Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Bezrobotność - czy pracodawca musi sam opłacić składkę do PKV?

Napisany przez Markus83
Witam wszystkich,

1 grudnia stracę pracę i będę musiał przejść z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego (PKV) do ubezpieczenia zdrowotnego państwowego (GKV), ponieważ nie byłem w PKV przez pięć lat z rzędu i mam dopiero 30 lat.

Ponieważ i tak zapłaciłem całe składki pracownicze na PKV na cały rok, chciałbym pozostać w PKV w grudniu i samodzielnie opłacić składki pracodawcy. Czy jest to możliwe i jeśli tak, to co muszę powiedzieć Urzędowi Pracy i PKV? Czy wtedy jestem być może podwójnie ubezpieczony przez GKV i PKV?

Od stycznia, jeśli nie znajdę nowej pracy, chcę być w GKV i ewentualnie zawrzeć dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne w PKV, aby mieć podobne świadczenia jak w PKV. Czy jest to możliwe i czy mam od razu te dodatkowe świadczenia PKV, czy może istnieją okresy wyczekiwania albo brak albo ograniczone świadczenia (na przykład w przypadku protetyki dentystycznej pełne świadczenia dopiero po kilku latach)? Jeśli i tak nie będę korzystać z tych świadczeń w razie potrzeby lub będę mogła z nich skorzystać tylko ograniczenie, to mogę zrezygnować z dodatkowego ubezpieczenia PKV...

Dziękuję za pomoc i
miłej niedzieli wieczorem

Markus

Napisany przez verschaukelt
Na ile mi wiadomo, termin przejścia nie jest możliwy. Oznacza to, że tracisz prawo do BRE ze względu na niepełny rok składek. Być może to właśnie skłoniło Cię do tego rozważenia. Proszę sprawdzić warunki umowy, czy nie ma tam klauzuli dotyczącej proporcjonalnej BRE, jeśli zmiana z prywatnej kasy chorych na publiczną wynika z zmiany pracodawcy, na przykład. To przecież nie jest Twoja wina.

Najpierw informacja dotycząca dodatkowego ubezpieczenia byłaby następnym krokiem, być może nawet u tego samego dostawcy - wówczas może to być nawet tańsze, a tutaj czekania byłyby również anulowane. Jednakże na początek porównanie świadczeń! Przy innych dostawcach przechodzisz przez badanie zdrowotne, ale w większości przypadków w Twojej sytuacji nie będzie oczekiwania na okres karencji.

Napisany przez Markus83
Dziękuję za odpowiedź!

Mam pytanie dodatkowe:
Czyli nie ma możliwości, żebym opłacił samodzielnie pracodawcze składki do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego w grudniu, a następnie dopiero od 1 stycznia - o ile nie będę już miał nowej pracy - wykupił dodatkowe ubezpieczenie u (tej samej) prywatnej ubezpieczalni?!
Jeśli tak, to tego nie rozumiem... w końcu dla ubezpieczyciela zdrowotnego powinno być obojętne, skąd dostaje pieniądze, czyż nie?!

Napisany przez verschaukelt
To są powody prawne. Ustawodawca przewidział, że automatycznie przechodzisz do GKV w przypadku bezrobocia, jeśli nie przekroczysz pięcioletniego okresu. Dla PKV byłoby pewnie lepiej, gdybyś nadal opłacał składki do niej.

Podobnie dzieje się także w przypadku osób samozatrudnionych, które są ubezpieczone w PKV. Jeśli przechodzą na umowę o pracę, muszą zrezygnować ze swojego PKV lub pozostawić je w zawieszeniu przez 2 lata, aż będą mogli ponownie być ubezpieczeni w PKV, jeśli dochód na to pozwala. Także pracownicy, którzy spadają poniżej progu dochodowego, automatycznie wracają do obowiązkowego ubezpieczenia w GKV. (Zdarzają się wyjątki)

To, co możesz zrobić, to wnosić niewielki wkład do PKV, aby zapewnić sobie opiekę zdrowotną i inne aspekty dla ewentualnego powrotu lub przejścia na dodatki do GKV

Napisany przez Janina27
Czy chcesz pozostać długoterminowo (pełny okres) w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym, czy nie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata