Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Przejście do ubezpieczenia Riester w Norymberdze.

Napisany przez Edelrieder
Cześć razem!

Obecnie mam emeryturę UniProfirente od Union Investment. Mój doradca finansowy zaleca mi zmianę na funduszową emeryturę Nürnberger. Jako powody podaje możliwość inwestowania w kilka lepszych funduszy, brak kosztów transakcyjnych w wysokości 5%, tak jak w przypadku UniProfiRente, oraz lepsze rozliczenie przy wypłacie. Dla mnie ważne jest, aby w trakcie zmiany nie stracić pieniędzy i móc wykorzystać je na zakup własnego mieszkania.

Czy powinienem się na to zdecydować?

Pozdrowienia

E

Napisany przez Matthew Pryor
Czy zalecalibyście mi to?

Nie. Czy wystarcza im uzasadnienie z ostatniego razu?

Chciałbym kontynuować rentę Riester, ponieważ mogę odliczyć składki jako zabezpieczenie emerytalne od podatku oraz korzystać z dofinansowania. Pytanie brzmi tylko, czy Nürnberger jest lepsza od UniProfiRente. W poprzednim pytaniu chodziło o co innego, ale było trudne do zrozumienia w tym wątku. Jeśli nie ma żadnych dodatkowych kosztów, składki są gwarantowane, a wymienione korzyści zachodzą, to czy Nürnberger nie powinna być zdecydowanie lepsza?# Dziękuję z góry.

Napisany przez obelix
Dotychczasowe opłaty zniknęły. Może minąć dużo czasu, zanim ten strata zostanie zrekompensowana. Jeśli w ogóle.

Okej, to prawda, że opłaty zniknęły, ale znikną także, jeśli kontynuuję emeryturę z Riester. W przypadku nowego produktu nie ma opłat za zawarcie umowy.

Napisany przez Peter Wolnitza

W przypadku nowego nie ma opłat za zakończenie.

Chichot, chichot....

Napisany przez obelix

Ok, zgadza się, że opłaty zniknęły, ale również znikną, jeśli kontynuuję swoją rentę Riester. W przypadku nowego dostawcy nie pobiera się opłat za otwarcie.

*frrr*; Niemniej jednak, pozostaje pytanie, czy nowy dostawca może odzyskać już zapłacone opłaty u starego dostawcy. Zazwyczaj sprzedający pobiera dodatkową opłatę za zmianę (~150 euro?).

Zmiana dostawcy wiąże się z reguły z niekorzyściami. W ogóle może być sensowniejsze pozostawienie starej umowy nieruszonej.

Warto zastanowić się, czy nowy dostawca będzie mógł „odzyskać” już opłacone opłaty u starego dostawcy.

Poza tym, oczywiście nowy kontrakt w Norymberdze wiąże się również z nowymi opłatami za zakup. Dlaczego nowa umowa musiałaby zwracać koszty generowane przez starego dostawcę, skoro w nowej umowie nie ma żadnych kosztów? To jest nielogiczne.

Napisany przez TheoL
Dziękuję za pomoc!

Napisany przez Ophelia
Mogę ci tylko poradzić: Trzymaj się z daleka od Nürnberger. Miałem u niej Riester... zmieniłem, najpierw rzekomo nie mogła znaleźć pełnomocnictwa, potem obliczono mi opłatę manipulacyjną w wysokości 50% (wtedy jeszcze możliwą)... Tak z 2400 euro zrobiło się od razu 1200 euro...

Napisany przez Schlumpf1978

Kichanie, kichanie....

Nie mam świadomości, że Norymberski Nettopolicen oferuje polisy, czyli polisy z opłatą za udzielenie 0 €. Niemniej jednak warto zastanowić się, czy zmiana produktu przyniesie korzyści (lepsze fundusze).

Pozdrowienia

Schlumpf1978

Napisany przez Suxxess
W przypadku umowy Riester pośrednik zazwyczaj pobiera swoją prowizję w okresie pierwszych 5 lat. Następnie zazwyczaj tylko ponoszone są opłaty administracyjne i prowizje, jeśli zmieniasz kwoty. (Zanim odzyskasz te opłaty za pomocą państwowych dopłat, minie wiele lat)

Jeśli teraz zmienisz swoją umowę Riestera, te opłaty zostaną ponownie naliczone przez nowe towarzystwo. I czy nazywają te opłaty opłatami za zakup, czy też odliczają te koszty bezpośrednio ze swoich dochodów i wypłacają ci niższe odsetki, na koniec i tak nie ma to większego znaczenia.

W zasadzie zawsze opłaca się przenieść umowę Riester! Zawsze dla ubezpieczenia...

Kiedy wreszcie zwrócisz te opłaty dzięki państwowym dopłatom, minie kilkadziesiąt lat. Czyż nie zgodziliśmy się niemyśląco w innym wątku, że twoja wiedza można najlepiej nazwać rudymentarną? Oczywiście możesz poprzeć swoją częściową wiedzę korzystając z weryfikowalnych źródeł. Jeśli teraz zmienisz swój plan emerytalny, te opłaty będą ponownie naliczone przez nowe towarzystwo. Absurd na kwadrat. Podczas zmiany dostawcy, maksymalnie 50% kosztów związanych z podpisaniem nowej umowy mogą być naliczone. Może to być niemało, w zależności od dostawcy, ale ponownie widać, jak łatwo laikom jest wyciągnąć nieuprawnione fałszywe twierdzenia.

Napisany przez Suxxess
Moje oświadczenie: Ponownie będą pobierane opłaty.
Twoje oświadczenie: Bzdura do kwadratu, ponownie będą pobierane opłaty.

Resztę możecie sobie zmyślić. Po drobiazgach twojego zachowania, natrafiłem na następujący artykuł.

Określenie „lalusia” (łagodniej: mądrala; dosadniej: spryciarz) jest potocznym określeniem na osobę, która ma zwyczaj szpanować przed innymi swoją znajomością w pewnych (lub w ogóle we wszystkich) sprawach, lepszym umiejscowieniem się w nich i lepszą zdolnością do osądzania, bądź też większą wiedzą i wykształceniem w pewnych (lub we wszystkich) dziedzinach wiedzy niż inni.
Otoczenie oburza się zachowaniem takich osób – nie tak bardzo dlatego, że zazdroszczą im (rzekomej lub realnej) wiedzy, ale dlatego, że inne osoby nieproszonie pouczają, a sami zamykają się na opinie, argumenty i wiedzę innych ludzi. W ten sposób tworzy się wrażenie zarozumiałości i braku wyczucia taktu. Uczucie nieprzyjemności budzi także nadmierne zachowanie konkurencyjne ludzi, którzy dyskutują mniej ze względu na zainteresowanie tematem, a bardziej ze względu na pragnienie pozostania przy swoim zdaniu.

Źródło: Wikipedia

Moim zdaniem pasuje jak pięść do oka.

Moje oświadczenie: Ponownie obowiązują opłaty.
Twoje oświadczenie: Absurd do kwadratu, ponownie obowiązują opłaty.

Wyraźnie nie jesteś w stanie odróżnić różnych argumentów. Nie każda firma w ogóle nalicza nowe opłaty za zamknięcie. Jeśli brakuje ci wiedzy na temat rynku, dlaczego wypowiadasz się w taki płaski i błędny sposób? Nadmiar potrzeby wysławiania się?

Kolejny nonsens.

Mam również coś dla ciebie, nawet z twojego ulubionego źródła, które wygodnie zastępuje myślenie własne i badanie własne. Będę zwięzły:

W języku internetowym troll to osoba, która utrudnia komunikację w internecie, ciągle i destrukcyjnie pisząc posty mające na celu prowokowanie innych uczestników dyskusji, nie wnosząc konstruktywnego wkładu w dyskusję. Czasami używanym synonimem jest Twit (język angielski: głupiec).

Odczuwam upodobanie do mojego stylu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata