby broszurę informacyjną.

I będą próbować wcisnąć ci wewnętrzne fundusze gwarancyjne z opłatą emisyjną w wysokości 5% oraz zboczone opłaty + opłatę za wynik.

W skrócie:
Jako laik nie masz nic do szukania na giełdzie.
Jeśli chcesz inwestować w papier wartościowe, nie unikniesz konieczności podjęcia własnej inicjatywy. Nawet z lokalnym bankiem. Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania!

Napisany przez Suxxess

I próbują ci wcisnąć firmowe fundusze gwarancyjne z 5% opłatą za emisję i perwersyjnymi opłatami + opłatami za wyniki.

W takim razie jesteś w złym banku...

Poleć mu porządnego brokera online? Ponieważ i tak stawiam na dywidendę i maksymalnie raz w roku coś dokupię, nie mam co do powiedzenia. Pozostawiam to hazardzistom spośród was. Dotychczas dobrze mi to służyło.

P.S.
Można odmówić rozmowy konsultacyjnej i tylko przestudiować dokumenty.

Napisany przez Ahab
Proszę skorzystaj z pomocy doradcy.

Jeśli szukasz udziałów w firmie, powinieneś spotkać się z doradcą finansowym i poprosić o kilka rekomendacji.

Nie powinieneś również ograniczać się wyłącznie do inwestowania w akcje. Dla inwestorów indywidualnych fundusze są dobrym wyborem.

W każdym razie szeroko rozpowszechnioną zasadą jest, że nie należy korzystać z porad osób, którym się nie zapłaciło. Doradcy w twoim banku nie są całkowicie niezależni.

Napisany przez NowakAG
Żeby odnosić sukcesy na giełdzie, potrzebna jest doświadczenie. Niestety zdobywa się je dopiero po kilku latach. Doradcy bankowi zazwyczaj są sprzedawcami i nie dają gwarancji sukcesu. Ale w dobie internetu można samemu dowiedzieć się o interesujących firmach. Ważne jest, aby zrozumieć działalność danej firmy. (Na przykład Coca Cola sprzedaje colę, VW produkuje samochody, które widzimy na ulicy.) Ostatnio wymyśliłem cytat: Tylko ktoś, kto stracił dużo pieniędzy, zasługuje na duże zyski Oznacza to, że błądząc się, człowiek się uczy. Zawsze należy mieć na uwadze całkowitą stratę. To znaczy, że tylko pieniądze, których nie potrzebujemy do życia, powinny być inwestowane w akcje. Powodzenia i szczęścia!

Napisany przez Markus77
Więc zawsze łączę doradcę z samodzielnym działaniem. Zgadza się, trzeba trochę czasu, aby wgłębić się w temat, ale uważam, że gdy się nad tym pochyli, wkrótce ma się w tym wyczucie.
Przed zakupem akcji zawsze poświęcam sobie trochę czasu na zapoznanie się z dywidendami, które są obecnie dostępne. Na przykład teraz regularnie się tu informuję.

Napisany przez NowakAG
dywidendy to nie wszystko.

Czasami dywidendy są wypłacane (np. zeszłoroczne w przypadku Telekomu), nawet jeśli firma nie osiągnęła dużych zysków lub w ogóle ich nie osiągnęła. Ważne jest zawsze proporcje między zyskiem a dywidendą. Często dobre firmy (na przykład w przeszłości do zeszłego roku Apple) nie wypłacają dywidend, ale wolą zainwestować pieniądze w działalność firmy, co również przynosi korzyści inwestorowi. Uważam, że proporcja 50:50, czyli 50 procent zysków idzie na rezerwy, a 50 procent jest wypłacane jako dywidenda, byłaby dobrą proporcją.

Dlatego moją zalecaną praktyką jest dokładne przeanalizowanie i sprawdzenie sprawozdania finansowego.

Napisany przez Pablo Pups
W pewnym zakresie można działać jako laik, pod warunkiem, że - tylko wtedy - zdobędzie się informacje na temat najważniejszych kwestii. Osobiście mam duże antypatie do konieczności płacenia wysokich opłat instytucjom pośredniczącym, które nie ponoszą ryzyka.

Napisany przez Suxxess

Dywidendy to nie wszystko.

Czasami dywidendy są wypłacane nawet wtedy, gdy firma nie generuje zysków (np. Telekom w zeszłym roku). Ważne jest zawsze stosunek między zyskiem a dywidendą.

Przecież kurs akcji Telekomu układa się świetnie, prawda?

Ale oczywiście, albo zysk zostaje zainwestowany z powrotem w firmę, co zwiększa wartość firmy (i tym samym kurs akcji), albo pieniądze wypłacane są jako dywidenda dla akcjonariuszy, co sprawia, że firma traci na wartości, a co za tym idzie, kurs akcji spada.

W uproszczeniu, jeśli cena akcji na początku roku wynosi 10 euro, a pod koniec roku 10,70 euro. Wówczas akcjonariusz może sprzedać akcje i zyskać 70 centów.

Albo ta sama firma wypłaca dywidendę w wysokości 70 centów. W rezultacie firma traci 70 centów wartości na akcję i kurs akcji na koniec roku wyniesie 10,00 euro, a nie 10,70 euro.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata