Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycja dla finansowania życia

Napisany przez Cici
Cześć,

ponieważ obecnie znajduję się w może trochę niekonwencjonalnej sytuacji, mam nadzieję otrzymać tutaj kilka wskazówek odnośnie możliwości, jakie mam oraz na co muszę zwrócić uwagę.

Sytuacja wygląda następująco: Mam 30 lat i od dwóch lat jestem bezrobotny z powodu zdrowotnych/osobistych problemów. Ponieważ teraz ponownie mieszkam w domu moich rodziców, dodatkowe wydatki na czynsz, opłaty itp. odpadają. Moje miesięczne wydatki zobowiązaniowe to około 160 euro na ubezpieczenie zdrowotne i ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej oraz około 120 euro na jedzenie, artykuły, itp. (wydatki na rozrywkę jeszcze nie uwzględnione). Moim jedynym źródłem dochodu jest comiesięczna pomoc finansowa od moich dziadków w wysokości około 150 euro miesięcznie, a czasem dary na okazje.

Dodatkowo mam około 15 000 euro zainwestowanych na stałe (lokaty budowlane + lokaty terminowe) oraz oszczędności gotówkowe w wysokości około 10 000 euro, zgromadzone przez lata. Na pierwszy rzut oka oszczędności te mogą wydawać się dość komfortowym poduszka, jednak moje wydatki przewyższają regularny dochód, więc oszczędności stopniowo się wyczerpują. Teraz nurtują mnie dwa problemy: finansowanie przyszłościowe i problem podatkowy z gotówką.

Jeśli dobrze zrozumiałem, jestem zbyt zamożny, aby ubiegać się o zasiłek Hartz IV, ponieważ dozwolone są tylko oszczędności w wysokości 750 + 150 * 30 = 5250 euro. Musiałbym więc najpierw wydać większość pieniędzy, aby móc ubiegać się o pomoc państwową. Alternatywą wydaje się być zatrzymanie nadwyżki do wieku emerytalnego, co w gruncie rzeczy nie jest moją intencją, ponieważ chciałbym mieć dostęp do pieniędzy przed wiekiem emerytalnym (kto wie, czy w ogóle dożyję takiego wieku).

Ponieważ obecnie nie mam nadziei na szybką zmianę mojej sytuacji, chciałbym zainwestować moje pieniądze w sposób możliwie rentowny, jednocześnie mając wystarczająco pieniędzy na bieżące wydatki. Ponieważ obecnie w bankach praktycznie nie ma już zysków, w grę wchodzi prawdopodobnie jedynie coś bardziej ryzykownego, takie jak akcje czy fundusze, ale ogólnie nie powinno to być zbyt ryzykowne, aby nagle zabrakło pieniędzy do życia. Jaką formę inwestycji byłaby najrozsądniejsza w mojej sytuacji?

Co również sprawia mi pewne trudności to duża ilość gotówki. Choć mogę ją wykorzystywać do zakupów, chciałbym zainwestować dużą jej część dodatkowo. Pytanie brzmi, czy mogę po prostu wpłacić te pieniądze na konto bankowe bez problemów z urzędem skarbowym? W razie wątpliwości nie mogę udowodnić, że nie pochodzą one z pracy na czarno czy czegoś podobnego. Jaka jest najlepsza procedura postępowania tutaj, może wpłacać w małych porcjach? Czy istnieją tutaj próg tolerancji, przy którym nie ma się niczego do obawiania?

Ponadto interesuje mnie również, czy istnieją inne kwestie finansowe, które powinienem wziąć pod uwagę, istotne ubezpieczenia, kwestie podatkowe, itp.?

Mam nadzieję, że możecie udzielić mi kilku wskazówek.

Pozdrowienia

Cici

Napisany przez Cici
Nie ma dla mnie żadnej wskazówki?

Szukałem teraz trochę w sieci i dowiedziałem się, że istnieją ETF-y, które są tańsze od zwykłych funduszy, ale szanse na zwrot są tam mniejsze. Załóżmy, że zainwestowałbym 20000 euro w dobry ETF/fundusz, to musiałby on przynieść około 7% zwrotu rocznie, abym mógł przetrwać kolejny rok i miałbym jeszcze 5000 euro na pierwszy rok. Ale jeśli oprocentowanie lokat wynosi tylko 1%, to 7% wydaje się dość nierealne, prawda? :grin:

Napisany przez GeraldmitdemHut
Wymiana gotówki na złoto/srebro?
Reszta w Bitcoiny, Litecoiny lub podobne

Napisany przez Ravemaster84
@Gerald
A z monet złotych kupuje się chleb, a bitcoiny są używane do codziennych zakupów na eBay?!

@Cici
To, czego chcesz, to bezpieczna inwestycja z wysokimi zyskami, z których możesz zwiększyć swoje miesięczne dochody na tyle, żeby z nich żyć. Po prostu: Nie istnieje. Przynajmniej nie przy takich kwotach inwestycji.

Napisany przez Lottali07

@Cici
To, czego chcesz, to bezpieczna inwestycja z wysokimi wypłatami, dzięki którym można zwiększyć swoje miesięczne dochody na tyle, aby z nich żyć. Po prostu nie istnieje. Przynajmniej nie przy takich kwotach inwestycji.

Mogę się tylko zgodzić. Przy tych warunkach nie jest po prostu możliwe, aby pieniądze pracowały same dla siebie.

Napisany przez Cici

Czy zamienić gotówkę na złoto/srebro?
Resztę pieniędzy na bity bitowe, litecoiny lub coś podobnego

Do złota też już myślałem, ale wielu pisze, że obecnie jest to zbyt drogie. A te wszystkie monety mnie nie interesują, wolę się od nich trzymać z dala.

Cytat od Lottali07

Muszę się zgodzić. Przy tych warunkach po prostu nie można zarabiać pieniędzy.

Według was, co mam teraz zrobić? Zakładam, że w końcu będę musiał ubiegać się o pomoc państwową, ale wolałbym radzić sobie sam jak najdłużej. Mam na myśli, że można spróbować strategii inwestycyjnej, jeśli to pójdzie źle, to będę musiał ubiegać się o zasiłek dla osób bezrobotnych. Tylko nie chcę od razu wydać wszystkich pieniędzy i żyć z zasiłku.

...ale chciałabym radzić sobie samodzielnie jak najdłużej. Mam na myśli, że można spróbować strategii inwestycyjnej, jeśli się nie powiedzie, będę musiała złożyć wniosek o zasiłek Hartz IV. Po prostu nie chcę od razu rozwalić wszystkich pieniędzy i żyć z zasiłku.

Ale to właśnie jest sedno sprawy. Wydaje mi się to trochę jak działanie Harakiri. Jeśli zainwestujesz pieniądze w produkty, które mogą przynieść większy zysk niż lokata terminowa, ryzykujesz stratę. Co jeśli rynki spadną o 50% za 6 miesięcy?

Dopóki nie ma własnych przychodów, wkrótce wyczerpiesz swoje oszczędności. Twoj kapitał zostanie wyczerpany, a jeśli na końcu nie wystarczy, wchodzi w grę system socjalny.

Rozważ możliwość wypłat planowanych. Można to zrobić jako zwykła lokata terminowa w postaci depozytu bankowego, ale także jako plan wypłaty funduszy, podobny do planu oszczędnościowego w funduszach, tylko odwrotnie.

Oczywiście nie znam dokładnej sytuacji, ale jeśli mieszkasz u rodziców i w końcu pójdziesz do urzędu aby ubiegać się o Hartz4: Czy może się zdarzyć, że dołączysz do gospodarstwa rodziców? Czy jest możliwe, że nawet wtedy nie otrzymasz pieniędzy, ponieważ Twoi rodzice mogliby/musieliby Cię wesprzeć? To tylko przemyślenie.

Napisany przez Dahut
Idź do pracy. Dzięki temu możesz łatwo zarobić 280,- miesięcznie, które potrzebujesz do życia. Wszystko inne to zbyt optymistyczne podejście. Dla Ciebie 25.000€ mogą być dużymi pieniędzmi, ale dla rynku kapitałowego to groszowe sumy. Przy stopie zwrotu około 2% (która obecnie nie jest łatwa do osiągnięcia) otrzymasz 500,- rocznie. Przy innych formach inwestycji z wyższym zyskiem pieniądze mogą być w ogóle stracone. Jeśli masz problemy zdrowotne/osobiste, załatw je albo szukaj pomocy. W wieku 30 lat jesteś za młody, żeby spędzać resztę życia w domu.
Albo żyjesz z pieniędzy przez około 100 miesięcy (co najmniej prawie 10 lat) i wtedy zobaczysz, co dalej.

Napisany przez Cici

Ale o to chodzi. Traktuje mnie to teraz jak akcję harakiri. Jeśli zainwestujesz pieniądze w produkty, które mogą przynieść większy zwrot niż lokata terminowa, ryzykujesz stratę. Co jeśli rynki spadną o 50% za 6 miesięcy?

Dlatego chciałbym także stosować podejście mieszane. Jeśli tylko część inwestycji tymczasowo spadnie, może wystarczyć czas, aby przetrwać do nowego wzrostu przy użyciu bezpiecznej części.

Rozważ możliwość wypłat okresowych. Można to zrobić jako zwykła lokata terminowa w postaci depozytów bankowych, ale również jako plan wypłat z funduszy, podobnie jak plan oszczędzania w funduszach, tylko w odwrotnej kolejności.

Tak, dzięki! Myślę, że o coś takiego mi chodziło, więc muszę się dowiedzieć więcej na ten temat.

Czy mogą się zdarzyć sytuacje, w których sam nie dostaniesz pieniędzy, bo Twoi rodzice mogliby/musieliby Cię wesprzeć? Tak na marginesie do przemyślenia.

Jeszcze nie zagłębiłem się w ten temat. Masz rację, to oczywiście powinno zostać wyjaśnione, zanim zainwestuję swoje pieniądze w coś bardziej ryzykownego.

Cytat od Dahut

Jeśli masz problemy zdrowotne/osobiste, załatw je albo szukaj pomocy.

Zawsze łatwiej się mówi niż wykonuje.

[cytat=Cici">
Sowas ist immer leichter gesagt als getan.
[/cytat]
Nawet praca za 400€?

Roznoszenie gazet? Moja przyjaciółka kiedyś rozwoziła gazety i za to otrzymywała niewiele ponad 110 euro miesięcznie. Wymagało to 2-3 godzin pracy w niedzielę rano i pobranie opłaty od klientów raz w tygodniu. Wszystko zależy od gazety, którą się rozwozi.

Napisany przez Finanz-Profi
Mogę jedynie powtórzyć to, co zrobił już Focus - Money.

Sprzedawaj ubezpieczenia na życie, ubezpieczenia emerytalne oraz umowy oszczędnościowe!

Porady i wskazówki - analiza sytuacji osobistej podczas kontaktu

Napisany przez Matthew Pryor
Porady i sugestie

Miałem tu pewną radę i sugestię: Jeśli to oświadczenie

Sprzedaję ubezpieczenia na życie i emerytalne tak samo jak umowy oszczędnościowe na cele mieszkaniowe!

pozostanie bez zmian, wkrótce otrzymają Państwo i ich podejrzana drużyna genosów pocztę od prawnika z poradami i sugestiami.

Mam dla Ciebie radę i sugestię: Jeśli to oświadczenie ma tak zostać, Ty i Twoja podejrzana grupa genosów otrzymacie niedługo list od adwokata z radami i sugestiami.

Hej, cytowałem jedynie Focus - Money

Ponadto, co ma genossenschaft do zakupu polis na życie?

Cytowanie wygląda inaczej. Nie zostało to przez nich zaznaczone. Twój post został udokumentowany jako zrzut ekranu, reszta potoczy się swoim torem. Adres do nadania ostrzeżenia prawomocnego uprzejmie udostępniłeś nam.

mogę powiedzieć jedynie, jak to zrobił już Focus - Money.

Sprzedajemy ubezpieczenia na życie i emerytalne oraz umowy oszczędnościowe!

Wskazówki i sugestie - Analiza sytuacji osobistej przy nawiązywaniu kontaktu

Cóż, kto umie czytać, jest w klarownej przewadze

gdzie to nie zostało zaznaczone?

Za głupi, żeby cytować i teraz jeszcze próbować być zabawnym? Ale masz rację. A ten, kto czyta, na pewno nie da się oszukać przez twoje sztuczki. Co znowu w jakiś sposób uspokaja. Pozdrawiamy systemy piramidalne typu Infinus.

Nie wiedziałem, że jesteśmy na ty, ale życzę ci dalszej dobrej zabawy

Napisany przez petethefarmer
To jest klasyczny przypadek: po prostu nie działa! Twoje wymagania dotyczące zwrotu, ryzyka i dostępności są obecnie po prostu niemożliwe do spełnienia na rynku - koniec. Nie ma sensu długo dyskutować. Dlatego masz tylko dwie opcje: pracować albo konsumować aktywa + otrzymać pomoc. Okej, istnieje trzecia opcja, która polega na postawieniu wszystkiego na zero w kasynie + modlitwie + późniejszym ubieganiu się o pomoc, ale szybko wrócisz do końca opcji 2 ;-)

Przepraszam, ale to prawdopodobnie najszczersza odpowiedź, jaką tutaj dostaniesz!

Napisany przez Dirk Papke
Cześć Cici,
Twoja sytuacja wyjściowa jest dość skomplikowana. Po pierwsze, nasuwa się pytanie, ile pieniędzy potrzebujesz miesięcznie, aby zarobić z dostępnych kwot inwestycyjnych, ponieważ istnieją możliwości inwestycyjne, które przynoszą miesięcznie od 1 do 5%, Twój kapitał jest dostępny codziennie, a otrzymujesz także 100% gwarancję kapitału? Oczywiście podatek zawsze jest kwestią ważną - czy jesteś zobowiązana do złożenia deklaracji?
Na razie to tyle. Pozdrowienia i powrotu do zdrowia!

O nie, ledwo jeden użytkownik usunąłeś, a już nadlatuje kolejny szarżujący...

Proszę sprawdź, co napisałem na ten temat 03.12.13! Dziękuję i wszystkiego najlepszego!

Sprawdź, co napisałem na temat 03.12.13! Dziękuję i wszystkiego dobrego!

Zdecyduję się na to. Oto co uważam:

Czy istnieją inwestycje, które przynoszą od 1 do 5% miesięcznie, umożliwiają codzienne dostęp do twoich pieniędzy i gwarantują 100% kapitałową ochronę?

Dostępność codzienna
+
Ochrona kapitału
+
Stopa zwrotu 80% rocznie
= Osoby oszukujące, nabierające negocjanty

Ponadto miałem nadzieję, że model biznesowy Carpe Diem, CIS i jego oddziałów szturmowych okazały się klęską i ostatecznie zawiodły. Niestety, okazało się, że zaniósłbym się co do tego.

Cześć, szkoda! Jestem tutaj nowy, ale miałem nadzieję, że dyskusja będzie bardziej merytoryczna i właściwa. Doceniam wasze opinie, ale czy nie byłoby lepiej najpierw zapytać o co chodzi, zanim zacznie się rozdawać argumenty opierając się na pół-wiedzy albo nawet na braku wiedzy. Pozdrowienia

Stopa zwrotu od 1-5% miesięcznie odpowiada 12-60% rocznie. Takie stawki nie mogą być połączone z pewnością i codzienną dostępnością. Przynajmniej nie w sposób wiarygodny. Dlatego: Osoby rozpowszechniające nieuzasadnione komentarze, nie powinny być zdziwione, gdy otrzymają nieuzasadnione odpowiedzi.

Napisany przez Cici

Po pierwsze, pojawia się pytanie, ile pieniędzy potrzebujesz miesięcznie, aby zostały wygenerowane z twoich wolnych kwot inwestycyjnych

O, tutaj nagle zrobiło się porządnie pełne życia.

Napisałem to już we wcześniejszym poście, więc około 120 euro powinno wychodzić miesięcznie, resztę mogę zdobyć poprzez darowizny.

Oczywiście podatek zawsze jest ważny - czy jesteś wezwany do złożenia deklaracji?

Dotychczas nie.

Na razie do tego stopnia. Najlepsze życzenia i powrót do zdrowia!

Dziękuję bardzo!

Obecnie zajmuję się ogólnie zagadnieniem inwestycji finansowych, takich jak akcje, obligacje, surowce itp. Rozumiem także całkowicie, że nie ma niczego pewnego. Jednak w końcu muszę wnioskować o wsparcie, w związku z tym pytanie brzmi, czy nie próbować czegoś bardziej ryzykownego.

Pieniądze z konta oszczędnościowego na budowę mieszkania będą dostępne około 6 miesięcy po zerwaniu umowy, więc jest jeszcze wystarczająco czasu, aby się zastanowić.

Jesteś naprawdę bystry....poproś o wyjaśnienie zanim zaczniesz komentować. Nawiasem mówiąc, czy kiedykolwiek dostałeś podwyżkę? Średnio wynoszą one od 1 do 3%, otrzymujesz je 12 razy w roku, co daje 36% w skali rocznej przy 3%. To oznacza, że nawet ty, wraz z twoim pracodawcą, osiągasz takie zyski - dlaczego inni nie mogliby tego zrobić? Co więcej, gdy kupujesz dżinsy za 120 EUR, produkcja ich kosztuje może 20 EUR - co daje zysk 500%!!! To nazywa się biznesem, 2-5% nie ma wtedy znaczenia, ponieważ takie zyski ledwo wystarczyłyby do przetrwania. Więc jeśli nie masz nic mądrego do dodania, co faktycznie pomoże ludziom tutaj mającym prawdziwe problemy i potrzebującym wsparcia, oszczędź nam swoich mało pomocnych komentarzy.
Pozdrawiam

Nawet jeśli nie o mnie chodzi:

Jesteś naprawdę mądry....

No jeśli to nie ty...

zapytaj najpierw, co za tym stoi, a potem skomentuj.

JESTEŚ ostatnią osobą, która narzuca innym sposób postępowania. Gdyby twoja koncepcja choć w minimalnym stopniu była poważna (→ mówisz, ŻE spełnisz obietnice), nie musiałbyś zrobić z tego tajemnicy państwowej. To Potrzebujesz tego? Czy chcesz tamto? Możliwe, ale mogę ci o tym powiedzieć tylko osobiście jest po prostu obrzydliwe. Zaczynasz tutaj ludzi, którzy być może mają problemy. A następnie, po zdobyciu zaufania, wykorzystujesz ich rzekome marże zysków. Nikt tu nie potrzebuje twojego śmieciowego planu dźwigni! W ten sposób wystarczająco wielu naiwnych straciło pieniądze.
Prawda - jasność - uczciwość? Tak, ale nigdy nie od ciebie.
A George Orwell życzyłby ci różnych rzeczy, gdyby wiedział, że nadużywasz jego wspaniałego cytatu dla swoich działań.

Zresztą, czy dostałeś kiedyś podwyżkę? Średnio wynoszą one od 1-3%, otrzymujesz je 12 razy w roku, co przy 3% daje 36% w skali roku. To znaczy, że nawet ty wraz z Twoim pracodawcą osiągacie takie zyski - dlaczego inni nie mogliby tego dokonać?

Inni mogą, w przeciwieństwie do ciebie, mieć nadzieję, że potrafią obsługiwać kalkulator. Dla leniwych tutaj to zrobię, po prostu żeby pokazać, że ty, Panie Papke, nawet nie potrafisz opanować podstaw matematyki, ale chciałbyś pouczać innych, jak oszukać resztę rynku.
2000*12=24.000
2060**12=24720
3% pozostaje 3%, ty niedocenione geniuszu. Nawet jeśli chcesz to akumulować i próbujesz nas tu oszukać. Druga * służy do wyjaśnienia:
*=To wynika z dodania 2000 do 3%, Panie Papke.

Dziękuję za wyjaśnienie. Nie ma już nic do dodania.

Napisany przez CFO
Ale jest jeszcze jedno stwierdzenie do przekazania. Współpraca Dirka Papkesa potwierdza, że 10 na 100 osób nie potrafi liczyć procentów, co stanowi przynajmniej trochę ponad 27%! MFG CFO

Napisany przez Suxxess
Jak już zostało powiedziane, z pieniędzmi nie da się osiągnąć zysku wystarczającego do pokrycia tych kosztów. Ponadto musisz się zastanowić, czy chcesz kontynuować takie działania przez kolejne 50-60 lat?

W końcu twoi dziadkowie, a potem rodzice, już nie będą, i co wtedy? W tej chwili może ci wystarczyć pieniędzy, ale zamiast tego skupiłbym się raczej na perspektywach zawodowych. Znalezienie pracy (dorywczej, na pół etatu, nauki zawodu) / dalsze kształcenie / ewentualnie samodzielne działanie?

Na twoim miejscu zacząłbym myśleć o swojej emeryturze i wypłaciłbym kwotę dopiero na początku emerytury. Być może twoje wnioski o pracę poniosą klęskę z powodu twojej mobilności, więc zrób prawo jazdy + kup używane auto do 7500 euro? Jak wygląda twój majatek? Szlachetne jest to, że nie chcesz być na utrzymaniu społeczności solidarnej. Ale to wcześniej czy później się wydarzy. Lepiej teraz coś zrobić, niż później żałować, że tak długo czekałeś...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata