Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie Oberbank: Prawo do wypowiedzenia umowy po 10 latach przez bank?

Napisany przez alex999
Cześć,

obecnie prowadzimy negocjacje z Oberbank w sprawie finansowania zakupu domu. Staramy się o 20-letnią blokadę oprocentowania. Oberbank oferuje tę blokadę oprocentowania poprzez Münchner Hypothekenbank.

Teraz znajomy powiedział mi, abym miał się na baczności z Oberbank, ponieważ podobno po 10 latach mają oni prawo do wypowiedzenia umowy - oznacza to, że bank może nam odmówić pożyczki po 10 latach.

Czy to możliwe? Czy coś takiego jest zgodne z prawem? Dlaczego bank oferuje mi 20 lat, jeśli może się wycofać po 10 latach?
Czy mogę to wykluczyć w umowie lub na co muszę zwrócić uwagę w umowie (czy istnieje na to określenie fachowe)?

Dziękuję za wskazówki,
Alex

Re: Finansowanie Oberbank: Prawo do wypowiedzenia umowy po 10 latach przez bank?

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego Oberbank ma coś? Jeśli kredyt jest udostępniony przez Münchener Hypothekenbank, to Oberbank jest tylko pośrednikiem, a partnerem umowy jest MHB. Ani bank, ani klient nie jest związany gwarancją stałego oprocentowania, ponieważ zgodnie z Kodeksem Cywilnym § 489 klient może wypowiedzieć umowę po 10 latach z półrocznym okresem wypowiedzenia. Czy to rzeczywiście jest najkorzystniejsza oferta? Jak wysoka jest suma kredytu oraz cena zakupu, wraz z ewentualnymi kosztami remontu i modernizacji, czy też całkowitymi kosztami inwestycji, nie licząc kosztów nabycia nieruchomości? Jakie oprocentowanie zostało Państwu zaoferowane? MHB obecnie nie jest najtańszym dostawcą kredytów hipotecznych o 20-letnim oprocentowaniu.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Alex999, proszę pozyskać 3-5 różnych ofert. W ten sposób będziesz miał też realistyczne możliwości porównania.

Napisany przez alex999
Cześć,

Jaki oprocentowanie zostało Ci zaproponowane? MHB obecnie nie jest najtańszym dostawcą w przypadku 20-letniego okresu obowiązywania oprocentowania.

Nadal prowadzimy negocjacje, ale jakie są alternatywy? Sparkasse, VR-Bank, Hypo żadne z nich nie oferuje 20-letniego zabezpieczenia oprocentowania, wszystkie działają tylko za pośrednictwem pośredników. Spardabank nie chce nas mieć, bo sami są sobie winni.

Gdzie mniej więcej są stawki procentowe w porównaniu do innych dostawców, co byłoby korzystne? Tylko w przybliżeniu?
Ramy:
Mamy 50% kapitału własnego i dodatkowe zabezpieczenia kredytobiorcy w wysokości około 500 tys. Potrzebujemy całkowicie 210 tys.

@Banker: Oczywiście, skorzystamy z kilku ofert, chciałem tylko zapytać o wypowiedź mojego znajomego dotyczącą Oberbanku.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć alex999,

dlaczego nie wymieniasz warunków? Jak mam wiedzieć lub zdecydować, czy można znaleźć lepszą ofertę?

Napisany przez alex999
Dzień dobry,

Dlaczego nie podają Państwo warunków? Jak można wiedzieć albo zdecydować, czy można dostać lepszą ofertę?

- jeszcze nie mam ostatecznych warunków
- poza tym nie chcę składać zaliczki, chcę otrzymać „prawdziwą” ofertę

Inny użytkownik już mógł zaoferować mi ofertę na podstawie moich informacji.

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Czym są rzeczywista i nierzeczywista oferta?

Dlaczego powinno się ją przedstawiać? Określają swoją Najlepszą ofertę, a ten kto może zaoferować lepiej, zgłasza się. Gdzie jest problem? Nie prezentują swojego finansowania w sieci w jednym banku, ale około 300 finansowych pośredników.

Partnerem zaufania nie będzie ten, kto przedstawi gorszą ofertę lub zaproponuje coś, czego później nie będzie mógł utrzymać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata