Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kiedy / kiedy zostanie zapłacona rekompensata za wcześniejszą spłatę?

Napisany przez Mayana
Cześć,

niedawno kupiłem mieszkanie na własność (już wspominałem o tym w innym temacie). Moje obecne mieszkanie jest wystawione na sprzedaż, data zawarcia umowy to koniec grudnia, a przejęcie własności i wymagalność ceny zakupu w styczniu 2014 roku.

Obecnie pozostaje do spłacenia dość wysoka hipoteka, pozostały okres (łącznie 10 lat związania oprocentowania) to około 5,5 roku. Otrzymanymi środkami ze sprzedaży oczywiście spłacę starą hipotekę. Zapytałem już spółdzielnię mieszkaniową. Stan na dzień 30.09.13 to pozostałe 14000 €.

Kiedy i w jaki sposób to zostanie wyegzekwowane? Czy instytucja finansująca naliczy odszkodowanie bezpośrednio ode mnie i zażąda zapłaty, czy też zostanie to egzekwowane razem z należnym saldem u nabywcy?

Zanim pojawi się pytanie o możliwość odstąpienia od umowy: już skonsultowałem to z biurem ochrony konsumenta. Według ich oceny pouczenie o możliwości odstąpienia od umowy jest podważalne.
Generalnie jestem skłonny zapłacić opłatę za spółdzielnię mieszkaniową. Bank również dotrzymał swoich zobowiązań. Mam nadzieję, że mam tu pewną swobodę negocjacyjną. Oczywiście, szanse na to będą większe, jeśli wymagalne będzie ode mnie bezpośrednio.
Na wypadek zainteresowania: uważam, że odpowiednią opłatę za spółdzielnię mieć od 30 do 50% oferowanej sumy.

Dzięki

Napisany przez GeorgPuetz
Jako kredytobiorca masz obowiązek spłacić swoje zobowiązanie kredytowe. Ty i/lub notariusz zostaniecie poinformowani o całkowitej kwocie do zapłacenia (saldo kapitału kredytu plus odszkodowanie za wcześniejszą spłatę). Twój nabywca nie ma z tym nic wspólnego.

Odszkodowanie za wcześniejszą spłatę to rekompensata za szkodę wynikającą z blokady oprocentowania u banku. Odwołanie umowy kredytu może pomóc uniknąć odszkodowania za wcześniejszą spłatę. W przypadku odwołania, saldo kapitału kredytu musi być stosunkowo szybko zwrócone do banku. Według mojej wiedzy, odwołanie jest możliwe także w przypadku już spłaconych kredytów. Powinieneś to jednak wyjaśnić z VZ lub specjalistą (prawo bankowe i rynki kapitałowe). Powinieneś być świadomy, że taka akcja nie zyska Ci sympatii w Twoim banku. Mam nadzieję, że nie jest to Twój główny bank.

Od 30 do 50 procent odszkodowania za wcześniejszą spłatę to duża różnica. Odszkodowanie za wcześniejszą spłatę może być precyzyjnie wyliczone na podstawie orzecznictwa. I powinieneś to zrobić. W tej kwestii pomocną dłoń mogą podać VZ lub eksperci. Darmowe e-book na temat odszkodowania za wcześniejszą spłatę: https://bit.ly/E-Book-Vorfälligkeitsentschädigung

Napisany przez Mayana
Cześć, Panie Pütz,
Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Zakres od 30 do 50% wynika z faktu, że nie neguję bankowi VVE ogólnie. Po prostu uważam, że jest nieco wysoki, i taki procent zaproponowałbym bankowi z mojej strony.

Skontaktuję się z prawnikiem. Miałem nadzieję, że bank nie podaje notariuszowi pełnej sumy, lecz podejdzie bezpośrednio do mnie.

Nie, to nie jest moja bankowość

Napisany przez Bankenschreck
Cześć,
dlaczego chciałbyś dobrowolnie zrezygnować z tysięcy euro?

Napisany przez 6Bankkaufmann

Napisany przez Mayana
Nie chcę zrezygnować dobrowolnie. Po prostu mam złe sumienie.

Całkowitą kwotę można spokojnie przekazać notariuszowi.

Moja myśl kierowała się w stronę tego, że opłacam VVE sama i nie jest to żądane przez kupującego.

Cała sprawa teraz jest w rękach prawnika specjalizującego się w tej dziedzinie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Powodzenia

Napisany przez Bankenschreck
@ Mayana,
także życzę Ci powodzenia.
Musisz wykreślić to złe sumienie z twojej pamięci. Czy banki mają złe sumienie, kiedy wydobywają pieniądze ze swoich klientów?
Nawet szkolą się wewnętrznie, jak bankier jest w stanie wyciągać z klienta maksimum kosztów, opłat i prowizji pośredników zewnętrznych.

Co do wiadomości do notariusza: Bank informuje notariusza, na jaką kwotę musi być dokonana płatność, aby można było udzielić zwolnienia z hipoteki. Jeśli wcześniej ustalisz z bankiem, że sam(a) opłacisz kwotę zwolnienia i bank na to przystanie, udzieli zwolnienia bez wliczania tej kwoty.

Pozdrowienia
Strach Banków

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata