Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy można przekształcić Wohnriester w emeryturę Riester?

Napisany przez Gast1981
Cześć, czy istnieje możliwość przekształcenia Wohnriester na emeryturę Riester? Około 2,5 roku temu zainwestowałem w mieszkanie i podpisałem umowę na Wohnriester. Ponieważ Wohnriester dotyczy tylko własnego mieszkania, wkrótce znajdę się w trudnej sytuacji. Mój chłopak i ja planujemy zamieszkać razem. Chociaż chętnie bym zachował moje mieszkanie i wynajął je, to wiem, że wiązałoby się to z kosztami (zwrot dofinansowania - które nie jest duże - 145 € rocznie), ale także z ulgami podatkowymi, które otrzymałem. Teraz moje pytanie brzmi, czy istnieje możliwość uniknięcia tych zwrotów, przenosząc Wohnriester na inny kontrakt Riester? Być może ktoś ma na ten temat pomysł i może mi pomóc swoją wiedzą! Dziękuję! :-)

Napisany przez obelix
W ciągu pięciu lat od zakończenia użytkowania własnego kapitał emerytalny można przenieść na przykład do nowego mieszkania, ale także do innego produktu Riestera.

Napisany przez Gast1981
Dziękuję, Obelix! Przeczytałem, że w przypadku sprzedaży mieszkania w ciągu 4 lat można zainwestować w nową nieruchomość. Ale czy dotyczy to także wynajmu? Czy w przypadku przeniesienia do innego produktu Riester obowiązują tylko jednorazowe opłaty, tak?

Napisany przez Matthew Pryor
Ale czy ma to zastosowanie w przypadku wynajmu?

Nie, to działa tylko wtedy, gdy przeprowadzka jest związana z pracą, a mieszkanie zostanie ponownie użyte do użytku własnego najpóźniej wraz z początkiem emerytury.

Napisany przez obelix
"
Dziękuję, Obelixie! Przeczytałem/am, że w przypadku sprzedaży mieszkania w ciągu 4 lat można zainwestować w nową nieruchomość. Ale czy ma to zastosowanie również w przypadku wynajmu?
Frist wird ab 1.1.2014 auf fünf Jahre verlängert (Neuanlage). W przypadku wynajmu patrz poprzedni post.

Zitat von Gast1981

W przypadku przełączenia na inny produkt Riester, naliczane są jednorazowe opłaty, czy tak jest?
Angebender Anbieter wird eine Wechselgebühr erheben; liegt häufig bei 150 [url]euro[/url], od 2014 również regulowana (limitowana). Beim neuen Anbieter entstehen die normalen Gebühren lt. Bedingungen."

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata