Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Canada Life - Hit czy kit?

Napisany przez JanKerber
Cześć,

Aktualnie zajmuję się uaktualnianiem mojego planu emerytalnego i zabezpieczeniem się na przyszłość.
Mam już ubezpieczenie od inwalidztwa oraz plan Risterrente.

Niedawno kolega polecił mi firmę Canada Life.
Jest to ubezpieczenie, które oferuje ochronę tylko w przypadku konkretnych chorób i w razie diagnozy takiej choroby wypłaca jednorazową kwotę x, zależną od miesięcznej składki y.
Uważam, że brzmi to całkiem nieźle, ponieważ obejmuje powszechne choroby takie jak rak, Alzheimera, torbiele. Haczyk polega jednak na tym, że po diagnozie trzeba przeżyć sześć tygodni. Po tym okresie zostanie wypłacona kwota y.
Czy któryś z Was ma to ubezpieczenie?

Re: Canada Life - Hit czy kit?

Napisany przez Reibold
Cześć JanKerber!

Szkoda, że nikt tutaj tak długo nie odpowiedział.

Chodzi o ubezpieczenie na ciężkie choroby (SKV) Canda Life, czy może innego dostawcy.

W zasadzie to dobra rzecz i jest rozważane przez niektórych ludzi jako alternatywa dla ubezpieczenia od niezdolności do pracy (BUV). Zwłaszcza jeśli masz pracę biurową, często zdarza się, że mimo ciężkiej choroby nie zostajesz uznany za niezdolnego do pracy i dlatego nie dostajesz żadnych pieniędzy z BUV. W takim przypadku SKV może pomóc, ponieważ wypłaca pieniądze tylko z powodu diagnozy choroby i nie pyta, czy ma to wpływ na pracę.

Jednak zazwyczaj w takim ubezpieczeniu nie ma ochrony przed problemami związanymi z chorobami psychicznymi. A to jest głównym powodem wypłat w BUV, zwłaszcza w przypadku pracowników biurowych.
Dlatego dokładnie sprawdź, jakie choroby są objęte ochroną! Istnieją również różnice między dostawcami, takimi jak Skandia czy Gothaer.

Ponadto suma ubezpieczenia musi być wystarczająco wysoka, aby móc z niej żyć przez kilka lat, jeśli SKV ma zastępować BUV. Wtedy jest dość droga.

Pozdrowienia

Alexander Reibold
Makler finansowy i ubezpieczeniowy
Neuburg an der Donau

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata