Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przedterminowa spłata kredytu hipotecznego

Napisany przez Mussumer
Chcę kupić Dom mojej dziewczyny i umożliwić jej dożywotnie prawo do zamieszkania w umowie kupna. Motywacja: ma ona kredyt hipoteczny o wysokiej stopie procentowej. Kupuję za cenę pozostałego zadłużenia plus odsetki od wcześniejszej spłaty plus inne koszty. Ogólnie rzecz biorąc, wtedy będę płacił obecnie niskie odsetki zamiast jej 5,6% na 8 lat pozostałego okresu związania. Pytanie: Czy bank może odmówić wcześniejszej spłaty z powodu sprzedaży, jeśli moja dziewczyna otrzymuje prawo do zamieszkania - na przykład z podejrzeniem transakcji pozorowanej?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dotychczasowy bank do spowolnienia, Bank A, otrzymuje tylko część kwoty sprzedaży od Ciebie i Banku B.
Co do prawa do zamieszkania, otrzymuje on z tego zupełnie nic.
Możesz również po zmianie prawa własności na Ciebie w kancelarii notarialnej sporządzić nową umowę z notarialnym prawem do zamieszkania.
Jeśli prawo do zamieszkania miało być od razu zawarte w umowie sprzedaży pomiędzy Twoją dziewczyną a Tobą, to miałoby to pewne dodatkowe smaczki...

Napisany przez Mussumer
Dziękuję za szybką odpowiedź!

Napisany przez NaTwoim13
Czym jest sprzedaż pozorna? Kiedy sprzedaje się, sprzedaje się, nie ma znaczenia komu.

Prawo do mieszkania można od razu wpisać razem z zakupem. Jednak prawo do mieszkania w dziale 2 musi ustąpić na rzecz rejestrowanej hipoteki w dziale 3.

Napisany przez Bankenschreck
@Mussumer,
dlaczego bank miałby odmówić wcześniejszej spłaty? Przecież dla banków zawsze chodzi tylko o pieniądze (odszkodowanie za nadpłatę).

Sprawdź lepiej stary umowę kredytową. Być może można ją nawet odwołać. VZ stwierdził, że około 2/3 umów finansowych posiada niewłaściwe pouczenia o odwołaniu.

Niedawno o tym informowała również WDR. Jeśli masz umowę, którą można odwołać, możesz zaoszczędzić sobie odszkodowanie za nadpłatę.

W razie potrzeby mogę przesłać Ci linka na ten temat.

Pozdrowienia
Bankenschreck

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, jeśli to jeszcze nie zostało zrobione, można przeprowadzić weryfikację umowy.
Możesz także przesłać mi nośnik danych lub kopię.
Następnie sprawdzimy szybko, czy oświadczenie o odstąpieniu jest dołączone.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata