Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: ubezpieczenie spłaty kredytu na życie. Ostrzeżenie przed oszustwem!

Napisany przez brutus1992
Cześć wszystkim

niestety w latach 2011 i 2012 zawarłam dwa kredyty w banku Santander. Oba były z ubezpieczeniem od pozostałej kwoty kredytu. Pierwszy kredyt został spłacony drugim kredytem. Drugi kredyt spłaciłam kilka miesięcy temu.

A teraz niespodzianka. Najpierw bank trzy razy podawał mi inne kwoty spłaty przez telefon. Gdy wreszcie dostałam wszystko na piśmie, przelałam wymaganą kwotę. Ale wydała mi się bardzo wysoka.

Później dowiedziałam się, że opłata za ubezpieczenie nie została mi zwrócona i muszę samodzielnie zrezygnować z ubezpieczenia. Zrobiłam to.

Firma ubezpieczeniowa poinformowała mnie, że mogę zrezygnować, ale ubezpieczenie będzie obowiązywać do 2015 roku. Potem mają się odezwać do mnie bez mojej interwencji.

To nie może być prawda. Nie mam już kredytu. Więc po co mi ubezpieczenie kredytowe?

Gdy zadzwoniłam do Credit Life, powiedziano mi, żebym zajrzała do swojej umowy. Tam jest napisane, że ubezpieczenie musi obowiązywać co najmniej 3 lata.

Gdy przeczytałam moją umowę kredytową z 2011 roku, zauważyłam, że nie otrzymałam też zwrotu za ubezpieczenie. Ponownie zadzwoniłam do firmy ubezpieczeniowej i usłyszałam to samo.

Teraz mam dwa ubezpieczenia i brak kredytu.

Czy ktoś z Was miał już z tym do czynienia? Będę wdzięczna za porady i pomoc.

Zapytałam już także w stowarzyszeniu konsumentów. Powiedzieli, że to nie jest fair i od razu chcieli mi polecić prawnika. Ale musiałabym go opłacić sama. Nie mam ubezpieczenia ochrony prawnej.

Opłaciłam składkę członkowską w stowarzyszeniu konsumentów. ale w niej nie ma prawnika. Szkoda.

Serdeczne pozdrowienia

Klara

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy ubezpieczenie na życie kredytobiorcy i kredyt ratalny są zawarte w jednej umowie? Czy są to dwa oddzielne umowy prawne?
Jeśli są to dwa odrębne umowy, to zakres ubezpieczenia powinien obowiązywać przez 3 lata.
Jeśli wszystko jest uregulowane w jednej umowie, powinien to sprawdzić prawnik lub organizacja konsumencka.

Cześć bankierze,

Obydwa są zawarte w jednej umowie kredytowej. Byłem już w biurze konsumenta. Powiedzieli, że mogę odzyskać część premii. Niestety muszę sam zapłacić adwokata. Jest tuż przed świętami. Na chwilę obecną nie mam pieniędzy na adwokata. Chce on dużego zaliczkę.

Czy istnieje inna możliwość????

Pozdrowienia, Klara

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli obydwa są zawarte w umowie, to sprawa się komplikuje.
To Państwa decyzja, czy chcą Państwo zaliczkę dla prawnika.

Napisany przez Bankenschreck
Cześć Klara,
to jest znany problem. Bank Santander twierdzi ciągle, że klient musi sam anulować ubezpieczenie. Jednakże w ścisłym sensie nie jest to możliwe, ponieważ ubezpieczonym jest bank.

Ale niezależnie - pewne jest, że bez profesjonalnej pomocy nie będziesz w stanie dalej działać.

Sprawdź tę stronę: Jak anulować lub odwołać ubezpieczenie kredytu? - vertragswertcheck Tutaj problem z kredytami z ubezpieczeniem Restschuldversicherung jest dość dobrze opisany. Być może znajdziesz tam pomoc, której potrzebujesz.

Pozdrowienia
Z Groźbą Bankową

Cześć Bankenschreck,
Dziękuję za link. Przejrzałem stronę. Bardzo interesujące. Zadzwoniłem od razu i wysłałem swoje umowy. Następnego dnia dostałem odpowiedź.
Bank naliczył zbyt wysokie odszkodowanie za wcześniejszą spłatę. Kwota do spłaty była również błędna. Mogę również odzyskać opłaty za przetwarzanie i składki ubezpieczeniowe. Ale tylko częściowo. Nie spodziewałem się tylu pieniędzy. ?
Natychmiast złożyłem zamówienie. Zobaczymy, co dalej.
Dziękuję jeszcze raz. Pozdrowienia, Klara

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata