Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie możliwe? Dom jednorodzinny.

Napisany przez jens-04-1986
Cześć wszystkim!

Jakiś czas temu zapytałem tutaj o poradę dotyczącą zakupu domu i odradzono mi to. Teraz jednak wiele się zmieniło, dlatego chciałbym zapytać ponownie ekspertów, czy możliwe jest uzyskanie finansowania i w jakiej wysokości.

Ja lub raczej my, jesteśmy trójką osobową, żonaci, z 1 dzieckiem, mieszkając na pięknym Bodeńskim Jeziorze.

Co do naszych dochodów:

Ja, jako główny zarabiający, pracuję w Szwajcarii i otrzymuję około 2700 € netto, co przy ustawowo zagwarantowanych 13 pensjach miesięcznych, wynosi 2925 € miesięcznie po przeliczeniu. Jak banki liczą to tutaj, bo jeśli euro się umocni, oczywiście dostaję przeliczeniowo mniejszą wypłatę z powodu kursu wymiany walut.

Moja żona jest jeszcze w trakcie nauki i ma do dyspozycji 550 € netto. Skończy szkołę latem i będzie pracować około 25 godzin, nie zarabiając dużo więcej (klasa podatkowa 5).

Dodatkowo otrzymujemy 184 € zasiłku rodzinengo.

Przechodząc teraz do naszej sytuacji finansowej. Mamy nadal trwające finansowanie samochodu. Pozostały dług wynosi 17400 €, a rata to 397 €. Koniec umowy w czerwcu 2017.

Każdy z nas ma również swoje własne telefony komórkowe, koszty to około 20 € ogółem, ale zapewne figuruje to w rejestrze dłużników, podobnie jak nasz samochód.

Obecne wydatki:

- Wynajem 1100 € ciepły, w tym prąd, telefon, TV i internet.
- 268 € opłata za przedszkole
- 397 € na samochód
- 400 € na życie
- 300 € na ubezpieczenia, paliwo, naprawy, itd. (obliczone jako roczna suma/12)
- 100 € średnio na ubrania
- 100 € na różne wydatki

Łączne koszty wynoszą 2700 € (wynajem (780 zimny) odpada).

Kapitał własny:

Ten jest bardzo niski, obecnie mamy do dyspozycji około 21000 €. Na przykład moglibyśmy spłacić auto, więc rata ta zniknęłaby.

Co do domu:

Byłby to Dom z klasy energetycznej KFW 40 z instalacją fotowoltaiczną. W związku z tym otrzymalibyśmy 5000 € dodatkowego wsparcia od KFW. Może to być pierwsza dodatkowa spłata?

To oznacza, że teoretycznie powinniśmy poradzić sobie z obecnymi opłatami dodatkowymi na poziomie 200 € także w domu. Wyliczone koszty ogrzewania to 40 €, prąd pochodzi z instalacji na dachu itd... Dom byłby z pompą ciepła.

Cena domu wynosi 220000 €, malowanie, podłogi i teren zewnętrzny będę wykonywał samodzielnie.

Działkę jeszcze nie znaleźliśmy, ale jej cena będzie wynosiła około 100000 €.

Innymi słowy potrzebujemy pożyczki w wysokości 320000 € + koszty dodatkowe lub bez kosztów dodatkowych, jeśli rata za auto pozostaje.

Czy to wszystko jest realistyczne, czy powinniśmy po prostu szybko o tym zapomnieć? Ważna dla nas jest opcja dodatkowych spłat. Otrzymuję coroczny zwrot podatku i chcielibyśmy przeznaczyć na to przynajmniej tę kwotę albo jeszcze kilka euro więcej.

Pozdrawiam serdecznie i dzięki tym, którzy dotarli aż tutaj. Jens

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata