Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy dostaje się pieniądze z powrotem przy rezygnacji z samochodu?

Napisany przez ADMCI4
Kochani.... mój ojciec postanowił, że niedługo nie będzie już jeździć samochodem. Uważam to za bardzo rozsądne i popieram ten pomysł.
Niedługo otrzymał rachunek na kolejny rok i już go opłacił. Jeśli chce zrezygnować z samochodu w ciągu najbliższego roku, co się stanie z nadpłaconą składką?
Czy w takim przypadku jest zupełnie nieskomplikowane otrzymanie zwrotu pieniędzy, czy ubezpieczyciele oferują tylko ich zrekompensowanie w inny sposób?
Moich rodziców mają także w tej samej firmie ubezpieczenia majątkowe i OC, więc w razie wątpliwości możliwe jest ich zrekompensowanie. Oczywiście byłoby znacznie lepiej, gdyby mogli po prostu dysponować tymi pieniędzmi. Niestety, nie mam doświadczenia z ubezpieczeniami samochodowymi.... Tonio

Napisany przez AV-Planer
Ubezpieczenia samochodowe są rozliczane na dzień. Gdy pojazd jest wyrejestrowany, urząd komunikacji automatycznie wysyła powiadomienie do ubezpieczyciela. Ten przygotowuje fakturę za niewykorzystaną część składki i zwraca nadpłaconą kwotę.

Napisany przez winfoer
I podatek zostanie również zwrócony proporcjonalnie!

Napisany przez Saskia63

Ubezpieczenia samochodowe są rozliczane na dzień. Jeśli samochód zostanie wyrejestrowany, Urząd Komunikacji automatycznie wysyła powiadomienie do ubezpieczyciela. Ubezpieczyciel wystawia fakturę za odprowadzoną część składki i zwraca nadpłaconą kwotę.

Tak samo było u mnie!

Napisany przez Lisa2013
To działa w pełni automatycznie...tylko nie zawsze jest pewne, kiedy otrzymasz płatność

Napisany przez Michael-lemsi
Tak, zostanie to automatycznie zwrócone. Ale jak już wspomniała moja poprzedniczka, może to potrwać miesiącami.

Napisany przez dschimi
Wszystko zostało już powiedziane.

Co do czasu zwrotu, mogę powiedzieć, że w moim przypadku trwało to bardzo długo.
Już nawet nie spodziewałem się zwrotu i szczerze mówiąc całkowicie o tym zapomniałem, ponieważ kwota nie była zbyt duża.

Ale po około 6 miesiącach niespodziewanie nadeszedł zwrot.

Oczywiście byłem z tego bardzo zadowolony :-)

Napisany przez Heinzi34

Tak, zostanie ci to automatycznie zwrócone. Jak już wspomniała moja poprzedniczka, może to jednak potrwać miesiącami.

Czy istnieje jakaś możliwość przyspieszenia tego procesu? Może powinienem skontaktować się z moim ubezpieczycielem wcześniej - czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Napisany przez Ophelia
Tylko część składki ubezpieczenia oraz część rocznego podatku drogowego (KFZ)

Napisany przez Sparer44

Tak, automatycznie zostanie ci to zwrócone. Ale jak już wspomniała moja poprzedniczka, może to potrwać miesiącami.

U mnie faktycznie to trwało miesiącami, więc przygotuj się na to...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata