Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy ta umowa oszczędnościowa na budowę ma sens?

Napisany przez Waldmarie
Cześć,

właśnie zaczynam przyglądać się bliżej mojej umowie oszczędnościowej na cele mieszkaniowe. Moi rodzice założyli ją jakiś czas temu, ale nigdy specjalnie się nią nie interesowałam. Obecnie nie mam w planach w najbliższej ani nawet w dalszej przyszłości kupować nieruchomości ani niczego podobnego i nie mam pojęcia, czy ta umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe w ogóle się dla mnie opłaca, a co dopiero co mam teraz z nią zrobić/mogę z nią zrobić.

Oto kilka informacji na ten temat:
Bausparkasse: LBS
Wartość konta: prawie 2700€
Nazwa planu oszczędnościowego: Variospar/HB
Kod planu oszczędnościowego: HB
Kwota oszczędnościowa: 10.000€
Miesięczna wpłata: 80€

Pozdrowienia,
Waldmarie

Napisany przez obelix

Napisany przez Waldmarie
To z tym 3,5% właśnie nie jestem pewien/pewna. Czy więc powinienem go po prostu zostawić? Co miesiąc wpłaca się również środki z tytułu korzyści majątkowych. Co się stanie, gdy osiągnę kwotę 10.000€? Czy wtedy mam go zlikwidować i wypłacić sobie 10.000€, czy jak? Czy dostanę wówczas więcej?

Napisany przez obelix
W obecnym okresie niskich stóp procentowych kasy oszczędnościowe zgłaszają się same, gdy oszczędności są zgromadzone. Rozwiązanie jest obecnie hasłem przewodnim. Wysokie oprocentowanie kosztuje obecnie duże pieniądze kasy oszczędnościowe, dlatego chcą się ich pozbyć.

Więc sprawdźmy, jakie dokładnie są warunki i kontynuujmy oszczędzanie.

Warunkiem przy zmiennych stawkach oszczędnościowych był zawsze fakt, że ten kontrakt - o ile ma być osiągnięty bonus - musi istnieć co najmniej siedem lat. Od 11. roku nie ma już bonusu (tylko odsetki), więc ogólnie tylko na wpłaty z pierwszych dziesięciu lat.

Napisany przez Lisa2013
Przy takich warunkach lokowanie pieniędzy zdecydowanie się opłaca

Napisany przez Waldmarie
Ok, dziękuję bardzo.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata