Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Sparplan-Depozyt, ale gdzie?!

Napisany przez Viercntholz
Cześć drodzy członkowie społeczności,

Mam zamiar regularnie wpłacać pieniądze na fundusz za pośrednictwem planu oszczędnościowego, ale brakuje mi odpowiedniego konta maklerskiego...

Ponieważ jestem stosunkowo nowy w temacie, pomyślałem, że zapytam was o radę.

Dla mnie jako studenta ważne jest, abym mógł zmieniać moje miesięczne wpłaty, w razie potrzeby je zatrzymać, a także wykonywać płatności specjalne (jeśli coś zostanie, zawsze trafia do funduszu oszczędnościowego!)

Chciałbym zarządzać tym online, aby zminimalizować dodatkowe koszty związane z placówkami bankowymi.

W związku z tym poszukuję, myślę, konta maklerskiego bez miesięcznych opłat i niskim AA, jeśli się nie mylę?

Zwróciłem uwagę na DAB Bank i Cortal Consors.
Reklamują one brak opłat miesięcznych i niskie opłaty za transakcje.
Czy jest tam także możliwość zmiany wpłat / dokonywania płatności specjalnych?

A może ktoś ma jakiś pomysł, gdzie najlepiej założyć konto maklerskie z wymienionymi kwalifikacjami?

Z poważaniem,
Kevin

Napisany przez Ravemaster84
Pytanie o odpowiednie konto inwestycyjne pojawia się dopiero wtedy, gdy wie się, co się kupuje. Czy jesteś już zaznajomiony z zasadami gry papierów wartościowych? Czy znasz się na zagadnieniach podatkowych? Jakie fundusze chciałbyś wybrać?

Jeśli chodzi o kierunek:
Jeśli chodzi o fundusze pasywne, obecnie DAB jest na czele (przynajmniej jeśli chodzi o zakup). Cortal Consors, Comdirect i Maxblue również są dobrymi wyborami. Mają akcje dotyczące ETF-ów, dzięki którym nie ponosisz opłat za plan oszczędnościowy. Możliwa jest miesięczna regulacja stopy, ale zawsze istnieje kwota minimalna. DAB pobiera opłatę w wysokości 50 euro za każdy ETF. Możesz jednak także zawiesić plan oszczędnościowy, wtedy po prostu nie dokonujesz zakupów.
Jeśli chodzi o fundusze aktywne, zwróć uwagę na np. FFB. Przy funduszach aktywnych zawsze ważna jest wysokość opłaty przy zakupie, którą można zaoszczędzić korzystając z pośredników takich jak Fondssupermarkt czy AVL. Ci pośrednicy pobierają prowizję od inwestora, czyli tzw. kick-backs, które są wypłacane z bieżących kosztów funduszy. Ogólnie rzecz biorąc, można także regulować wysokość oszczędzania lub je zawiesić. W przypadku oszczędzania obowiązuje jednak zawsze kwota minimalna. W wymienionych platformach plany oszczędnościowe są zazwyczaj darmowe.

Napisany przez blackjag
Mogę polecić Flatex. Tam jest darmowe konto w Banku BIW.

Programy oszczędnościowe są przecenione o 50% i można zacząć od 25 €. Jedyną wadą jest dostępność tylko 21 funduszy. Jednakże kilka z nich jest całkiem dobrych i powinno to być wystarczające dla początkującego lub oszczędzającego w ramach programu oszczędnościowego.

W Flatex są także dobre wskazówki dla początkujących w ramach „Akademii”, szkolenia online na żywo, itp.

Uważam to za dobre, nie mam udziałów w firmie, jestem tylko klientem.

Napisany przez Tlub
Również jestem w Flatex. Bezpłatne konto też mnie kiedyś skusiło!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata