Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy każda mała firma potrzebuje własnej księgowości?

Napisany przez ADMCI4
Chcę rozpocząć działalność produkcyjno-handlową biżuterii. Oczekuję całkiem dobrych obrotów, ponieważ już teraz sprzedaję sporo na targach. Teraz chcę to rozwinąć na nieco większą skalę i naprawdę założyć małą firmę. Czy wiecie, czy urząd skarbowy nakłada własne zasady dotyczące księgowości nawet na małe firmy, czy po prostu mogę prowadzić proste zapisy przychodów i wydatków? Gdzie mogę otrzymać pomoc w tym zakresie? Emilia

Napisany przez Suxxess
Zadaj po prostu pytanie w swoim urzędzie skarbowym. W przeciwnym razie polecam seminarium dla przedsiębiorców. Z jakim obrotem planujesz działać? Ten link powinien udzielić odpowiedzi na Twoje pytanie.
Obowiązek prowadzenia ksiąg rachunkowych

Jeśli obrót jest poniżej 17 500 euro, wtedy można rozważyć zastosowanie przepisów dla małych podatników. (Na życzenie można na początku zrezygnować z opowieści o VAT i odliczaniu podatku VAT). Zwróć uwagę, że słowo obrót nie jest tożsame z zyskiem.

Napisany przez luisa
Powinieneś skonsultować się z doradcą podatkowym, który najlepiej zna się na rzeczy i może Ci najlepiej doradzić. Polecam każdemu przedsiębiorcy skorzystanie z usług doradcy podatkowego, zwłaszcza że niemieckie prawo ciągle się zmienia i zawsze wprowadzane są nowości. Utrzymanie przejrzystości w tym wszystkim jest wyzwaniem nawet dla większości pracowników biura rachunkowego.

Napisany przez tuulos
Jeśli nie masz doradcy podatkowego, wystarczy skontaktować się na początek z urzędem skarbowym. Twój odpowiedni urzędnik powinien być dobrze poinformowany i może powiedzieć ci najważniejsze informacje na temat księgowości, podatków itp. (to przecież jego praca). Dopóki jako mikroprzedsiębiorca masz do 17 500 euro, prowadzenie księgowości jest uproszczone, więc wystarczy zestawić wydatki i przychody.

Napisany przez Michael-lemsi
Też skonsultowałbym się z urzędem skarbowym. Oni udzielą ci najbardziej precyzyjnych informacji, których potrzebujesz.

Napisany przez dschimi
Jak definiuje się „własne księgowanie” - oto pytanie :-)

Tak, potrzebujesz własnego księgowania, i jeśli nie chcesz robić tego tylko jako hobby, musisz również złożyć zwykłe zeznanie podatkowe. Zdecydowanie zaleca się skonsultowanie się z doradcą podatkowym, ponieważ pozwala to zaoszczędzić wiele kłopotów i pieniędzy.

Napisany przez holgergenopka
Cześć! Jestem tu: der-onlinesteuerberater.de/
Tutaj możesz otrzymać bezpłatne prowadzenie księgowości online oraz seminaria na temat podatków i księgowości.

Szczerze polecam.

Pozdrawiam, Holger

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata