Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Odwołanie kredytu hipotecznego, Widerrufsjoker, Raport telewizyjny w WDR

Napisany przez Karl-Clever
Cześć wszystkim,

ostatnio oglądałem program telewizyjny, w którym mówiono o możliwości odwołania się od kredytów hipotecznych. Tak jak opisano to w tym programie, istniejące umowy kredytowe mogą zostać odwołane z powodu błędnych pouczeń o odwołaniu. W programie również powiedziano, że dzięki temu można uniknąć opłaty za wcześniejszą spłatę kredytu. Przeczytałem już wiele na ten temat w sieci, ale wciąż nie do końca to rozumiem. Czy ktoś z forum może mi wytłumaczyć, jak to działa? Moim zdaniem, jeśli umowa ma błędną pouczają, można ją odwołać. Kto może mi powiedzieć, czy umowa jest odwołalna? Co robić dalej? Czy mogę pozostać w moim banku? Czy ktoś już miał z tym doświadczenie? Liczę na wiele odpowiedzi.
Poki!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli umowa pożyczki zawiera błędną klauzulę dotyczącą jej odwołania, możesz poprosić o jej zweryfikowanie przez organizację konsumencką lub prawnika. Jeśli faktycznie tak jest, możesz przenieść pożyczkę do innego banku bez ponoszenia dodatkowych opłat.

Napisany przez Bankenschreck
Cześć,
jest prawdą, że umowy - jakiejkolwiek natury by nie były - mogą być w dowolnym momencie odwołane z powodu niewystarczających pouczeń o odstąpieniu. Potwierdził to także już BGH. W przypadku kredytów hipotecznych lub budowlanych często zdarza się, że wiele pouczeń o odstąpieniu stosowanych przez banki nie jest zgodnych z wzorcem, jest błędne pod względem treści i dlatego jest niewystarczające.
W większości przypadków zarzucane jest, że klient nie może samodzielnie rozpoznać początku okresu odstąpienia. Klasycznym przykładem jest: Okres odstąpienia rozpoczyna się najwcześniej ..... Każdy musi się zastanowić: Kiedy jest najpóźniej? W takim przypadku kredytobiorca nie jest w stanie jednoznacznie określić, kiedy rozpoczyna się okres odstąpienia. Istnieje jednak pewne wyjątek. Wyjaśnienie tego jednak w tym miejscu byłoby zbyt obszerne.
Jeśli pouczenie o odstąpieniu, z jakichkolwiek powodów, jest niewystarczające, umowa może zostać odwołana. Właściciel nieruchomości mógłby podjąć kroki w celu rozwiązania umowy i ewentualnie jej refinansowania. W takim przypadku bank nie mógłby również żądać odszkodowania za wcześniejszą spłatę. Ponadto klient banku mógłby ewentualnie żądać zwrotu opłat manipulacyjnych, kosztów rzeczoznawcy oraz innych kosztów umownych, a nawet różnicy w oprocentowaniu między uzgodnionym oprocentowaniem a oprocentowaniem EWU. Wyjaśnienie tego w tym miejscu byłoby również zbyt długie i złożone.
Jeśli chcesz bezpłatnie sprawdzić swoją umowę, spróbuj tutaj:
https://www.vertragswertcheck.de//vorfaelligkeitsentschaedigung-bei-immobiliendarlehen
Strach banków

Napisany przez 3eugh
PS:
Czy oświadczenie o odstąpieniu od umowy jest nieważne?
Odstąpienie od umowy - doświadczenia
Odstąpienie od umowy - wzór pozwu
Odstąpienie od umowy - zwrot pieniędzy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata