Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Wymagania dla zawarcia prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego?

Napisany przez Jolme
Dobry wieczór,

od pewnego czasu zastanawiam się nad zmianą na prywatne ubezpieczenie zdrowotne, aby skorzystać z wielu korzyści. Jednak w internecie ciągle piszą, że nie jest tak łatwo zostać przyjętym do pKV. Jakie są warunki przyjęcia i czy to ma sens?

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

aby ubezpieczyć się w ramach PKV, musisz być zwolniony z ustawowego obowiązku ubezpieczenia.

Ma to miejsce np. w przypadku gdy jako pracownik zarabiasz powyżej minimalnej granicy od co najmniej 1 roku.

2013 - 52 200,00 €
2014 - 53 550,00 €

Ponadto jest to możliwe, jeśli jesteś urzędnikiem państwowym, dyrektorem zarejestrowanej firmy lub pracujesz jako samozatrudniony / wolny zawód.

(Istnieje jeszcze kilka innych opcji, ale są one raczej wyjątkiem).

Pytanie o sensowność tego kroku nie ma obecnie sensu, ponieważ zmiana warunków (oprócz corocznego podnoszenia minimalnej granicy) nie jest planowana.

Więcej informacji znajdziesz także tutaj...

Granica obowiązku ubezpieczenia 2013/2014 ? Aktualne wartości dla PKV

Ponadto będziesz musiał wypełnić formularz zgłoszeniowy z różnymi pytaniami dotyczącymi zdrowia... Jeśli jesteś chory, będzie to kosztowne... Jeśli jesteś zbyt chory, PKV może Cię odrzucić.

Pozdrowienia, escorpio

Napisany przez Matthew Pryor
Dobrze podsumowane. Dodatkowo należy dodać, że istnieje także możliwość zawarcia ubezpieczenia prywatnego dla pracowników, którzy po raz pierwszy stają się ubezpieczeniowo wolni, poprzez akcję otwarcia niektórych prywatnych firm ubezpieczeniowych (między innymi Signal Iduna i Deutscher Ring). W ten sposób zainteresowane osoby, które z powodu chorób przewlekłych musiałyby ponosić nadmierne dopłaty lub zostałyby odrzucone, mogą się prywatnie ubezpieczyć. Dopłata w tym przypadku nie może przekraczać 30%.

Napisany przez Finanzerin69
Przed podjęciem decyzji należy wziąć pod uwagę, że nie jest łatwo powrócić do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego, jeśli kiedykolwiek będziesz chciał to zrobić. Ten krok powinien być więc dobrze przemyślany!

Napisany przez Nomik
Czy jesteś naprawdę pewny, że chcesz przełączyć się na prywatne ubezpieczenie zdrowotne? Istnieją różne warunki, które musisz spełnić, aby przejść na prywatne ubezpieczenie zdrowotne, ale co ważniejsze, musisz również rozważyć konsekwencje. Nie możesz po prostu wrócić i masz jeszcze kilka wad, które często są pomijane. Rosnące składki itp.

Napisany przez 2titan1981

Czy na pewno jesteś pewien, że chcesz przejść do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego? Istnieją różne warunki, które musisz spełnić, aby przejść do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, ale co ważniejsze, musisz również wziąć pod uwagę konsekwencje. Nie możesz po prostu zmienić zdania i istnieje wiele wad, które często są pomijane. Rosnące składki itp.

Czy składki w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym nie rosną również każdego roku, gdy podnosi się górną granicę składki? Ponadto, zdarza się, że pewne świadczenia są wyłączane z publicznego ubezpieczenia zdrowotnego. To również powinno być wzięte pod uwagę.

Czy składki do ubezpieczenia społecznego nie wzrastają co roku, gdy podnosi się górną granicę składki?

Tak, ale dotyczy to tylko pracowników, którzy zarabiają powyżej tej granicy. Kolejne podwyższenie absolutnej składki zachodzi również wtedy, gdy ogólna stawka składki na ubezpieczenie zdrowotne i/lub opiekę pielęgniarską jest podnoszona.

Ponadto zdarza się, że określone świadczenia są wyłączane z ubezpieczenia społecznego. Należy o tym pamiętać.

To oczywiście prawda. W ubezpieczeniu społecznym mogą także być wprowadzane nowe opłaty własne lub zwiększane istniejące.

Napisany przez 2titan1981

Tak, ale dotyczy to tylko pracowników zarabiających powyżej kwoty BBG. Kolejne podwyższenie składki absolutnej zadziała również wtedy, gdy podniesiony zostanie ogólny wskaźnik składki na ubezpieczenie zdrowotne i/lub opiekuńcze.

Tak, ale tylko wtedy osoba niebędąca samozatrudnionym ani urzędnikiem może ubezpieczyć się w PKV, gdy przekroczy tę granicę. A jeśli patrzy się na to, jak dużo % wzrasta co roku, wynosi to około ~2-3% rocznie.

Ale każdy musi podjąć tę decyzję samodzielnie. Argument o ubezpieczeniu rodzinym w GKV dla dzieci i żony ma znaczenie tylko dopóki dochód pozostaje poniżej 450 €/mies.

Napisany przez 2Escorpio
Myślę, że zawsze zależy to od ubezpieczenia i taryfy.

Jeśli ktoś w wieku 30 lat ubezpieczy się na pełne PKV za 80 euro miesięcznie, nie powinien dziwić się, że składka rośnie zauważalnie każdego roku.

Ja na przykład jestem ubezpieczony w znanej firmie ubezpieczeniowej na pełne PKV, mam taryfę Comfort, a moja składka robi się każdego roku o kilka groszy niższa. (Nie chodzi mi o te grosze, ale o fakt, że nie jest podwyższana).

Napisany przez jack72
Cześć!

Chciałbym polecić Ci moją darmową książkę elektroniczną na temat prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. (Możesz ją znaleźć na mojej stronie internetowej poniżej)

Ma około 20 stron i szczegółowo omawia wszystkie pułapki, wskazówki i triki, których trzeba się nauczyć przed zmianą na prywatne ubezpieczenie zdrowotne.

Łowca adresów bez własnego wpisu pośrednika z USA. To dopiero nowa sztuczka!

Napisany przez jack72
Tutaj nie chodzi o adresy, ale o darmowe porównanie ubezpieczeń i finansów, co stanowi absolutną wartość dodaną dla odwiedzających stronę. Nie jest konieczne podawanie adresu, aby skorzystać z większości kalkulatorów porównawczych na mojej stronie internetowej. Ponadto zupełnie nieistotne jest, z jakiego kraju zarządzam moją stronę. Nikt nie jest zmuszany do odwiedzania mojej strony. Jestem tutaj po to, aby odpowiadać na pytania użytkowników. Chętnie mogę także usunąć link do mojej strony głównej ze swojego podpisu. Wtedy niestety nie będzie już możliwe skorzystanie z darmowych informacji, w szczególności darmowego e-booka. Jeśli padnie kolejny zniesławiający komentarz ze strony Pana/Pani, natychmiast usunę swoje konto. Zarejestrowałem/am się tutaj po to, aby odpowiedzieć na pytania użytkowników w sposób rzetelny, a nie po to, aby dyskutować o sensie mojej strony internetowej.

Napisany przez Peter Wolnitza
Przepraszam,

Wprowadzenie adresu nie jest konieczne do skorzystania z większości kalkulatorów porównawczych na mojej stronie.

Drogi Jack72,
prawdopodobnie nie znasz się tak dobrze na swojej stronie internetowej, dlatego dołączam poniżej zrzut ekranu.
Jak widać, na trzeciej stronie jest pytanie o adres i numer telefonu. Dlaczego akurat te dane mają jakiekolwiek znaczenie dla sporządzenia oferty na prywatne ubezpieczenie zdrowotne, proszę wytłumaczyć w dwóch, trzech zdaniach. Czy cena będzie niższa o 5%, jeśli mój numer telefonu kończy się na 7? ..czy zostanie to znowu obciążone 10% dopłatą, ponieważ mój numer domu to 51???
Po co to wszystko, jeśli nie chodzi o pozyskiwanie adresów od łatwowiernych osób, które potem są sprzedawane po wysokiej cenie pośrednikom?

Co do jakości zbieranych kryteriów - oraz tego, co dzieje się z zebranymi adresami, już coś powiedziałem w innym wątku --> here

Ponadto, zupełnie bez znaczenia jest, z jakiego kraju prowadzę moją stronę.

Pod względem prawnym jest to ważne, gdy chodzi o wnioskowanie o roszczenia w razie potrzeby dla niemieckiego konsumenta..
Och, zapomniałem: Te roszczenia zazwyczaj kierowane są przeciwko biednemu facetowi, który kupił od Ciebie adres po wysokiej cenie....

Jeszcze jedno takie obelżywe uwagi z twojej strony, a natychmiast usunę swoje konto.

Czy to teraz groźba czy obietnica?

Rozmyślające pozdrowienia z Hesji

Napisany przez jack72
Szanowny Panie Wolnitza,

Dziękuję za Twój udział.

Moja strona internetowa to darmowy portal porównawczy dla osób, które chcą porównywać ubezpieczenia i finanse.

W przypadku wielu kalkulatorów porównawczych (np. ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków) nie jest konieczne podawanie adresu. Można więc porównywać, nie podając adresu z góry.

Napisałem także:
Cytat: Podanie adresu nie jest konieczne do skorzystania z większości kalkulatorów porównawczych dostępnych na mojej stronie.

W przypadku ubezpieczenia zdrowotnego prywatnego, ze względu na złożoność, niezbędna jest osobista konsultacja. Dlatego konieczne jest, aby zainteresowany pozostawił swój adres, aby móc uzyskać kompleksową poradę.

Wszystko jest więc zgodne. Moja strona internetowa jest przede wszystkim portalem informacyjnym, czyli zainteresowany ma możliwość bezpłatnego uzyskania informacji na temat różnych rodzajów ubezpieczeń. Między innymi dostępna jest bezpłatna książka elektroniczna do pobrania.

Aby użytkownicy i pytający w tym forum mieli możliwość skorzystania z tych informacji, dodałem adres mojej strony do mojego podpisu.

Mam nadzieję, że odpowiedziałem na Twoje pytania tym wpisem i chciałbym z góry złożyć Tobie i wszystkim innym użytkownikom wesołych Świąt!

Z przyjemnością odpowiadam na pytania użytkowników z dziedziny finansów i ubezpieczeń i czekam na każde zapytanie!

Napisany przez jack72
..........

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata