Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Czy możliwy jest kredyt na działalność gospodarczą i mieszkanie? :WHEN

Napisany przez Mullewapp
Cześć drodzy użytkownicy!

Jestem trochę bezradna. Zarówno mój partner, jak i ja jesteśmy samodzielni. Ja dopiero co pojawiłam się na rynku i jeszcze nic nie zarabiam, ale finansowo nie jestem zależna od niego. Mój partner jest samodzielny od 3-4 lat i musiał wziąć kredyt na szkołę mistrzowską i różne zakupy. Teraz jednak doszedł do punktu, w którym nie może dalej prowadzić działalności. Marzy mu się warsztat, bo tylko wtedy może osiągnąć wyższe zyski. Jego koncepcje i pomysły są obiecujące. Przychód z tradycyjnej działalności również by pozostał.

Chcielibyśmy (a właściwie on) kupić gospodarstwo rolne lub coś podobnego, aby pogodzić warsztat i miejsce zamieszkania. Wynajem mieszkania kosztowałby nas od 700 do 900 euro czynszu netto... Szacujemy całość na około 400.000-450.000 euro. Dla mnie kwota utopijna, nie sądzę, abym mogła uzyskać kredyt, gdyż mogę zacząć dopiero za 2 lata.

Bez pieniędzy brak rozwoju, brak warsztatu. Bez warsztatu za mało funduszy na raty. Wszystkie nieruchomości, na które spoglądaliśmy, są odnowione i mają mieszkania dla lokatorów oraz stodoły do wynajmu. To zapewniłoby stały dochód.

Czy ktoś ma pomysł? Rekomendację kogoś, kto mógłby nas wesprzeć? Czy istnieje możliwość otrzymania na początku niższych rat? Ze względu na prowadzone firmy nie mamy kapitału własnego.

Mam nadzieję choć na odrobinę nadziei...

Pozdrawiam

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
Pomysł jest w zasadzie w porządku.
Jednak w tym zakresie (400 000 EUR) nie można uniknąć zrobienia standardowej oceny zdolności kredytowej przez Pana męża.
I tutaj trzeba zacząć: Z jakiego okresu są ostatnie dwa zeznania podatkowe? Jak wysokie są dochody z działalności gospodarczej w tym przypadku?

Napisany przez NaTwoim13
Przede wszystkim, w jakiej branży pracuje na własny rachunek?

Czy mieli Państwo już okazję przedstawić swoje zamiary w banku?

Hausbank będzie jedyną szansą, jeśli decyzje o podatku dochodowym nie będą korzystne

Napisany przez Mullewapp
Dziękuję za pomocne odpowiedzi! Obecnie sprawdzamy i dowiadujemy się. KFW być może sfinansuje część operacyjną, a w banku domowym mamy zaplanowane kolejne spotkanie. Na naszą radość mamy dobre wieści: Nieruchomość, którą mamy na oku, generuje dodatkowe 1400 euro z tytułu najmu. Wydaje się, że staje się to bardziej realne.... Ale poczekajmy, co powie nam bank domowy.

Powodzenia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata