Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Wasze doświadczenia z bankiem Sparda.

Napisany przez Marc00
Cześć forumowicze,

szukam nowego konta osobistego.

Czy mieliście doświadczenia z bankiem Sparda jeśli chodzi o prowadzenie konta i debet?

Dzięki wszystkim

Pozdrowienia

Marc00

Napisany przez 2Escorpio
Co na to odpowiedzieć?

To zwykły bank... aczkolwiek oferuje dość dobry serwis.

Poza tym jest jak wszędzie - jeśli dochód i zdolność kredytowa są odpowiednie, można działać na kontach, debetach, kartach kredytowych, kredytach itp. Jeśli jednak czegoś brakuje, to się tego nie dostaje, albo w ograniczonej formie.

Tak btw: Zmiana konta nie jest korzystna dla wyniku w rejestrze biegłych.

Napisany przez verschaukelt
Sparda reklamuje darmowe konto osobiste - ale:

Musisz jednak nabyć udziały i dodatkowo wykupić ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków. Więc jednak nie do końca za darmo.

Sparda oferuje odsetki od debetu na poziomie średnim, istnieją tańsi dostawcy.

Często występują problemy z wypłacaniem gotówki, ponieważ tylko nieliczne banki oferują bezpłatne wypłaty dla klientów Sparda.

Dla klientów Sparda są zniżki, jeśli decydują się na ubezpieczenia w DEVK, ponieważ stają się wtedy „członkami stowarzyszenia”

To są za i przeciw, które przychodzą mi na myśl spontanicznie.

Napisany przez a.werndel
Teraz też nie jestem przekonany do banku Sparda.
Rozważę jeszcze inne banki.
Warto zastanowić się, co jest dla nas ważne przy wyborze banku. Można zdecydować się na korzystanie z konta online lub odwiedzanie placówki banku.
Kwestię debetu już wyjaśnił Escorpio.
Jak już wspomniałem, rozważę inne banki.

Napisany przez Marc00
Cześć,

dziękuję za pomoc!

Od października 2012 mam swoje konto w Sparda Girokonto, które do tej pory było bez środków. Następnie otworzyłem konto w Norisbank, ale teraz postanawiam je zamknąć, ponieważ nie jestem zadowolony z obsługi w Norisbank...

Czy będzie to miało negatywny wpływ na moją ocenę w Schufa, jeśli przeniosę się z konta, które już istnieje w Schufa, i zamknę konto w Norisbank, które istnieje stosunkowo krótko?

Ponadto wolałbym mieć konto w banku z oddziałem.

Z poważaniem i dziękuję serdecznie

Marc00

Napisany przez 2Escorpio

Czy to mimo wszystko tak źle wpłynie na mój wynik w Schufa, jeśli zmienię się z powrotem na istniejące już w Schufa konto i zamknę moje niedawno założone konto Norisk?

Nie, zamknięcie jest pozytywne, ponieważ zobowiązanie do płacenia staje się mniejsze. Jedynie ponowne złożenie wniosku o konto jest początkowo negatywne.

Schufa nie wie, czy korzystasz z konta czy nie.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez Marc00
Cześć,

Czy mogę bez problemu nadal korzystać z mojego starego konta osobistego w Sparda Bank?

Bank nadal uważa mnie za nowego klienta przez pół roku, co oznacza, że ​​na razie nie otrzymam debetu. Czy wiesz dlaczego tak jest?

Pozdrowienia i dzięki,

Marc00

Napisany przez 2Escorpio

Hai,

1. czy więc mogę bez problemu nadal korzystać ze swojego starego konta osobistego w Sparda Bank?

2. Czy bank nadal traktuje mnie jako nowego klienta przez pół roku, co oznacza, że na razie nie otrzymam debetu? Wiesz, dlaczego tak jest?

Pozdrowienia i dziękuję bardzo

Marc00

1. Tak, a jeśli zrezygnujesz z Norisbank, to nawet twój wynik w Schufa nieco wzrośnie.

2. To wewnętrzna reguła banku, ale na razie nie przesadzałbym z jej znaczeniem. Po 2-3 wpłatach wynagrodzenia zaleciłbym się wybrać do oddziału banku z umową o pracę + wyciągiem z wynagrodzenia lub wysłać faks informujący, że chcesz debetu.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Marc00
Cześć,

chciałbym osobiście podziękować Ci za szybką pomoc tutaj na forum

Dziękuję za całą Twoją pomoc

Mam rozmowę w poniedziałek, więc wezmę swoje wypłaty i te z mojej pracy dodatkowej, żeby mogli już zrobić ich kopie.

Jeszcze raz wielkie dzięki i życzę Ci wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego Roku

Pozdrowienia

Marc00

Napisany przez Marc00
Cześć,

czy gdy moje konto usługowe u dostawcy usług komórkowych zostanie usunięte z Biura Informacji Gospodarczej, to także będzie miało pozytywny wpływ na moją sytuację w Biurze Informacji Gospodarczej? Czy usunięcie tego konta w ogóle nic nie zmienia w Biurze Informacji Gospodarczej?

Pozdrowienia i dzięki,

Marc00

Napisany przez 2Escorpio

Cześć,

chciałbym osobiście podziękować Ci za szybką pomoc tutaj na forum

Dziękuję Ci bardzo za całą Twoją pomoc

Mam spotkanie w poniedziałek, wezmę więc swoje oświadczenia płacowe oraz te z mojej dodatkowej pracy, mogą sobie już zrobić kopie

Jeszcze raz serdecznie dziękuję i życzę Ci wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego Roku

Pozdrowienia

Marc00

Dziękuję :-) Życzę Tobie + Twojej rodzinie również wesołych Świąt :-)

Cytat od Marc00

Cześć,

jak to jest, gdy moje konto usługowe u dostawców usług mobilnych zostanie usunięte z Schufy, czy jest to również pozytywne, czy też nie ma to żadnego wpływu na Schufę?

Pozdrowienia i serdeczne dzięki

Marc00

Każda zobowiązanie usuwane z Schufy poprawia wynik. Należy jednak zadbać, aby przynajmniej kilka neutralnych wpisów nadal było obecnych, aby Schufa wiedziała, że istnieją zobowiązania płatnicze, które są SPEŁNIONE.

Więc wszystko należy trzymać w realistycznym zakresie i uważać, aby nie brać małych kredytów.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez Marc00
Cześć,

o co dokładnie chodzi ci z nie braniem małych pożyczek?

I dlaczego powinienem tego unikać?

Pozdrowienia

Marc00

Napisany przez 2Escorpio
Mniejsze kredyty to te do 2000 euro lub oferty finansowania w sklepach typu Media Markt.

Dlaczego ich unikać? Ponieważ wpływa to na ocenę zdolności kredytowej w Biurze Informacji Kredytowej, pokazując, że nie jest się w stanie spłacić 2000 euro... Jak w takim razie budować dobrą zdolność kredytową?

Napisany przez Oterio
[cytat=Escorpio">
Mniejsze kredyty to kredyty do 2000 euro lub oferty finansowania w Media Markt i podobnych miejscach.

Dlaczego ich unikać? Ponieważ pokazują to Schufie, że nie jesteśmy w stanie spłacić 2000 euro... Jak w takim razie zdobyć dobrą zdolność kredytową?

To całkowicie logiczne, ale czasem trzeba na to wpaść

Napisany przez dschimi
Z własnego doświadczenia mogę szczerze polecić Ci konto w IngDiba. Uważam, że jest tam bardzo dobre. Korzystałem z konta w DKB przez ostatnie lata, ale od kiedy mam konto w IngDiba, wolę je używać :-)

Napisany przez 2Escorpio

W zasadzie całkowicie logiczne, ale trzeba się nad tym najpierw zastanowić

Zgadza się. Bardzo irytująca jest również ciągła zmiana konta bankowego (bardzo popularna wśród studentów) w celu zdobycia premii za otwarcie konta w różnych bankach.

Oczywiście może być świetne dla studenta, by zarobić 200-300 euro rozłożone na różnych bankach, ale pogorszenie noty w biurze informacji kredytowej przez wiele lat z tego powodu, sprawia, że cała sprawa nie jest w najmniejszym stopniu warta.

Napisany przez Marc00
Cześć,

Jak Schufa oceni sytuację, jeśli wrócę do mojego starego konta w Sparda Bank, które istnieje od 2008 roku i dotychczas figurowało w Schufa jako konto z saldem 0€....

Pragnę zrezygnować z mojego nowego konta, otwartego w 2013 roku....

Jak Schufa to oceni, jeśli powrócę do mojego starego konta z 2008 roku, czy będzie to pozytywne dla Schufy, ponieważ w zasadzie nie zawieram nowej umowy...

Dziękuję za pomoc

Marc00

Napisany przez Lottali07
Z Samą Bankiem Sparda nie miałem doświadczeń, ale tutaj znajdziesz opinie na temat wszystkich kont osobistych oferowanych przez banki internetowe. Osobiście mam konto osobiste w jednym z banków internetowych (1822direkt) i jak dotąd nie miałem z nim żadnych negatywnych doświadczeń. Mam nadzieję, że wymienione opinie Ci pomogą. Pozdrowienia, Lottali

Napisany przez florianmeier
Wobec Spardy przemawia ograniczony wybór bankomatów do darmowego wypłacania gotówki.

Poza tym Sparda nie jest zadowolona, gdy klient opuszcza region, ponieważ nie udziela kredytów poza swoim obszarem, nawet dla długoterminowych klientów.

Nawet jeśli klient nie jest już pracownikiem, Sparda ma problemy, ponieważ limit debetowy nie jest już automatycznie obliczany. Sparda definiuje się jako bank dla pracowników, szczególnie dla sektora publicznego.

Za Spardę przemawia to, że jest to niedrogi bank regionalny, w którym można osobiscie omówić wszystkie sprawy.

Napisany przez 2Escorpio

Przeciwko Sparcie przemawia ograniczony wybór bankomatów do darmowej gotówki.

Ponadto Sparcie nie odpowiada, gdy opuści się region, ponieważ nie udziela finansowania poza swym obszarem, nawet dla stałych klientów.

Nawet jeśli już nie jest się pracownikiem, Sparda ma swoje problemy, ponieważ debet nie jest już automatycznie naliczany. Sparda postrzega siebie jako bank pracowników, specjalnie dla służby publicznej.

Za Spardą przemawia to, że jest niedrogim bankiem regionalnym, w którym można osobiście załatwić wszystko na miejscu.

Ale Sparda jest w CashPool... więc można także wypłacać pieniądze w innych bankach.

Ja jednak nigdy nie słyszałem o tym finansowaniu? Kolega mieszkający od wielu lat w Berlinie, będący klientem SpardaBank West / Düsseldorf, dostał kredyt telefonicznie i pocztą bez problemu.

Napisany przez florianmeier
Przepraszam, źle to wyraziłem: chodzi o finansowanie nieruchomości, z czym regionalny bank ma bardzo trudności w obcych obszarach, a nie o kredyty konsumenckie.

Napisany przez Hopper
Sparda, banki ludowe, spółdzielcze i oszczędnościowe, w skrócie banki spółdzielcze, z zasady podlegają zasadzie regionalnej. Niektóre jednak to omijają, ale zarząd nie chce tego. Jeśli kiedyś mieszkałeś gdzie indziej i przeprowadzasz się, czasem możesz być zarejestrowany w banku spoza obszaru usługowego.

Każdy bank spółdzielczy ma inne warunki. Należy się dopytać w bankach eG, które znajdują się w pobliżu. W przypadku Spardy jest to dość proste. Sparda-SW obejmuje całą Nadrenię-Palatynat i Saarland, każda filia należy do tego banku Sparda. Hesja to Spardabank-Hessen, itp.

W przypadku banków Raiffeisen jest tak, że jedna, na przykład, jest nazwana od powiatu, a w sąsiednim mieście jest kolejna, nazwana od innego powiatu (czasami od miasta czy nawet wsi), możesz wtedy potencjalnie otworzyć konto w obu. Jeśli na przykład jako Bawarczyk zapytasz w Frankonii w Raiffeisenkasse, powiedzą ci, że masz skontaktować się z tymi w xy, bo jesteś za daleko.

Co do warunków, większość banków spółdzielczych ma wymóg wpływu wynagrodzenia i/lub zakupu udziałów. W niektórych przypadkach opłaty nie są naliczane tylko wtedy, gdy wpłacasz wynagrodzenie lub używasz swojej karty kredytowej co najmniej 10 razy w roku. Warianty są różnorodne. Dlatego trzeba wysłać e-maila/zadzwonić do banku w swoim otoczeniu i zasięgnąć informacji. Niektóre nie mają nawet sensownego zestawienia na swojej stronie internetowej.

Najlepszą ofertę miała do niedawna Sparda-SW. 50 EUR premii, bez wymogu wpływu wynagrodzenia, 1 udział spółdzielczy oprocentowany w wysokości 3% (trwa rok, jeśli anuluje się udział do 3 miesięcy przed grudniem. Wypłata trwa kolejne pół roku). Teraz nie ma już tych 50 EUR, ale co jest dobre, to udziały spółdzielcze. 52 EUR, maksymalnie można kupić 30 udziałów. Można więc stopniowo odkładać pieniądze i zawsze można szybko je wypłacić (tylko na rok), podczas gdy na lokacie terminowej po 2,25% pieniądze są zamrożone na 7-10 lat, lub w przypadku wypłaty z góry jest obniżka (lub krótki okres trwania = mniejsze odsetki). Ponadto można zawsze odkładać 50 EUR po trochu, kiedy jest na to odpowiedni czas, nie trzeba zaczynać od 500, 1000 lub 2500 EUR.

Przykład przeciętny Raiffeisen (dwa przypadki):

Bank A) 6% oprocentowanie, można kupić tylko jeden udział za 160 EUR. Opłaty za prowadzenie konta wynoszą 30 EUR/rok. Oprocentowanie praktycznie tylko pokrywa opłaty.

Bank B) 4%, maksymalnie trzy udziały po 300 EUR. Opłata za prowadzenie konta to 24 EUR. Jeśli oszczędzasz, wpłacasz wynagrodzenie itp., otrzymujesz punkty bonusowe, które są naliczane na opłatę za prowadzenie konta. Niemniej jednak trudno jest tu osiągnąć zyski.

Filie są w sąsiadujących miejscowościach, ale należą do różnych raiffeisenkassen.

Dobre warunki ma Sparda-n, Sparda-Berlin i Sparda-M, przy wpływie wynagrodzenia. Wszystkie oferują około 4-5% odsetek od udziałów spółdzielczych i brak opłat przy prowadzeniu konta online. Udziały po 50 EUR, maks. liczba 20. Warto skorzystać z udziału, jeśli chcesz zachować konserwatywne podejście i nie chcesz blokować na lata swoich pieniędzy.

Jednak idea udziałów spółdzielczych polega właściwie na tym, że nie są one ciągle anulowane i ponownie inwestowane, ale pożyczane są w zasadzie stowarzyszeniu (bankowi), do którego się należy, aby ten mógł planować swoje inwestycje na dłuższą metę. Stamtąd np. jest finansowana stodoła dużego rolnika w sąsiedniej wsi i z odsetek od kredytów, które musi płacić, otrzymasz swoje odsetki za udział. W skrócie.

Uważam, że doświadczenia z bankiem zależą w dużej mierze od konsultanta, bank nie musi być zły, ponieważ konsultant sobie nie radzi lub nie ma ochoty.

Napisany przez Malivin

To jest bank jak każdy inny...

Źle!

To jest bank spółdzielczy.

Poprzez otwarcie konta automatycznie stajesz się członkiem tej spółdzielni.

Napisany przez 2Escorpio

Źle!

To jest bank spółdzielczy.

Otwierając konto automatycznie stajesz się członkiem tej spółdzielni.

To prawda, ale nie o to chodziło w pytaniu.

Pytający chciał informacji na temat korzystania z konta bieżącego i debetu... a nie jak je zdobyć. Zwłaszcza że już ma konto w banku Sparda i jest więc już członkiem spółdzielni.

Napisany przez Markos35
Cześć!

Ja również szukam nowego konta osobistego!
Jestem bardzo rozczarowany przez Sparkasse, ponieważ oferuje mi tylko kartę kredytową z limitem w wysokości 300 euro.
Muszę dodać, że od roku otrzymuję zasiłek chorobowy w wysokości około 1000 euro.
Po pytaniu o zwiększenie limitu karty, Sparkasse odmówiła bardzo arogancko.
Myślałem, że będąc klientem od ponad 20 lat, można by było oczekiwać czegoś więcej.
Co teraz mogę zrobić? Czy w Sparda, pomimo zasiłku chorobowego, mogę otrzymać prawdziwą kartę kredytową (na przykład z limitem w wysokości 500 euro) podczas otwierania nowego konta? A co z Diba?
Co byłoby dla mnie najlepsze rozwiązanie?

Dziękuję za Waszą pomoc!
Z poważaniem
Marko

Napisany przez 2Escorpio

Cześć!

Ja też szukam nowego konta osobistego!
Jestem bardzo zirytowany działaniem Sparkasse, ponieważ proponuje mi tylko kartę kredytową z limitem dostępu w wysokości 300 euro.
Muszę dodać, że od roku pobieram zasiłek chorobowy w wysokości około 1000 euro.
Na moją prośbę o zwiększenie limitu dostępu, Sparkasse zareagowało bardzo arogancko odmawiając.
Myślałem, że będąc klientem od ponad 20 lat, mogę oczekiwać czegoś więcej.
Co teraz powinienem zrobić? Czy w Sparda dostanę prawdziwą kartę kredytową (taką z limitem w wysokości około 500 euro) mimo zasiłku chorobowego? A jak to wygląda w Diba?

Co jest najlepszym rozwiązaniem?

Dziękuję za Waszą pomoc!
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Marko

To zrozumiałe. Z jednej strony zasiłek chorobowy jest świadczeniem socjalnym, a z drugiej twoje dochody mieszczą się poniżej kwoty podlegającej zajęciu komorniczemu.

Powinieneś cieszyć się, że w ogóle masz kartę kredytową.

Napisany przez Hopper
@Markos35:

EDYCJA: zrobię ci to trochę łatwiejsze. Musisz przeczytać mój tekst tylko wtedy, gdy chcesz coś wiedzieć o Sparda.
Anonse dla osób, które nie lubią czytać. W następnej tabeli (przewiń w dół), zobaczysz oprocentowanie debetowe i udostępnioną debetówkę, jeśli masz tylko konto, a nie wpływa wynagrodzenie.
Konta osobiste z bezpłatną kartą kredytową

Tekst powyżej tabeli może zawierać nieaktualne informacje. Tabela ma charakter orientacyjny.

Oto ranking według oprocentowania debetowego kont osobistych z niskim oprocentowaniem | modern-banking.de (Deutsche Bank i GLS jednak nie wchodzą w grę w twojej sytuacji).

Ponadto trzymaj się z dala od netbank, ponieważ karta kredytowa staje się płatna od drugiego roku. Podobnie jak w przypadku 1822direkt (którą zresztą zalecałbym), opłata za kartę zmniejsza się w zależności od wpływu wynagrodzenia lub obrotów na karcie rocznie. W przypadku netbank istotną sprawą jest także brak przejrzystości, co może być uciążliwe dla osób, które nie chcą dużo szukać informacji.

WAŻNE ZAKOŃCZENIE------
Poczekaj z zmianą konta do października, wtedy zaczynają się wszystkie akcje promocyjne. Jeśli premia wymaga wynagrodzenia, zapytaj wcześniej, czy uwzględniają również zasiłek chorobowy (ponieważ uwzględniają rentę). Czasami nie jest nawet konieczne posiadanie wynagrodzenia (DAB, CortalConsors, comdirect).

Porównywanie kont osobistych na modern-banking.de to zresztą główny link na stronie, dlatego go udostępniam, ponieważ można tam trafić przypadkowo na artykuły. Strona jest trochę trudna do nawigowania.

Top-5 kont bez wymagania wpływu wynagrodzenia, ale może to tylko wprowadzić w błąd, ponieważ dotyczy kont osobistych, na które nie musi wpływać wynagrodzenie
Na Girokonto Vergleich - szybkie, proste, niezależne można wybrać różne kryteria, klikając na bank, pojawi się krótka ocena, dla kogo konto jest odpowiednie, itp.
Dla pełności informacji, jeszcze kilka słów na temat kont oszczędnościowych Tagesgeldvergleich - Ponad 100 banków oferujących lokaty terminowe (proszę zawsze czytać również teksty na stronie, gdy klikasz nazwę banku!)
Na krytyczne-inwestycje.de możesz przeczytać recenzje i wskazówki.

STARY TEKST:
Bezpłatna karta kredytowa jest jednak dostępna w większości przypadków. Limit wynosi zazwyczaj w granicach 500,-EUR, rzadko 1000,-EUR. Jednakże, nie zawsze pyta się o wynagrodzenie. Zazwyczaj informacje dotyczące wynagrodzenia są istotne jedynie w celu otrzymania premii powitalnej.

Nie chcąc nikogo obrazić, ale prawie wszystkie banki prezentują na stronie startowej danego konta osobistego szybki przegląd, gdzie już to się znajduje. Czy i w jakich okolicznościach można więcej dostać, można dowiedzieć się, czytając wysoko umieszczone liczby lub pobierając tzw. cennik usług.

Twoje zasiłki chorobowe to klasyczne zasiłki chorobowe, czy z ubezpieczenia rentowego?

W przypadku banków spółdzielczych warunki są zawsze nieco inne. Sparda jest tu wyjątkiem, ponieważ obszar ich działania obejmuje kilka landów. Odpowiednio szybko możesz dowiedzieć się, co oferuje Twoja Sparda.
Tutaj szukasz: Wszystkie banki Sparda od razu. Nie ma więcej wymienionych tam, jeśli przychodzisz z Dolnego Saksonii, to na przykład odpowiedzialna jest tam Hanower.
W przypadku banków spółdzielczych karta zazwyczaj kosztuje. Wiem tylko, że w przypadku Sparda-sw, bez sprawdzania, karta kredytowa jest dostępna bezpłatnie. Musisz po prostu przejść przez kolejne kroki: wybierz bank sparda -> konto osobiste -> warunki -> przewiń w dół.

ALTERNATYWA: jedno z banków direct. Dla osób, które nie chcą szukać za wiele, Diba jest dobrym wyborem, ponieważ tam jest mało szans, że popadniesz w opłaty przez nieświadomość. Ponadto prawie każdy ma dzisiaj bezpłatny numer telefonu jako infolinię. 75,-EUR premii dotyczą wynagrodzenia, stypendium BAföG lub renty. Musisz zapytać, czy zasiłek chorobowy jest wliczany w rentę.

W przeciwnym razie po prostu sprawdź stronę banku -> konto osobiste -> warunki. Praktycznie zawsze tam znajdziesz informacje na temat limitu kredytu na karcie.
Sprawdź również w DKB.
Jeśli zdecydujesz się na DAB i comdirect, sprawdź, czy jesteś świadomy, że możesz wypłacać środki tylko z bankomatów CashGroup (HVB, Deutsche Bank, Postbank, Commerzbank,...) i czy nie przeszkadza Ci czytanie cennika usług. Dopóki wykonujesz tylko zwykłe przelewy i zawsze grzecznie wypłacasz pieniądze kartą debetową z jednego z 9000 bankomatów Cashgroup lub kartą VISA w Shell i sklepach spożywczych. Wtedy nie powinieneś zrobić wiele błędów. Jednak nie jest mile widziane, jeśli stale przekraczasz limit konta. comdirect (ewentualnie DAB) rozumie się także, chociaż nie jest to wyraźnie zaznaczone, jako konta z wymaganym saldem.
Kiedyś zawsze wspominałem o Cortal Consors, jednak teraz uważam, że stwierdzenie darmowe wypłaty gotówki wszędzie jest zbyt ogólne. Ponadto DiBa i DKB mają możliwość zrobienia wszystkiego, co oferuje CortalConsors. Różnią się tylko premią powitalną lub bonusami.

Napisany przez Marc00
Cześć Forumowicze,

Sparda Bank przyznała mi debet w wysokości 2500€, który po piątym otrzymaniu wynagrodzenia zostanie ostatecznie ustalony. Otrzymałem również kartę Mastercard z limitem w wysokości 2500€. Jestem zatem bardzo zadowolony z Sparda Bank.

Dziękuję: Escorpio za pomoc

Dziękuję również wszystkim innym

Pozdrowienia

Marc00

Napisany przez 2Escorpio

Cześć forumowicze,

Sparda Bank przyznała mi kredyt w rachunku bieżącym w wysokości 2500€, który stanie się ostateczny po piątym wpływie wynagrodzenia. Otrzymałem także kartę Mastercard z limitem 2500€.

Jestem bardzo zadowolony z Sparda Bank

Dzięki: Escorpio za pomoc

Dziękuję także wszystkim innym

Pozdrowienia

Marc00

Brzmi świetnie, teraz musisz tylko uważać, aby Twoja dziewczyna nie sięgnęła po kartę kredytową

Ale tutaj nie można tylko chwalić Sparda Bank, nie zapominajmy, że w przeciwieństwie do Norisbank masz teraz niższy kredyt i dobry wynik kredytowy.... To naprawdę wiele zmienia.

Ogólnie rzecz biorąc, to dobre limity.

Napisany przez Marc00
Cześć,

w chwili obecnej moja ocena w Schufa wynosi: 94,65%....

W listopadzie kończy się jeszcze jedna moja zaległa pożyczka i wtedy też ocena w Schufa będzie ponownie obliczana...(Wtedy będę miał zakończone dwa kredytowe umowy, które spłacone zostały zgodnie z warunkami.
Czy powinienem zobaczyć znaczną poprawę mojej oceny w Schufa czy nie?

Poza tym mam tylko swoje konto oszczędnościowe w Sparda w rejestrze Schufa..

Zobaczymy, jaki limit debetowy dostanę po pięciu wpłatach wynagrodzenia na moje konto

Dziękuję wszystkim za pomoc

Marc00

Napisany przez EngelMarco
Od 10 lat moi rodzice są klientami Frankfurckiego Banku Ludowego. Mój tata pracował w Związku Spółdzielczym jako pracownik przez ponad 8 lat. Teraz, gdy dwa lata temu zdecydował się na rozpoczęcie własnej działalności, a moi rodzice przeprowadzili się do Monachium, chciałby otworzyć konto w instytucji spółdzielczej i zidentyfikował Sparda Bank jako atrakcyjne rozwiązanie. Niestety poinformowano go, że zgodnie z regulaminem osoby samozatrudnione nie mogą otworzyć konta. To bardzo przykre - wygląda na to, że już nie potrzebują nowych klientów...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Z biznesowego punktu widzenia te grupy zawodowe nie są tam niestety mile widziane (z jakichś powodów)

Napisany przez Hosianna
Oto moje doświadczenia z bankiem Sparda: Od 2010 roku mam konto kieszonkowe w banku Sparda, ponieważ przyjaciele byli tak zachwyceni bankiem Sparda i polecali go. Gdy bank pozyskuje nowego klienta, zazwyczaj jest życzliwy i uprzejmy. Ważne jest jednak to, aby tak było.

Od momentu, kiedy bank Sparda, który kiedyś głośno reklamował darmowe konto osobiste, wprowadził opłatę za prowadzenie konta dla wszystkich tych, którzy nie otrzymują regularnych wynagrodzeń, moja uczciwość wobec nich ustała. Choć zwrócili mi już pobrane opłaty za prowadzenie konta, po tym jak udowodniłem im, że otrzymuję regularne wpływy, to od tego momentu zaczęły się represje. Po pierwsze, zamienili moje konto osobiste na czyste konto transakcyjne, nie informując mnie o tym. Wcześniej mogłem korzystać z debetu. Zablokowali mi tę możliwość, również nie informując mnie o tym. W efekcie nie miałem możliwości dostosowania swojego zachowania zakupowego i zacząłem mieć problemy z wszystkimi płatnościami, które przekraczały saldo konta. Ponieważ nie miałem możliwości szybkiego uzupełnienia konta, pojawiły się podwójne obciążenia, ponieważ sklepy próbowały dokonać drugiej płatności, a w przypadku Penny do kwoty zakupów poniżej 10 € naliczono dodatkowe opłaty manipulacyjne i karne, przez co zakupy za mniej niż 10 € zwiększyły się do ponad 40 €. W odpowiedzi na moje skargi bank Sparda odpowiedział arogancko: Nie jesteśmy zobowiązani informować cię, kiedy przestajemy udzielać debetu. To zależy od naszego uznania.

Miałem już dość posiadania czystego konta transakcyjnego - takie chciałem mieć od samego początku - jednakże oburzało mnie to, że pozwolili mi na korzystanie z debetu, a następnie zlikwidowali tę opcję, nie informując mnie o tym i pozostawiając mnie samemu sobie.

Gdy już wiedziałem, jak stoją sprawy, dostosowałem swoje zachowanie zakupowe, aby uniknąć dalszych problemów tego rodzaju.

Ponadto zmieniłem oddział, ponieważ moi przyjaciele twierdzili, że ich oddział jest bardzo miły i przyjazny.

Ostatnio znowu doznałem kolejnego chamstwa: było trochę krucho, ale zadbam o to, aby wszystko było w porządku: 17 grudnia 2014 roku zapłaciłem kartą kwotę 11,86 €, która została obciążona 18 grudnia 2014 roku. konto było zabezpieczone. 18 grudnia 2014 roku zapłaciłem kartą kwotę 24,99 €, która miała zostać obciążona 19 grudnia 2014 roku. Niemniej jednak obciążyli mnie kwotą 11,86 €, ponieważ inna kwota 24,99 € była oznaczona na 19 grudnia 2014 roku, gdzie się tam udałem i wpłaciłem wystarczająco dużo, aby wszystko się zgadzało. Jednak karne opłaty w wysokości 3,00 € za zwrot kwoty 11,86 € spowodowały, że już nie zgadzało się. Gdyby nie zwrot kwoty, wszystko byłoby w porządku. Po co zwracać kwotę, która została obciążona, gdy saldo konta było wystarczające, aby ustawić się pod inny dzień? Logiczne byłoby pozostawienie kwoty 11,86 € i ewentualne nieobsługiwanie kwoty 24,99 € lub jej zwrot, jeśli do tego czasu nie wpłynęłyby wystarczające środki. Spowodowali mnie w ten sposób w niezręczną sytuację, mimo że zrobiłem wszystko, aby uniknąć takiego zdarzenia. Mam wrażenie, że dosłownie czekają na takie sytuacje, bo w innym przypadku nie zarabialiby na mnie, a każde zwrotne obciążenie przynosi im 8 € zysku: 3 €, które bezpośrednio mi zabierają, i 5 €, które zabierają sklepom, a te z kolei przerzucają to na mnie, co ostatecznie oznacza, że muszę zapłacić 8 €.

Kiedy moi przyjaciele próbowali wyjaśnić tę sprawę, zostali przez bank Sparda skierowani do swoich warunków handlowych, które rzekomo podpisali, w których zawarte było, że wcześniejsza przelewka lub obciążenie może zostać wycofane na rzecz już oznaczonego obciążenia, aby to mogło zostać wykonane. Bank Sparda nie wiedziałby przecież, które z nich jest ważniejsze.

Gdy chciałem sprawdzić, co tak naprawdę zawierają warunki handlowe banku Sparda, dowiedziałem się, że w ogóle ich nie otrzymałem od banku Sparda podczas otwierania konta osobistego. Nawet przez internet nie mogłem ich uzyskać. Jak więc mogłem je podpisać, skoro ich w ogóle nie otrzymałem? Znalazłem jedynie list z 2012 roku, który informował, że w warunkach handlowych zostało wprowadzone pewne zmiany w zakresie zlecenia zapłaty, i że mogę bezpłatnie zrezygnować z konta w ciągu dwóch tygodni, jeśli się nie zgadzam. Jednak nawet przy tym liście nie było dołączonych samych warunków handlowych.

Napisany przez Flase

Czy jak jest w Diba ?

W Banku ING-Diba nie ma prawdziwych kart kredytowych. Twój limit w tym banku jest taki sam jak stan środków na koncie bieżącym w Banku ING-Diba.

Napisany przez NilsS

Cześć,

w tej chwili moje wyniki w Schufa wynoszą: 94,65%....

W listopadzie kończy się mój jeszcze otwarty kredyt, więc wtedy również wynik w Schufa zostanie ponownie obliczony...(wtedy będę miał dwa uregulowane umowy kredytowe do spłaty.
Powinienem zobaczyć solidny wzrost mojego wyniku w Schufa, czyż nie?

Marc00

Co sprawia, że jesteś taki pewny?

Napisany przez cipher
Ostatni post wydaje się być już trochę starszy, ale chciałbym także podzielić się moimi doświadczeniami z bankiem SPARDA Baden-Württemberg.

Nasza współpraca z nimi rozpoczęła się wiele lat temu (około 20 lat), kiedy doradca finansowy załatwił nam kredyt hipoteczny w SPARDA. Regularnie spłacaliśmy kredyt, prowadziliśmy konto osobiste na plusie i wszystko było w porządku.

Teraz ponownie potrzebowaliśmy kredytu, aby dać naszej córce pewnego rodzaju zastrzyk gotówki na zakup domu. SPARDA reklamowała wtedy Szybki spłatnik, również chcieliśmy taki zacząć. Kwota kredytu 30 000 EUR do spłacenia w ciągu dziesięciu lat. Z oprocentowaniem 1,09% uznaliśmy to za akceptowalne, przy obciążeniu hipotecznym istniejącym.

Jednakże: Pieniędzy nie można było przelać na nasze konto tak po prostu. Aby zapobiec praniu pieniędzy i nielegalnym zakupom broni, pieniądze były wypłacane tylko na podstawie przedstawionych faktur. (Co jest praktycznie trudne do osiągnięcia, ponieważ niektórzy rzemieślnicy wymagają częściowych opłat zaliczkowych, a zwykłe konto osobiste nie pozwala na wejście w debet w wysokości ceny kompletnego systemu grzewczego).

Jednakże, ani w umowie kredytowej, ani w regulaminie, ani w ogólnych warunkach kredytowych SPARDA nie znalazło się nic na ten temat. W umowie kredytowej zapisano wypłatę kredytu na nasze konto osobiste, zapisano również, że zmiany w umowie wymagają formy pisemnej. Co zresztą jest zrozumiałe. Mimo to teraz toczy się brzydki konflikt z tym bankiem, w trakcie którego zostałem przez odpowiedniego pracownika nazwany niegrzecznym po tym, jak ponownie zadałem kilka pytań.

Nie jestem najmłodszy i przeżyłem już różne sytuacje, ale taki sposób postępowania banku i jego pracowników – uważam to po prostu za niedopuszczalne. Nikt nie chce być przedwcześnie podejrzewany o ewentualne przestępstwa.

Niestety, z różnych powodów musieliśmy dotrzymać terminu, inaczej próbowalibyśmy wziąć kredyt w mniej kapryśnym banku. W końcu nie chcemy, żeby pieniądze były nam dawane za darmo. Za 30 000 EUR na wolnym rynku nie dostanie się ani użytecznego zestawu wypoczynkowego do salonu, ani rakiety ogrodowej.

Jeśli nie dojdzie do większego konfliktu i uda się uzgodnić z bankiem akceptowalne warunki, po spłacie kredytu zdecydowanie omijemy SPARDA-Bank wielkim łukiem. A ja będę szukał sposobów, aby nasze złe doświadczenia dotarły do potencjalnych klientów.

Napisany przez SchneckiLisa
Uważam, że trudno jest wyrazić opinię na ten temat.. Każdy bank lub kasa oszczędnościowa oferuje inne produkty i możliwości. Może warto skorzystać z indywidualnej porady!
Pozdrawiam

Napisany przez cipher
No cóż - miła jest opinia, ale nie jest konieczna. Nie oczekuję porad. Ten wątek dotyczy przecież doświadczeń. Podzieliłem się swoimi. To, co zrobimy, zależy od tego, jak bank będzie dalej postępować. I - z indywidualną radą zaznajomiliśmy się szczegółowo. Obecnie nie jesteśmy zainteresowani kolejną taką poradą.

Napisany przez Fancy
Jestem klientem Sparda-Bank przez 15 lat i do tej pory byłem bardzo zadowolony (włącznie z finansowaniem budowy). Od czasu kiedy utworzyli związki z wieloma bankami spółdzielczymi i bankami Raiffeisen, sprawa gotówki z bankomatów jest załatwiona.
Jednak Sparda-Bank podnosi opłatę za kartę EC (BankCard) z 0,-€ na 10,-€ / rok od 1 kwietnia. Ponadto opłata roczna za kartę kredytową (Master Card) będzie podwyższona z 30,-€ / rok na 40,-€ / rok, co idzie w parze z podniesieniem minimalnej kwoty obrotu z 3000,-€ / rok na 5000,-€ / rok, aby otrzymać zwrot opłaty kartowej.
Z mojego punktu widzenia to przekracza granice tolerancji i z dużym prawdopodobieństwem zmienię bank, jeśli nie znajdę tutaj akceptowalnego rozwiązania (już napisałem do Sparda-Bank).
Zazwyczaj nie zmienia się banku tak po prostu, jednak to jest jedyna możliwość, aby mieć wpływ na politykę cenową. Jeśli nikt nie sprzeciwi się, będziemy coraz bardziej oszukiwani. Czekam na odpowiedź. Bardzo dobra alternatywa jest już gotowa... ;-)

Napisany przez 2Escorpio
Nie widzę tam żadnego innego rozwiązania. Banki realizują to radykalnie... Chyba że masz tam kilka milionów ukrytych.

Napisany przez Hopper

Jestem klientem Banku Sparda od 15 lat i dotychczas byłem bardzo zadowolony (w tym z kredytu hipotecznego). Od kiedy utworzyli wspólnotę z wieloma bankami spółdzielczymi i bankami raiffeisenowskimi, sprawa gotówki z bankomatów jest załatwiona.
Jednakże, Bank Sparda podnosi opłatę za kartę debetową (BankCard) z 0,-€ na 10,-€ / rok od 1 kwietnia. Ponadto, opłata roczna za kartę kredytową (Master Card) wzrośnie z 30,-€ / rok do 40,-€ / rok, a minimalna roczna kwota obrotu, przy której można otrzymać zwrot opłaty za kartę, wzrośnie z 3000,-€ / rok do 5000,-€ / rok.
Z mojego punktu widzenia, jest to poza granicą tolerancji i z dużym prawdopodobieństwem zmienię bank, jeśli nie znajdziemy akceptowalnego rozwiązania (już napisałem do Banku Sparda).
Zazwyczaj nie zmienia się po prostu banku, ale to jest jedyna możliwość wpływu na politykę cenową. Jeśli nikt się nie sprzeciwi, będziemy coraz bardziej łupieni. Czekam na stanowisko. Bardzo dobra alternatywa już czeka... ;-)

UWAGA UWAGA UWAGA.

Istnieje (chyba 12) różnych banków Sparda, ogólnie podzielonych na landy związkowe, warunki są bardzo różne w zależności od banku Sparda. W Sparda-SW (SW = Południowy Zachód obejmuje Nadrenię-Palatynat i Saary), nie ma opłaty rocznej za karty, inne rzeczy również są bezpłatne, zobacz załącznik, jeśli nie chcesz wchodzić na stronę.

Zanim zdecydujesz się zrezygnować ogólnie z Banku Sparda, każdy zainteresowany powinien sprawdzić warunki w odpowiedniej dla siebie Sparda. Tutaj są one wymienione https://www.sparda.de/alle-sparda-banken.php

Moja Sparda-SW ma np. to dobra, że otrzymuję 2-3% dywidendy na udziały genossenschaftsanteile (52,-EUR, maksymalnie 30 sztuk na klienta) bez żadnych kosztów, gdzie indziej można to dostać na 1 rok na ustalonym dla danego roku kapitale. Szczegółowość - udział genossenschaftsanteile oczywiście jest czymś innym niż lokata terminowa, ale nie będę się nad tym rozpisywać, bo znów się robi za dużo.

W innym banku Sparda (gdybym mieszkał w innym landzie), może się zdarzyć, że dywidendę już pożera opłata za prowadzenie konta. Cóż, przynajmniej wtedy oszczędza się na opłatach za konta.

Napisany przez wolle540
Wszystko jest w porządku, pod warunkiem regularnych wpłat. Jednakże jeśli saldo konta jest ujemne i nie dokonuje się żadnych wpłat, można zostać poddany presji, z zajęciem komorniczym itp....wtedy konto zostaje zerwane, a konieczne staje się zapłacenie firmie windykacyjnej.Tak jest w moim przypadku, mimo że wyjaśniłem im, że potrzebuję jeszcze 4 do 6 tygodni, aby spłacić debet. Wole płacić opłaty za prowadzenie konta.

Napisany przez Hopper
Oczywiście nie znam wszystkich okoliczności, ale czy kiedykolwiek myślałeś o zapytaniu o kredyt ratalny? Oczywiście zależy to od danej placówki, jakie mają podejście.

Napisany przez Lars04

Jednakże oczywiście zależy to od poszczególnych oddziałów, jakie są ich nastawienie.

To jest sedno sprawy. Jedni mówią „super”, inni mówią „źle”. Miałem już okazję poznać obie strony Sparda Bank wśród moich znajomych.

Napisany przez Marc00
Cześć społeczności forum,
ale dlaczego Sparda Bank Hannover wciąż oferuje oprocentowanie odnawialnego limitu kredytowego w wysokości 11,21%?
Czy banki nadal zarabiają dużo na każdym pojedynczym kliencie?
Ponieważ niektóre banki internetowe oferują znacznie korzystniejsze warunki....
Pozdrowienia
Marc00

Napisany przez brainy
Będą im potrzebne odsetki, ponieważ oddziały z personelem, drukarkami wyciągów bankowych i bankomatami generują koszty. Bank sprzedał niewiele funduszy inwestycyjnych, nie jest znanym brokerem i nie ma klientów firmowych. Gdzie indziej miałby zarabiać?

Napisany przez jcs660
Witajcie wszyscy,

jesteśmy klientami Spardy od 50 lat, czyli od 3 pokoleń, ale to, co Sparda Nürnberg w ostatnich 15 miesiącach odwala, jest skandaliczne i zbliża się do całkowitego upadku. Po prostu uciekaj stąd i trzymaj się z dala ...
Np.:
- Czasami czekać nawet do 40 minut na połączenie w infolinii bez reakcji, a następnie jest się przenoszonym przez nieudolną infolinię
- Oddzwonienia dopiero po kilku dniach, jeśli w ogóle. W moim przypadku w 50% sytuacji nigdy nie dzwonili z powrotem
- Aplikacja bankowości od miesięcy stanowi wyzwanie, z ciągłymi błędami i awariami, na agresywne negatywne recenzje nikt nie reaguje ... co więcej, odpowiada się, że wszystko jest w porządku, a to jeszcze z arogancją i pychą, której nie spotkałem(ałem) w żadnym innym banku
- W przypadku finansowania nieruchomości jest jeszcze gorzej: pracownicy obsługi są kompletnie przeciążeni, nie otrzymuje się odpowiedzi przez tygodniami ... ani na e-maile, ani na SMS-y, ani na prośby o oddzwonienie do Spardy - ja dostałem odzew dopiero po 3 1/2 tygodnia, po tym jak eskalowałem sprawę we wszystkich możliwych kanałach; potem lewa ręka nie wie, co robi prawa, dostaje się sprzeczne informacje; następnie prosi się o stopniowe przez tygodnie przesyłanie dokumentów i zawsze słyszy się, że wszystko jest w porządku, wszystko jest dobrze, kciuki w górę, a na koniec dochodzi odmowa bez jakiejkolwiek uzasadnienia, itd.
- Od miesięcy automatyczna infolinia jest nieprzydatna, przekierowuje mnie w menu tam i z powrotem, ciągle przerywa komunikat i bardzo rzadko reaguje poprawnie na input, potem musisz wielokrotnie podawać dane konta i PIN, a gdy w końcu dodzwoni się pracownik, i tak musisz powtarzać wszystko od nowa itd.
- po przekazaniu opinii, nie zauważa się żadnej poprawy

To takie smutne, że Sparda kiedyś należała do najlepszych banków w Norymberdze ...

Pozdrawiam, Charly

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata