Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zniżka lub likwidacja BSV.

Napisany przez Benefizrunner
Cześć, mam pytanie. Jaka jest różnica między zniżką a rozwiązaniem umowy dotyczącej oszczędności budowlanych? Poprosiłem o rozwiązanie umowy dotyczącej oszczędności budowlanych w banku budowlanym i wypłatę środków na bank domowy, który przejął finansowanie budowy. Ponieważ Dom musi zostać sprzedany, a oszczędności budowlane zostały już przekazane. Teraz bank przesłał mi wniosek o zniżkę do umowy oszczędności budowlanych. Chciałbym wiedzieć, czy istnieje duża różnica między zniżką, z przydzieleniem oszczędności budowlanych i rozwiązaniem umowy? Czy pozwoli to bankowi szybciej uzyskać dostęp do środków, czy też pozwoli im odzyskać część opłaty za prowadzenie konta? Nowy pracownik mojego banku będzie teraz 2 tygodnie na urlopie, więc nie wiem, jak postępować. Bank domowy również nie wie, że jednocześnie z odwołaniem obciążenia poprosiłem o rozwiązanie umowy. Być może w tym przypadku to nie ma znaczenia. Pozdrawiam, Benefizrunner

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przykład:
EUR 100.000 istniejącej kwoty oszczędności w budowie
EUR 15.000 saldo oszczędności w budowie
Minimalne saldo oszczędności 30%.

Wariant a)
Obniżenie kwoty z EUR 100.000 do EUR 50.000.
Dzięki istniejącemu saldu oszczędności w budowie w wysokości EUR 15.000, osiągnięto minimalne saldo oszczędności wynoszące 30%. Umowa oszczędnościowa jest przyznawana

Wariant b)
Rozwiązanie
Kwota oszczędności w budowie w wysokości EUR 100.000 zostaje rozwiązana z saldem oszczędności w budowie w wysokości EUR 15.000.
W przypadku natychmiastowej potrzeby gotówki instytucja oszczędnościowa może zatrzymać 1% salda oszczędnościowego jako odejmowanie z tytułu wypowiedzenia.

Czy rozmawiano także o wersji c)?
Nierówny podział kwoty oszczędnościowej na
EUR 50.000,00 z saldem oszczędności w budowie w wysokości EUR 15.000
EUR 50.000,00 z saldem 0 EUR
Umowa z saldem 0 EUR zachowuje starą numerację oszczędnościową.
Umowa z saldem EUR 15.000 otrzymuje nowy numer oszczędnościowy w wyniku nierównego podziału. Jest to jednak nieistotne, ponieważ ta część zostanie rozwiązana.
Jednakże kluczowe jest to, że zachowują Państwo stary numer oszczędnościowy z kwotą oszczędności w budowie w wysokości EUR 50.000 i z saldem 0 EUR. W tej sytuacji opłata gwarancyjna została już zapłacona i pozostaje ważna.
Dobrze, że istniejące płatności od pracodawców na rzecz planów oszczędnościowych nie muszą być zmieniane. Dla pracodawcy nie zmienia się kompletnie nic.

Napisany przez Benefizrunner
Dziękuję za odpowiedź.

Nie mówiło się o wersji C, ponieważ jest nieistotna. Konkretnie chodzi o to, że bank planuje obniżyć kwotę kredytu hipotecznego z 90 000 na 8 000 euro (stan konta wynosi około 8 000 euro) i obniżyć sumę oszczędności budowlanych z 10 000 na 5 000 euro (stan konta około 4 600 euro). Dla mnie najlepszą opcją byłaby więc wariant A, ponieważ wtedy bank najszybciej dostaje pieniądze i nie trzeba płacić opłaty od wcześniejszej spłaty. W wariancie B obowiązuje 3-miesięczny okres wypowiedzenia, więc nie jestem pewien, czy wtedy trzeba jeszcze dokonać opłaty od wcześniejszej spłaty. Może powinienem zadzwonić w poniedziałek do kasy oszczędności budowlanej, ponieważ pismo zostało dostarczone tam dopiero w piątek. Być może mogę odwołać wypowiedzenie i złożyć obniżenie kwoty z zatwierdzeniem zgodnie z planem banku.

Z poważaniem

Benefizrunner

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata