Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwe sfinansowanie budowy?

Napisany przez Netfloh
Cześć,

mój mąż i ja zastanawiamy się, czy powinniśmy zbudować Dom. Działka byłaby dzierżawiona od kościoła na okres 99 lat. Obecnie mieszkamy w bliźniaku, za który płacimy 950€ (cena pełna). Zamierzamy przeznaczyć tę kwotę na nasze własne mieszkanie.

Mamy 33 i 39 lat, mamy po jednym dziecku z poprzednich związków, oboje po 13 lat, oraz jedno wspólne dziecko w wieku 3 lat. Jesteśmy małżeństwem.

- Jej dochody: zatrudniona na stałe w służbie publicznej od 9 lat po ukończeniu szkoły zawodowej - 1800€ netto miesięcznie z dodatkiem na dziecko + dodatkowe premie, alimenty w wysokości 350€
- Jego dochody: zatrudniony na stałe w dużej firmie od 12 lat - 2800€ + 13. pensja, premie, nadgodziny, trzy weekendy na utrzymanie sprzętu (ok. 1000€ netto za weekend)

Teraz do naszego problemu:

Posiadamy jeszcze pewne zobowiązania z poprzednich związków, mianowicie kilka kredytów. Koszty tych kredytów wynoszą miesięcznie 871,93€ (6 kredytów). Pozostałe miesięczne wydatki to 2067,50€ (czynsz, gaz, prąd, ubezpieczenia, przedszkole, opłata za jedzenie w przedszkolu, internet, telefony komórkowe, alimenty).

Jego historia kredytowa wygląda dobrze, z wynikiem na poziomie 96%, moja z kolei na poziomie 6% z 2 pozycjami: umowa na telefon komórkowy, która wygaśnie i zostanie usunięta w grudniu (3 rok) oraz kredyt, który wcześniej miał problemy z terminową spłatą, ale od dłuższego czasu jest regularnie spłacany i zostanie całkowicie spłacony.

Czy mielibyśmy szansę na uzyskanie kredytu budowlanego mając te informacje?

Pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, zwykły bank nie udzieli finansowania przy skoringu 6%. Może się zdarzyć, że twoja obecna bankowość przystanie, gdy zobaczy twój dochód. Co mnie zaskakuje, to fakt posiadania 6 kredytów ratalnych. Jaka jest łączna kwota rat dla tych 6 kredytów? W przeciwnym razie niestety po upływie 3 lat od grudnia Twój skoring nie wróci od razu ponownie powyżej 90%. To potrwa trochę. Masz raport z agencji informacji kredytowej? PS: W Niemczech jest bank, który udziela finansowania nawet przy negatywnej ocenie w BIK. Jednakże NIE dotyczy to dzierżawy wieczystej!

Napisany przez Netfloh
6 rat kredytowych wynosi miesięcznie 871,93 €.
Zakładamy, że mój mąż będzie głównym kredytobiorcą, ponieważ jego historia kredytowa jest w porządku.
Miesięczne obciążenia są podane powyżej.

Przepraszam, jeśli twój mąż ma być jedynym kredytobiorcą, to bank finansujący może uwzględnić jedynie jego dochody.
W przypadku wydatków brane są pod uwagę wszystkie miesięczne raty - 871,93 EUR - w pełni.
Moje pytanie dotyczy całkowitej kwoty wszystkich kredytów ratalnych razem.
Czy możesz je tutaj wymienić?

Napisany przez Netfloh
Raty kredytu ratalnego wynoszą ogółem 34700,00 €.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Netfloh,

jaka cenę zakupu masz na myśli? O jakiej kwocie finansowania mówilibyśmy?

Niezbyt zachęcająca sytuacja, ale myślę, że wiesz o tym.

Dobrze, EUR 34.700,- są stosunkowo niezbyt wysokie.
Pomysł jest taki:
Twój mąż jest jedynym kredytobiorcą na kwotę EUR 2.800
Celem jest finansowanie ceny zakupu i z tytułu drugorzędnej pożyczki restrukturyzacja istniejących 6 kredytów oraz pokrycie kosztów dodatkowych zakupu.
To nawet w przybliżeniu może się zgadzać.
Ile kosztuje nieruchomość?
Ile musisz zapłacić z tytułu opłaty z tytułu użytkowania wieczystego?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata