Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy WHEN pożyczka stałoprocentowa) PSD TopBaugeld30

Napisany przez dortcom
Cześć wszystkim,

dzisiaj mam pytanie do ekspertów. Otrzymałem ofertę od banku PSD. Dotyczy produktu TopBaugeld30. W ramach tego produktu połączone jest odroczone kredyt hipoteczny z umową oszczędnościową budowlaną. Całość ma być spłacona w ciągu około 30 lat. Przez około 16 lat płaci się tylko odsetki i jednocześnie gromadzi się kapitał w umowie oszczędnościowej budowlanej. Po około 16 latach ma miejsce alokacja. kredyt jest w ten sposób spłacany, a przez kolejne około 14 lat spłaca się kredyt budowlany.

Brzmi to świetnie. Stała rata i maksymalna pewność planowania.

Ale rozważmy następujące kwestie:

Bausparkassen nie mogą udzielić stałej obietnicy alokacji. Załóżmy więc, że za 16 lat akurat jest okres o wysokich stopach procentowych i wszyscy posiadacze umów oszczędnościowych budowlanych decydują się na alokację swoich umów, aby skorzystać z atrakcyjnych stóp procentowych w swoich umowach. Wówczas Bausparkasse ma oczywiście mniej środków w kasie. Może się więc zdarzyć, że moja umowa po 16 latach nie zostanie przydzielona.

Mimo to muszę obsłużyć lub refinansować odroczone finansowanie, ponieważ po 16 latach w każdym razie wygasa terminacja odsetek. A jeśli akurat mamy do czynienia z okresem o wysokich stopach procentowych - jestem w opresji.

doradca oczywiście tego nie powiedział.

Czy moje rozważanie jest tu słuszne?

Napisany przez Torian
Rozważałem również tę kwestię!
W moim zabezpieczonym hipotecznym kredycie z końcową spłatą w Schwäbisch Hall mam zapewnioną stabilność oprocentowania do momentu przydziału. W najgorszym przypadku miałbym więc inwestycję z niskimi stopami procentowymi na nieco dłuższy okres, ale nie zrujnowałoby to mnie kompletnie :-)
Może warto zapytać w PSD, czy w umowie jest podobna klauzula!

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Dortcom.
Tak zwane kredyty stałe nie opłacają się przez okres 30 lat. Płacisz tylko odsetki przez 16 lat.

Napisany przez NaTwoim13
Witaj Dortcom,

widzisz to całkowicie słusznie, istnieje zdecydowanie ryzyko, choć moim zdaniem jest ono do opanowania.

Również słuszna jest uwaga Bankkaufmanna, dlatego też pytanie, dlaczego nie wybrać nominalnej stopy 3,6% na 30 lat z następującymi opcjami?

- po 5 latach możliwe całkowite lub częściowe umorzenie pożyczki
- opcja dodatkowej spłaty w wysokości 5%
- 18 miesięcy bezpłatnej zawieszonej spłaty

Napisany przez Jubi
Czy opłaca się stałe zobowiązanie czy nie, teraz tak naprawdę nikt nie może tego dokładnie powiedzieć. W dużym stopniu zależy to od tego, jak będą rozwijać się stopy procentowe w kolejnych latach. Ostatecznie oznacza to, że każdy musi sam ocenić, która opcja jest najlepsza dla jego zobowiązania.

Myślę, że jeśli rozważa się stałe zobowiązanie, to najlepiej skonsultować się bezpośrednio z kasy oszczędnościowo-budowlanej. Dużą zaletą, jak już powiedział Torian, jest to, że warunki odsetkowe są stałe do momentu przyznania kredytu, eliminując w ten sposób ryzyko dla ciebie. Proszę dokładnie przestudiować umowę kredytową, diabeł tkwi w szczegółach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata