Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Zwrot wadliwego towaru, zwrot gotówki?

Napisany przez Wendo
Cześć wszystkim,

mam pytanie dotyczące zakupu towaru i ewentualnego zwrotu. Kupiłem telewizor, który jest uszkodzony. Teraz zwróciłem go i chciałem odzyskać pieniądze. Sprzedawca odmówił i zamiast tego dał mi identyczny telewizor. Powiedział, że nie ma obowiązku zwrócić mi ceny zakupu. Czy to prawda?

Napisany przez 2Escorpio
Jeśli zakupiłeś telewizor w sklepie, nie masz prawa do odstąpienia ODMIANA o ile sprzedawca nie przewidział tego w swoich warunkach.

Teraz nasuwa się pytanie, co rozumiesz pod pojęciem telewizorów o identycznej budowie? Czy to jest ten sam produkt? Jeśli nie, musi on naprawić twoje urządzenie albo zdobyć dla ciebie ten sam produkt. Jeśli nie jest w stanie tego zrobić, możliwe jest odstąpienie od umowy zakupu.

Napisany przez Nimtok
Jeśli kupisz coś w sklepie i okaże się, że jest to wadliwe, możesz żądać wymiany od producenta. Zazwyczaj jednak wymienia on rzecz na tę samą, czyli musi udostępnić Ci identyczną rzecz. Prawo do zwrotu nie przewiduje zwrotu kosztów zakupu!

Napisany przez Suxxess
To byłby odpowiedni punkt:
§ 437 BGB Prawa nabywcy w przypadku wad - dejure.org

Masz prawo odstąpić dopiero, gdy sprzedawca naprawił towar 2 razy i nadal występują problemy. ( § 440 BGB Specjalne przepisy dotyczące odstąpienia i odszkodowania - dejure.org )

W przeciwnym razie, możesz jedynie żądać uzupełnienia zgodnie z § 439 BGB Uzupełnienie - dejure.org . Oznacza to wymianę lub naprawę według twojego wyboru. Jeśli sprzedawca wymienił wadliwe urządzenie, wypełnił swoje zobowiązanie. (Nie musi cofać transakcji)

Jeśli kupiłeś produkt online, masz prawo do odstąpienia od umowy, w takim przypadku sprzedawca musi bezsprzecznie cofnąć transakcję.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata