Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy pracodawcy mogą zobowiązywać pracowników po ukończeniu szkolenia?

Napisany przez ADMCI4
W naszej firmie właśnie wprowadzono nowy program szkoleń dla pracowników, częściowo na zasadzie dobrowolności, ale pewne szkolenia są obowiązkowe. Jak się niedawno dowiedziałem, niektóre programy szkoleń długoterminowych wiążą się z koniecznością zatrzymania się w firmie. Jednakże, to wymaganie dotyczy jednego z szkoleń, które jako pracownicy musimy ukończyć. Ten konkretny program trwa ponad rok. Po ukończeniu tego szkolenia, jesteśmy zobowiązani pozostać w firmie przez co najmniej jeszcze dwa lata. Czy taka polityka pracodawcy ma uzasadnienie prawne? Pozdrawiam LG Jeanni

Napisany przez Lottali07
Cześć Jeanni,

to samo także mnie spotkało. Ukończyłam 6-miesięczne szkolenie, koszty pokrył mój były szef, a ja musiałam pozostać w firmie jeszcze rok po ukończeniu kursu. Moja ówczesna koleżanka zrezygnowała w ciągu tego czasu i musiała zapłacić część kosztów szkolenia. To jest zgodne z prawem, choć moje szkolenie było dobrowolne. Nie wiem, na ile obowiązkowe szkolenie byłoby zgodne z prawem.

Napisany przez trey
Czy nie ma niczego w twojej umowie o pracę?

Z mojego doświadczenia wynika, że pracownik musi zwrócić koszty szkolenia proporcjonalnie. Tak było jednak również określone w umowie.

Napisany przez Malivin
Uważam, że jest to absolutnie uzasadnione. Przecież pracodawca inwestuje w pracownika i oczekuje korzyści z jego doskonalenia. Gdyby pracownik zniknął zaraz po ukończeniu przez pracodawcę sfinansowanego szkolenia, uznałbym to za czystą niewdzięczność. Natomiast gdy pracownik sam pokrywa część kosztów i potem złoży wypowiedzenie, to już jest w porządku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata