Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Volksbank zmienia rachunek bieżący

Napisany przez flofighter
Cześć, od młodości mam konto osobiste w moim miejscowym banku ludowym i do tej pory byłam zadowolona. Bankowość internetowa jest bezpłatna, o ile na koncie jest wystarczająco dużo pieniędzy. Teraz jednak dostałam list informujący mnie, że moje konto zostanie zmienione. Z załączonej broszury wynika, że za moje ,,nowe,, konto mam płacić miesięczne opłaty. Czy to jest zgodne z prawem? Na Google znajduje się artykuł o tym, że bank Santander również próbował tego i ktoś z sukcesem wystąpił przeciwko temu. Nie chciałabym zmieniać do banku, który nie ma w naszej okolicy bankomatów. Pozdrawiam, flofighter

Napisany przez Pojo1983
Na ile mi wiadomo, w przypadku zmiany umowy istnieje możliwość sprzeciwienia się oraz specjalne prawo do wypowiedzenia umowy w przypadku dostosowania cen. Jednak w obu przypadkach nie unikniesz zmiany, jeśli bank nie zdecyduje się kontynuować starej umowy.

Teoretycznie mógłbyś poszukać banku internetowego, który umożliwia ci wypłacanie gotówki z bankomatów za pomocą karty kredytowej. Dzięki temu mogłbyś wypłacać pieniądze na całym obszarze Europy, w tym w Niemczech, z bankomatów z logo Visa. Na ile mi wiadomo, wszystkie bankomaty Volksbank mają logo Visa. Możliwość taką oferują np. Corta czy Ing. Można również skorzystać z możliwości korzystania z sieci bankomatów 1822 oraz Sparkassen. Wybór zależy od indywidualnych preferencji.

Pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli chodzi o opłaty za prowadzenie konta, bank może zasadniczo robić, co chce. To ty decydujesz, czy chcesz korzystać z usług banku.
Jeśli nie, to nie.

Napisany przez Ronald88
Nie rozumiem takiego zamieszania wokół opłat za prowadzenie konta, przecież są naprawdę niewielkie... Zbyt dużo wysiłku dla zbyt małej poprawy. Te pieniądze można zaoszczędzić gdzie indziej...

Napisany przez 2Escorpio

Nie do końca rozumiem zamieszanie wokół opłat za prowadzenie konta, one są naprawdę niskie... Za dużo zachodu za zbyt małą korzyść. Te pieniądze można zaoszczędzić w inny sposób...

Ale przecież też nie zapłacisz 6 euro za chleb, jeśli według ciebie jest wart tylko (3 euro)... I to miesiąc po miesiącu... przez lata...

Napisany przez Ravemaster84
Czy możliwe, że w młodości również miałeś konto młodzieżowe bez opłat i teraz wychodzisz ze szkoły, studiów, itp.? W takim przypadku z pewnością zmienią warunki, ponieważ nie spełniasz już warunków do posiadania bezpłatnego konta młodzieżowego.

Napisany przez 2Escorpio

Czy to możliwe, że w młodości miałeś również konto młodzieżowe bez opłat i teraz kończysz naukę, studia, itp.? W takim przypadku oczywiście zmieniają warunki, ponieważ warunki dla bezpłatnego konta młodzieżowego nie są już spełnione.

Kilka banków spółdzielczych rzeczywiście wydaje się zmieniać swoje modele kont... nie mam pojęcia, o co chodzi z tą akcją.

Napisany przez Doso
Moje dawne bank spółdzielczy powiedziało:
Ach das kostet doch nur ein paar euro...

Tak, chętnie płacę kilka euro miesięcznie + za każdy przelew internetowy, oczywiście

Polecam ci zmienić bank.

Napisany przez 2titan1981
Z bankiem zazwyczaj można porozmawiać, szkoda byłoby zmieniać bank tylko z powodu kilku euro, zwłaszcza gdy inny bank oferuje te same usługi bez opłat... Wtedy naprawdę widać, jak ważny jest pojedynczy klient dla banku, czy wola zrezygnować z kilku euro, aby uniknąć dodatkowej pracy, czy też nie i być może nie wykonywać nowego zlecenia dla klienta...

Pytam ludzi o to za każdym razem. Dotąd byłem chyba ważniejszy jako klient...

Napisany przez Dirk78
Nasza lokalna VoBa mówi ludziom w kolejce, że istnieją standardowe warunki albo też nie... szkoda, żeby nie chcieli Państwo być już naszym klientem, ale decyzję muszą Państwo podjąć sami...

Pozdrowienia

Napisany przez a.werndel
Jak porozmawiać z bankiem?
Chodzi mi o opłaty, które pobierają, tak aby zarobić. Jeśli zrobią wyjątek dla jednej osoby, to inni także będą chcieli takie same korzyści, co sprawi, że wyjątek stanie się regułą i opłaty znikną dla wszystkich. W rezultacie bank będzie musiał zwiększyć opłaty, aby zapewnić sobie dochody. To jest błędne koło. Osobiście nie marnowałbym czasu i po prostu zmieniłbym bank. To przecież żadna wielka udręka.

Jeśli bank przetrwa tylko dzięki opłatom za rachunek bankowy, robi coś źle. Rachunek bieżący ma na celu związywanie klienta z bankiem, aby ten inwestował więcej pieniędzy w innych formach lokat. Jeśli się nie sprzeciwi, opłaty wzrosną, a potem wszystkie banki ponownie wprowadzą opłaty, co również tworzy błędne koło....

Napisany przez a.werndel
Widzimy, że we wszystkich bankach działa to bez opłat za konto.
Nie mówię, że nie powinniśmy się bronić. Zmieniając bank, broni się jako klient, rezygnując z usług.
Jeśli wielu ludzi przejdzie do banków bez opłat za konto, inne banki również będą zmuszone zrezygnować z opłat za konto, aby przyciągnąć klientów.

Ale dlaczego mam zmieniać, skoro i tak dostaję to samo w banku? Trochę tego nie rozumiem.

Napisany przez a.werndel
To nie jest konieczne, aby się zmieniać. Była to po prostu osobista opinia. I jeśli proponowane przez nich rozwiązanie również działa, można je z pewnością wypróbować. Każdemu przecież wolno decydować.

Napisany przez Prepaider
Jeśli nie jest to indywidualna obsługa, która sprawia, że trzymasz się swojego banku, a jedynie możliwość darmowych wypłat gotówki z bankomatów w Twojej okolicy, to sugerowałbym zmianę. Dlaczego płacić opłaty i się denerwować? Na przykład DKB oferuje darmowe konto i możliwość darmowych wypłat gotówki za pomocą karty Visa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata