Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oszczędności na cele majątkowe jako umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe; Problemy/pytania

Napisany przez Annett
Cześć wszystkim;

Mam kilka problemów i pytań dotyczących moich korzyści związanych z majątkiem, które są przekazywane jako umowa oszczędnościowa, a mam nadzieję, że może mi pomóc.

Przez około 6 lat składki pracodawcy związane z majątkiem są wpłacane na umowę oszczędnościową u LBS. Czy mogę dopuścić składki pracodawcy do tej umowy oszczędnościowej na czas nieokreślony, ponieważ z tego, co mi wiadomo, korzyści związane z majątkiem zazwyczaj trwają tylko przez 6 lat?

W przypadku, gdy ta umowa oszczędnościowa może działać bez ograniczeń czasowych, czy mogę wypłacić sobie jednorazową określoną sumę X z tej umowy oszczędnościowej? Czy możecie mi dać jakieś wskazówki, gdzie mogę zainwestować składki pracodawcy związane z majątkiem?

Jeśli mój post znajduje się w niewłaściwym podforum, przepraszam i proszę moderatora o przeniesienie tego posta. Czekam na Wasze odpowiedzi i mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc.

Z poważaniem

Annett

Re: Oszczędności na cele majątkowe jako umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe; Problemy/pytania

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, tak, możesz kontynuować wpłatę VL na konto oszczędnościowe. Po pewnym czasie możesz także częściowo wypłacić środki z konta oszczędnościowego poprzez częściową wypowiedzenie kwoty niemieckiego numeru Bausparkasse. Należy jednak sprawdzić, czy w razie potrzeby musisz zwrócić pracownicze składki oszczędnościowe do urzędu skarbowego.
Złożyłeś / złożyłaś wniosek o pracownicze składki oszczędnościowe?

Napisany przez Annett

Cześć, tak, możesz również kontynuować przekazywanie przyszłościowych oszczędności pracowniczych (VL) do umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe. Nawet po pewnym czasie możesz wyciągnąć kwotę z umowy oszczędnościowej poprzez częściową wypowiedzenie, korzystając z polisy ubezpieczeniowej. Mimo to trzeba dokładnie sprawdzić, czy ewentualnie należy zwrócić dodatek oszczędnościowy pracownika (Arbeitnehmersparzulage) do urzędu skarbowego.
Składasz wniosek o dodatek oszczędnościowy pracownika?

Cześć, wpłacam tylko dodatki pracodawcy (AG-Sparzulagen). Nie zwiększam.
Pozdrowienia, Annett

Napisany przez Matthew Pryor
To raczej zależy od tego, czy ich świadczenia na rzecz majątku są wspierane przez państwo w formie dopłaty do oszczędności pracowniczych. Ma to miejsce do dochodu w wysokości 17 900€ dla singli, jeśli oszczędza się na koncie oszczędnościowym budowlanym. Dla innych form oszczędzania wspieranego, takich jak plany oszczędnościowe bankowe, obowiązują wyższe progi dochodowe. Jeśli konto oszczędnościowe budowlane nie ma być wykorzystywane do celu, dla którego zostało stworzone, istnieją bardziej rentowne sposoby lokowania środków, takie jak plan oszczędzania w Edeka Bank.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata