Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Zarabianie pieniędzy poprzez drukowanie 3D.

Napisany przez HeinzK
Cześć ludzie,

Ponieważ drukowanie 3D jest obecnie rewolucją technologiczną, czy nie byłoby mądre zainwestować w firmy, które opanowały tę technologię?

To jest główna myśl. Ale wielu ludzi jest całkowicie przeciwnych.

Powód: Zbyt spekulatywne. Obecne ceny są zbyt wysokie.

Czy możecie to potwierdzić?

Napisany przez GeraldmitdemHut
Ähh, spekulativ, klar. Aber das ist ja genau der Reiz an der Sache. Die Chance ist hoch das du mehr als dein 5% Rendite rausbekommst. Genauso hoch ist die Chance dass du alles verlierst.

Persönlich bin ich voll von den 3D-Druckern überzeugt, hätte auch gerne einen:-)

Was das Investieren anbelangt: würde mich über die einzelnen Unternehmen schlau machen. Gut abwägen. Und dann investieren. Finde die hier gar nicht mal so schlecht: AIO Robotics, Inc.

Der Drucker kann scannen, drucken und faxen.

Napisany przez Nimtok
To jest tak samo spekulacyjne jak wiele innych rzeczy. Pytanie tylko, którzy dostawcy odniosą sukces?

Napisany przez GeraldmitdemHut
I na to, którego dostawcę wybierzesz, to już spekulacje. Kto by postawił w 1998 roku na Apple.

Napisany przez matty73
Jeśli chodzi o drukarki 3D, ja bym jeszcze poczekał, wiele firm teraz wydaje się, że traktują to jak druk 3D, ale one nie rosną od lat.

Długoterminowo na pewno interesujące, ale obecnie to jeszcze faza hossy.

Napisany przez Blue
Spekulacyjne jest to, chociaż zakładam, że odniosą sukces... ja bym poczekał, aż rynek się trochę ustabilizuje i będzie można określić, które producenci są bezpiecznymi inwestycjami na dłuższą metę, ponieważ wciąż istnieje wiele młodych firm z podobnymi szansami na sukces.

Napisany przez matty73
To zazwyczaj jest najlepsza opcja w przypadku młodej technologii, aby poczekać i zobaczyć, kto wyjdzie zwycięsko, a do tego potrzebny jest wzrost dochodów lub rentowność.

Napisany przez Amy2014
Cześć,

Mam również w portfelu akcje firmy 3D Systems, ale w międzyczasie ich wartość spadła. Wydaje mi się, że akcje wszystkich producentów drukarek 3D są już nieco za drogie do nowego zakupu. Możesz zastanowić się nad firmami, które tworzą oprogramowanie dla drukarek 3D lub oferują inne produkty z tego obszaru - one także mogą zyskać na wzroście branży.

Pozdrawiam,
Amy

Napisany przez aal
Obecnie trend dopiero się rozwija.
Myślę, że dziś to nadal jest bardzo interesująca okazja do dołączenia do niego.

Napisany przez bluewave
Może więc lepiej jest postawić szeroko na ten trend. Szybko nie znalazłem w Niemczech żadnych funduszy inwestycyjnych ani ETF-ów, które byłyby dopuszczone, ale przynajmniej jest dostępny pewien certyfikat - mógłby on również być dodatkiem do portfela:

Certyfikat bezterminowy na indeks Wikifolio 3D-Druck Inves od Lang & Schwarz LS9BSH
[WKN: LS9BSH / ISIN: DE000LS9BSH0]

Napisany przez MC Muffin
Myślę, że wiele rzeczy jeszcze nadejdzie w przypadku drukarek 3D, jednym z liderów jest firma 3D Systems. Jednak patrząc na ostatnie liczby, sytuacja wygląda niekorzystnie. Rozcieńczenie zysków poprzez emisję akcji i ostrzeżenie przed spadkiem zysków oraz wysoka wycena pozostawiają dużo miejsca do ruchów w dół. Na 3D Systems również są zawarte duże pozycje krótkie. Trzeba zachować ostrożność, ale technologia jest zdecydowanie przyszłościowa.

Ostatnio całe rynki również mocno się rozgrzały, być może warto kupić tę akcję po kolejnej silniejszej korekcie. Jeśli akcja dalej będzie spadać, co jest jeszcze otwarte, bo na razie wygląda to trochę jak kształtowanie dna, to cena 30 $ byłaby dobrym momentem na wejście

Napisany przez Gomb
To z pewnością spekulacyjne!! Pytanie brzmi, w jaki sposób rynek będzie się rozwijał w najbliższych latach!

Napisany przez Gomb
To po prostu jest kwestia 50:50. Jeśli idzie dobrze, zarabiasz dobrze!

Napisany przez MC Muffin
Najpierw na pewno będzie spadek, przynajmniej tak wygląda po kilku kolejnych dniach.

Napisany przez Michael1981
Czy ktoś wie, czy istnieją już specjalistyczne fundusze akcji 3D do kupienia? Albo przynajmniej fundusze, które inwestują znaczną część środków w akcje 3D? Dzięki za pomoc.

Napisany przez Cici

Czy ktoś wie, czy istnieją już specjalne Fundusze inwestycyjne 3D, które można kupić?

Specjalne fundusze nie są mi znane. Istnieje jednak kilka indeksów związanych z drukiem 3D oraz odpowiednie certyfikaty indeksowe. Oczywiście nie są one tak bezpieczne jak fundusz, ale jeśli nie zakłada się niewypłacalności emitujących banków, mogą stanowić dobrą alternatywę.

Napisany przez Taxman
daję rację innym, zawsze jest pewien stopień spekulacji. Ale poczekałbym trochę dłużej na dużą inwestycję. Technologia stale się rozwija.
Co więcej, trzeba brać pod uwagę, jak będą zmieniać się przepisy lub ile nowych zostanie wprowadzonych.

Napisany przez MC Muffin
Zawsze odradzam zakup, ocena jest nadal zbyt wysoka

Napisany przez nokia
To akcje z branży druku 3D mocno spadły!

Napisany przez MC Muffin
Według mnie, jednak podejście cały czas wydaje się zbyt ryzykowne

Napisany przez finno
Chciałbym jeszcze poczekać kilka lat, aż technologia stanie się jeszcze tańsza, ale drukowanie 3D ma potencjał na rynek masowy.

Napisany przez hoffer

Zaczekaliby kilka lat, aż technologia stanie się jeszcze tańsza, ale druk 3D ma potencjał na rynek masowy.

Tak to widzę. Patrzmy na nasze telewizory ;-) Telewizory są teraz standardem i bardzo tanie... To samo dzieje się z ekranami 4K

Napisany przez ellogo
Każdy musi sam zdecydować, czy jest przekonany. Gdy patrzę na wykres wskaźnika SOLACTIVE 3D PRINTING INDEX (WKN: SLA3DP), jestem raczej sceptyczny. Ogólnie nie jestem przekonany, początkowo było w nim wiele fantazji, teraz pokazuje się rzeczywistość. Obecnie indeks składa się z następujących firm: Nazwa / Index Shares 3D SYSTEMS CORP; ARCAM AB; AUTODESK INC; EXONE CO; MATERIALISE NV; ORGANOVO HOLDINGS INC; PROTO LABS INC; SLM SOLUTIONS GROUP AG; STRATASYS LTD; VOXELJET AG-ADR

Napisany przez Parloo
Ceny nie są zbyt wysokie. Są dokładnie takie, jak powinny być. Tak właśnie jest ze cenami akcji. Jeśli jesteś przekonany do tej technologii, powinieneś kupić akcje do swojego portfela. A co jeśli nastąpi przełom technologiczny, wtedy ceny akcji wzrosną, a dzisiaj są jeszcze tanie.

Napisany przez omega87
Nici wątek pochodzi z 2013 roku i co mnie imponuje, to fakt, że w kwestii druku 3D niewiele się zmieniło. Mówię tutaj świadomie o osobistym zapotrzebowaniu czy zakupie na własność. Ciekawe, czy i kiedy to się faktycznie rozwinie, bądź stanie się dostępne dla prywatnych osób. Mogę sobie również wyobrazić, że ceny drukarek są celowo utrzymywane na wysokim poziomie, aby w razie potrzeby korzystać z usług dostawców zewnętrznych.

Napisany przez MC Muffin

Wątek pochodzi z roku 2013, a co mnie zadziwia, to fakt, że wciąż niewiele się zmieniło w kwestii druku 3D. Tutaj świadomie mówię o osobistym zapotrzebowaniu lub zakupie do użytku własnego. Jestem ciekaw, czy i kiedy naprawdę się to przyjmie, czy będzie dostępne dla osób prywatnych. Mogę sobie również wyobrazić, że ceny drukarek są specjalnie utrzymywane na wysokim poziomie, aby w razie potrzeby korzystać z usług dostawców.

Nie, rzeczywiście, rozwój nie jest jeszcze wystarczająco zaawansowany. Te drukarki staną się masowym produktem i tanie, kiedy będzie można nimi wykonać wystarczająco sensowne rzeczy.

Napisany przez marcfaber
To było znowu szalone szaleństwo wokół akcji druku 3D

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata