Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wypłacić fundusz ubezpieczenia WHEN lub fundusz emerytalny).

Napisany przez Gast07
Cześć,

W mojej starej firmie zgodziłem się na Pracownicze Plany Kapitałowe. Podpisałem tam umowę z Zurich na Fundusz Emerytalny. Ponieważ zostałem zwolniony ze względów ekonomicznych, fundusz teraz stoi nieruchomo, ponieważ teraz w mojej nowej firmie również opłacam składki do funduszu emerytalnego. Jak teraz najlepiej zdobyć dostęp do pieniędzy zgromadzonych w funduszu Vorsorgeinvest? Czy istnieje możliwość wypłacenia kapitału?

Dziękuję z góry za pomoc, Pozdrowienia, Thomas

Napisany przez Matthew Pryor
Czy istnieje możliwość wypłacenia kapitału?

Ogólnie rzecz biorąc, nie ma takiej możliwości. Może być jednak możliwe znalezienie rozwiązania we współpracy z dostawcą. Dlaczego kapitał z dotychczasowej umowy nie został przeniesiony na nową?

Napisany przez Gast07
Dziękuję za odpowiedź

Inna opcja to wprowadzenie kwoty do działalności. Jednak chciałbym mieć dostęp do kwoty teraz, a nie dopiero za 40 lat. Czy po prostu wypłacenie kwoty nie jest tak łatwe, jak się wydaje?

Napisany przez Matthew Pryor
Odszkodowanie jest możliwe pod określonymi warunkami. Szczegóły reguluje ustawa dotycząca emerytur i rent (BetrAVG) w § 3.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata