Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Rentancka Riester dla osób żonatych

Napisany przez mistermister606
Cześć wszystkim,
wiem, że istnieje wiele informacji w internecie, ale szczerze mówiąc, nie wiem, czego szukać w moim przypadku...

Jestem żonaty, mam dziecko i jestem urzędnikiem. Moja żona (niezależnie od tego, czy to rozumiem) od lat opłaca składki do funduszu emerytalnego Riester jako osoba samotna. Wygląda na to, że nie będzie już nigdy pracować na pełny etat.

1. Czy obecnie ma sens dla urzędnika zawarcie umowy na fundusz emerytalny Riester, jeśli już mam ubezpieczenie od inwalidztwa z oszczędnościami?
2. Czy moja żona może skorzystać z pełnej kwoty wsparcia finansowego (dla dziecka + małżonka), jeśli ja nie mam umowy na fundusz Riester?

Dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Pozdrowienia, MIMI

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć,

Moja żona od lat wpłaca do funduszu emerytalnego Riester, nawet jeśli tego nie rozumiem, będąc singlem. Prawdopodobnie już nigdy nie będzie pracować na pełny etat.

Co w tym jest niejasnego? Stan cywilny nie ma znaczenia dla otrzymywania wsparcia.

1. Czy jest obecnie sensowne, jako urzędnik, zacząć oszczędzać w funduszu emerytalnym Riester, jeśli już mam ubezpieczenie od niezdolności do pracy z oszczędzaniem?

To są dwa zupełnie różne tematy, których wielkość i forma nie mogą się bardziej różnić. Jest to uzależnione od państwa sytuacji dochodowej i majątkowej, oprócz emerytury urzędnika zaleca się inwestowanie w inne sposoby. Załóżmy, że dodatkowa renta, którą otrzymują z nadwyżkowego udziału w ubezpieczeniu od niezdolności do pracy, nie jest ani obfita, ani przewidywalna.

2. Czy moja żona może otrzymać pełną kwotę wsparcia (dla dziecka + małżonka), jeśli nie mam umowy Riester?

Oczywiście. Jeśli ze względu na swoją działalność byłaby bezpośrednio uprawniona do otrzymania wsparcia.

Napisany przez mistermister606

Oczywiście, jeśli jest uprawniona do wsparcia bezpośrednio z tytułu wykonywanej pracy.

Po pierwsze, dziękuję za odpowiedź!

To oznaczałoby dla mojej żony, jeśli pracowałaby na zasadzie 450 € miesięcznie:

450 x 12 + dodatki (premie świąteczne) = około 6000 €

Z tego 4% = 240 €/rok = 20 €/miesiąc
Jeśli dobrze zrozumiałem, to musi być jednak wniesiona co najmniej 60 € miesięcznie?

Wysokość wsparcia = 154 € + 300 € = 454 €
Co oznacza, że przy wpłacie zaledwie 60 € faktyczna kwota wynosiłaby 514 € bez konieczności zawierania umowy o Riesterze?

Dzięki

Cześć,

Dla Twojej żony oznaczałoby to, że gdyby pracowała na zasadzie 450€:

Twoja żona jest ubezpieczona w GRV. Ma więc bezpośrednie prawo do dodatków dla siebie oraz dla dziecka, jeśli istnieje również uprawnienie do zasiłku rodzinengo.

450 x 12 + dodatki (premie świąteczne) = około 6000€
Z tego 4% = 240€/rok = 20 €/miesiąc

Prawidłowe. Z tych 4% należy odjąć dodatki przysługujące Twojej żonie. W tym przypadku oznacza to nawet ujemny wkład własny. Niemniej jednak należy dokonać wpłaty składki minimalnej.

Jeśli dobrze przeczytałem, musiałoby zostać wpłacone minimum 60€/miesiąc?

Jest jednak 60€ rocznie. To byłby wkład własny, który musiałby wpłacić Twoja żona, aby otrzymać dodatki.

Czyli wpłata tylko 60€ oznaczałaby rzeczywistą kwotę 514€ bez podpisywania umowy na Riester?

Poprawne. Jeśli dziecko urodziło się po 01.01.2008 r. Dla dzieci urodzonych przed tą datą dodatek dla dzieci wynosi 185€.

Dziękuję

Ależ nie.

Napisany przez verschaukelt
450 euro to nowy limit!

Proszę upewnić się, że żona nie podpisała zwolnienia z obowiązku ubezpieczenia emerytalnego!

Oprócz podniesienia limitu dochodów, nastąpiła także zmiana dotycząca wyboru obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego: Zgodnie z obowiązującymi przepisami od 01.01.2013 r., pracownicy na część etatu będą musieli wyraźnie odrzucić składkę na emeryturę w wysokości 15 procent, jeśli nie chcą uzupełnić składki pracodawcy do pełnej stawki. Dotychczasowa możliwość zwolnienia z obowiązku ubezpieczenia emerytalnego w systemie emerytalnym z możliwością pełnego ubezpieczenia dla osób o niskich zarobkach została zmieniona od 1 stycznia 2013 r. na obowiązkowe ubezpieczenie emerytalne z możliwością zwolnienia (zmiana z opcji ""Opt-in"" na ""Opt-out""). (Lohn Info.de)

Składki pracownicze
W przypadku obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego składka pracownika wynosi 3,9 procent wynagrodzenia. Pracodawca wpłaca składkę ryczałtową na ubezpieczenie emerytalne w wysokości 15 procent. Pracownik na część etatu pokrywa różnicę w wysokości 3,9 procent pomiędzy ogólną stawką składki na ubezpieczenie emerytalne wynoszącą obecnie 18,9 procent a składką ryczałtową pracodawcy w wysokości 15 procent. (minijob Zentrale)

Napisany przez Suxxess
Jeśli to możliwe, Twoja żona powinna pracować na podstawie 450,01 euro, czyli już nie jako praca dorywcza! Ponieważ pracodawca i tak musi odprowadzić stałą opłatę państwową, dla niego będzie to nawet korzystniejsze!

W efekcie Twoja żona ostatecznie otrzyma mniejsze wynagrodzenie netto, ale będzie miała ubezpieczenie zdrowotne, a Twoje dziecko będzie mogło być ubezpieczone w jej kasie chorych. (Chociaż aktualnie nie jestem pewien czy to nadal obowiązuje, ponieważ te przepisy mogły ulec zmianie.)

Odpowiednie ubezpieczenie zdrowotne przy pracy dorywczej
Możliwe jest kontynuowanie składania składek na Riester itp.

ale będzie miała ubezpieczenie zdrowotne i wtedy Twoje dziecko może zostać dodane do jej ubezpieczenia zdrowotnego. (Chociaż nie jestem teraz pewien, czy to się zmieniło.)

Byłoby wskazane dla jakości, gdybyś najpierw zapoznał się z podstawami tematu, zanim zaczniesz głosić swoje nieprawdziwe informacje tutaj. Na czym bazujesz, że ubezpieczenie dziecka u matki jest bezpłatne?

Napisany przez Suxxess
Byłoby również pożądane dla jakości tego forum, gdyby posty takie jak twój poprzedni i ten ode mnie były powstrzymane. Zanim napiszę bzdury, lepiej napiszę, że nie wiem tego w 100%. Jeśli nie masz nic konstruktywnego do wniesienia w tej kwestii, proszę cię, abyś powstrzymał się od komentarzy w tej sprawie. Serdeczne dzięki

Można po prostu zatrzymać się na chwilę i powstrzymać się od udzielania odpowiedzi, gdy nie ma się pewności.

Zanim napiszę głupoty, lepiej napiszę, że nie jestem tego w 100% pewien.

Głupota pozostaje głupotą, zwłaszcza gdy Twoja odpowiedź kompletnie nie odnosi się do tematu, wzbudza zbędne niepewności, podczas gdy już udzielono trafnych i istotnych odpowiedzi. Ale najważniejsze, że można było coś jeszcze powiedzieć!
Cytat Dietera Nuhra, który jest wystarczająca, oszczędzam sobie w tym miejscu.
Twóje dziecko może wtedy być objęte ubezpieczeniem zdrowotnym w ich kase chorobowej.
Nie, z dużym prawdopodobieństwem nie, i jeśli tak, to tylko za własny wkład. Patrz działalność ojca.

Napisany przez Suxxess

Nie, można z pewnością stwierdzić, że nie

Czy teraz tak czy nie? Dlaczego wyrażasz się niejasno i wprowadzasz w zakłopotanie autora wątku?

Pozwolę sobie zacytować cię:

Cytat od Matthew Pryor

Człowiek mógłby po prostu trzymać się z dala od odpowiedzi, jeśli nie jest pewien. Bez sensu to bez sensu, zwłaszcza że twoja odpowiedź kompletnie nie odnosi się do tematu, tworzy zbędne zamieszanie i odpowiedzi mające sens i istotne zostały już udzielone.
Ale najważniejsze, że człowiek mógł jeszcze raz coś powiedzieć!
Z cytatem Dietera Nuhr, starannie wykorzystanym, oszczędzę cię na tym etapie.

Poznanie samego siebie jest pierwszym krokiem do poprawy. Ale skończmy tą dziecięcą wojnę. Normalne zachowanie na forum powinno polegać na dodawaniu uzupełniających komentarzy bez opuszczania poziomu merytorycznego.

Czy teraz tak czy nie? Dlaczego się tak niejasno wyrażasz i w ten sposób wprowadzasz w błąd autora wątku?

Wyraźnie potrzebujesz tych infantylnych sztuczek i zabaw, które posługują się retoryką. Faktem jest:
1. TO jest urzędnikiem
2. Kobieta wykonuje HIPOTEZYCZNĄ pracę na pół etatu.
Wszystko inne wynika z przepisów SGB V, § 10.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata