Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwe jest finansowanie budowy z tylko jednym pożyczkobiorcą? Warunki?!

Napisany przez Strauchdieb
Cześć drodzy eksperci finansowi,

Czy w oparciu o poniższe założenia finansowanie budowy nowego domu w ogóle jest możliwe?

- 1 kredytobiorca, 33 lata, singiel, bez dzieci
- zatrudniony na czas nieokreślony w sektorze publicznym
- wynagrodzenie netto: około 2100 EUR
- brak długów ani bieżących kredytów
- działka zakupiona i zatem już posiadan (wartość: 60 000 EUR)

Dom ma kosztować 155 000 EUR, a ta kwota musiałaby być również sfinansowana.

Przewidywałem coś w tym stylu:
KfW 124 (20/3/10): 50 000 EUR + 105 000 EUR pożyczki na 20 lat w okresie spłaty

Czy taki kredyt w ogóle byłby dla mnie możliwy do uzyskania, a jeśli tak, czy moje plany są sensowne? A może coś byście mi poradzili?

Z jakimi warunkami musiałbym się liczyć?

Za wszelką pomoc będę wdzięczny!

Re: Czy możliwe jest finansowanie budowy z tylko jednym pożyczkobiorcą? Warunki?!

Napisany przez 6Bankkaufmann
60.000 EUR działka opłacona
155.000 EUR Dom
215.000 EUR koszt łączny

155.000 EUR pożyczka

50.000 EUR KfW 20 lat okres kredytowania
105.000 EUR 20 lat Kredyt o stałym oprocentowaniu i 20 lat okres kredytowania

Wynik
275,71 EUR rata dla KfW 50.000 EUR
601,13 EUR rata dla pożyczki w wysokości 105.000 EUR
876,84 EUR miesięczna rata całkowita

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Skąd pochodzi wartość 155 000 EUR dla domu i co obejmuje ta kwota??

Napisany przez Strauchdieb
Szczegółowa wycena kosztów budowy przez inżyniera budownictwa - wszystko wliczone.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć złodzieju krzewów,

jaka może być maksymalna miesięczna obciążenie?

Przypuszczam, że chodzi ci o okres zabezpieczenia stopy procentowej na 20 lat przy głównym kredycie, a nie o maksymalny okres kredytowania (oczywiście możesz również wybrać/zamierzać, że okres zabezpieczenia stopy procentowej jest równy okresowi kredytowania).

Napisany przez RSH
Witaj, złodzieju krzaków,

możliwe jest uzyskanie finansowania budowlanego w zakresie, który Państwa interesuje, przy uwzględnieniu opłat stałych banku za koszty utrzymania oraz zarządzania.

Jako zasada ogólna, nie powinni Państwo wydawać więcej niż 40% Państwa stałych dochodów gospodarstwa domowego na ratę finansowania budowlanego.

Ważne jest również, aby nie korzystać z finansowania budowlanego poprzez krótkie okresy stabilizacji oprocentowania lub niską stopę spłaty. Nic nie jest gorsze niż wpadnięcie za 10 lat w trudną sytuację finansową z powodu wysokiej stopy procentowej.

Dlatego lepiej teraz wykupić wyższą stopę procentową na dłuższe okresy w porównaniu do krótkoterminowych okresów odsetkowych, zapewniając sobie długoterminowe bezpieczeństwo finansowe i przewidywalność całego okresu finansowania budowlanego.

Kredyt KfW z programu 124 oferuje okres stabilizacji oprocentowania jedynie na 10 lat. Aktualna stopa procentowa wynosi 2,9%, co przy Państwa wkładzie własnym (działka) nie jest zbyt atrakcyjne.

Dlatego należy rozważyć, czy nie związać całego kredytu na 20, 25 czy nawet 30 lat. Nie są Państwo w żadnym razie zobowiązani do długiej stabilizacji stopy procentowej, ponieważ po 10 latach od pełnej spłaty kredytu mogą Państwo zrezygnować z istniejącego finansowania z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia.

Cześć ponownie,

w zasadzie finansowanie takie jest moim zdaniem możliwe do zrealizowania. Działka jest w pewnym sensie traktowana jako kapitał własny, więc współczynnik kapitału własnego wynosi około 40%. Powinna być również dobra stopa procentowa.

To, o czym warto pamiętać, to koszty związane z domem. 100 m² bez piwnicy?? W takim przypadku wartość 155 000 EUR jest realna.

Problem widzę tutaj w tym, że praktycznie stoisz plecami do ściany i jeśli koszty się zmienią (często rosną...), bardzo szybko może zabraknąć środków, jeśli nie ma żadnych rezerw.

Napisany przez der_thueringer
Cześć Stauchdieb,

Nie jestem ekspertem, ale dwa lata temu budowałem nowy Dom.
Moja sytuacja finansowa była wtedy inna, ale gorąco polecam mojego doradcę. Odkrył rzeczy, o których nawet bym nie pomyślał. Negocjował dla mnie z moim bankiem mieszkaniowym i nagle stało się coś, co wcześniej było niemożliwe.
Być może także będzie dla Ciebie pomocny.
Jeśli jesteś zainteresowany, sprawdź stronę Tepper-Baufinnzierung.de

der_thueringer

Przyjmij reklamę i idź tam...

Napisany przez der_thueringer
Cześć Panie Müller, dziękuję za Twój raport z doświadczenia i proszę wynieś swoje śmieci przed inne drzwi!!!!

Napisany przez 6Bankkaufmann
@der_thüringer: Proszę trzymać się zasad gry. W przeciwnym razie otrzymasz ostrzeżenie od administratora.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata