Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Podatek od zysków kapitałowych w przypadku Bitcoina

Napisany przez GeraldmitdemHut
Postanowiłem założyć osobny wątek na ten temat, być może tutaj są eksperci od mojego problemu.

W Niemczech należy zapłacić podatek od zysków z Bitcoina, jeśli sprzeda się je na gotówkę w ciągu 12 miesięcy od ich nabycia. Po upływie 12 miesięcy jest to zwolnione z opodatkowania.

Źródła: Internetowa waluta: Transakcje z Bitcoinem są zwolnione z podatku po roku - Wiadomości finansowe - Inwestycje finansowe - DIE WELT
a przede wszystkim tutaj: https://www.frank-schaeffler.de/wp-co...k-Bitcoin3.pdf

Moje pytanie brzmi: czy dotyczy to tylko Bitcoina czy ogólnie kryptowalut? Przypuszczalny scenariusz: Osoba A sprzedała Litecoiny i teraz nie chce płacić podatków.

Edycja: ta odpowiedź jest bardziej pomocna: https://www.frank-schaeffler.de/wp-co...in-Koschyk.pdf

Napisany przez GeraldmitdemHut
Czy nikt nie ma pojęcia?

Napisany przez Michael-lemsi
Ale również bardzo interesuje mnie ten temat.

Napisany przez dschimi
Podpinam się pod to.
Chociaż osobiście nie mam nic wspólnego z Bitcoinami, uważam, że od strony podatkowej będzie to kwestia, która w przyszłości będzie dotyczyć wielu ludzi.

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

moim prawniczym zdaniem wygląda to następująco: ponieważ nie jest to orzeczenie sądowe, jest to kwestia ogólna... Dlatego to stwierdzenie dotyczy również innych internetowych walut, takich jak Litecoiny.

Ponieważ ta sprawa jest bardzo nowa, w przyszłości na pewno będzie wiele zmian i pewnie też pozwy oraz orzeczenia sądowe.

Nikt nie jest w stanie dziś odpowiedzieć, czy można to zastosować wstecz.

Pozdrawiam, escorpio

Napisany przez dschimi
Jestem ciekawy, jak rozwinią się sprawy związane z Bitcoinami w najbliższych latach i czy faktycznie wykształci się z tego poważny system, czy też całkowicie się zawali :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata