Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Najtańsi dostawcy prądu: Jak oni to robią?

Napisany przez Davidson
Dostawcy energii elektrycznej mają praktycznie przeważającą część kosztów stałych, a mimo to występują ogromne wahania cen. Jak to robią najtańsi dostawcy energii elektrycznej, nie popadając koniecznie w bankructwo?

Napisany przez Michael-lemsi
Tak duże wahania cen są spowodowane zmiennością kosztów dystrybucji pracowników. Ponadto miejskie zakłady energetyczne także bezpośrednio nabywają energię elektryczną i negocjują z różnymi dostawcami. Wczoraj przeszliśmy na dostawcę Eprimo za pośrednictwem strony strom-anmelden[dot]org. Wiemy z doświadczenia, że dostawca ten jest bardzo dobry. Byliśmy już tam 2 lata temu, potem było podwyższenie cen i przeszliśmy do Vattenfall. Teraz jesteśmy z powrotem u Eprimo, ponieważ Vattenfall również znacząco podniósł ceny. Być może w przyszłym roku znów będziemy musieli zmienić dostawcę, ale co się nie robi dla oszczędności.

Napisany przez IstaG
Tak jak widzieliśmy już na przykładzie bankructwa Flexstrom, dostawcy energetycznego, jest to po prostu surowa spekulacyjna kalkulacja. To zawsze może się nie powieść!

Napisany przez Goblinork
A więc Flexstrom był od samego początku bardzo podatny na wiatr.

Napisany przez Goblinork
ale może się to jeszcze zmienić.... (trzeba się tutaj trochę dowiedzieć)

Napisany przez gruberclaudia
Trzeba by chyba zapytać decydentów politycznych, jak to działa...

Pewnie niektórzy dużo kupują prądu... oszczędzając koszty produkcji, możliwe, że się to opłaca.
W przypadku energii odnawialnej, to tylko przypuszczenie, że duże dostawcy prądu często go nie produkują sami, tylko go kupują, by mieć to w ofercie. W ten sposób dostają wątpliwej jakości etykietę RECS, być może jeszcze dotacje, bo o, jakie to ekologiczne, ale nadal inwestują jedynie w energię jądrową lub kopalne źródła energii...

Trudno powiedzieć, jak to naprawdę robią, ale jak wspomniano, nie zawsze wychodzi to dobrze...

Napisany przez Malivin
Na pewno chcą najpierw pozyskać klientów dla siebie, a po drugie prawdopodobnie mają znacznie mniejsze inne wydatki. (u mnie wszystko jest online, nie potrzebują już prawie żadnego dodatkowego personelu)

Napisany przez ADMCI4
Osobiście, przy szukaniu dostawcy prądu, nie skupiałbym się wyłącznie na cenie. Kiedyś postępowałem dokładnie tak samo i trafiłem do Flexstrom, który potem zbankrutował, a moje zaliczki do dzisiaj nie zostały zwrócone.

Najlepiej jest po prostu zapłacić kilka euro więcej i wybrać bardziej znanego i godnego zaufania dostawcę.

Napisany przez florianmeier
Ani Teldafax, ani Flexstrom moim zdaniem nie miały na celu być długoterminowymi dostawcami energii.

Chodziło raczej o osobiste korzyści finansowe, ponieważ takie przestępstwa gospodarcze są trudne do udowodnienia, nie są zrozumiałe dla prawników (jurex non calculat) i są lekko traktowane przez wymiar sprawiedliwości (patrz: Wiki: Göttinger Gruppe).

Z Teldafax i Flexstrom można było już dużo zaoszczędzić, tylko trzeba było wyjść wystarczająco wcześnie i nigdy nie płacić ostatecznej opłaty, ponieważ wtedy nie byłoby jej można egzekwować.

Napisany przez Abzocke_NEIN_Da
Cześć ludzie,
cała dyskusja na forach dotyczących prądu jest niemal zawsze taka sama... umowy elektryczne zawsze są ładnie przedstawiane, żeby na końcu, gdy jest już za późno, okazać się pełną klapą.
Lokalni dostawcy prądu działają zgodnie z prawem, ale zazwyczaj dostarczają szkodliwy dla środowiska mix atomowy po zawyżonych cenach. Mało kto teraz może sobie pozwolić na taryfę ekologicznego prądu od nich...
Teraz znalazłem bardzo tradycyjnego dostawcę prądu, który NIE prowadzi oszustw i może dostarczać taniego ekologicznego prądu w całych Niemczech...
Warunki:
- 100% czysty prąd zielony
- Wypowiedzenie umowy możliwe w dowolnym momencie
- Gwarancja ceny do końca roku
- Ceny są niemal zawsze tańsze niż u lokalnego dostawcy prądu z jego mixem atomowym
Przejście jest bezproblemowe, czyli nie zauważysz nic, poza tym, że co miesiąc będzie z twojego konta pobierane mniej pieniędzy, a środowisko będzie chronione.
Można się dowiedzieć na neckermann-strom.de, porównać ceny z obecnym dostawcą prądu i dokonać zmiany dostawcy.
Jeśli wypełniasz wniosek, proszę na końcu wprowadzić kod rejestracyjny: HM006.
Jeśli potrzebujesz pomocy w porównaniu cen lub wypełnieniu wniosku, po prostu wyślij e-mail na adres abzocke_nein_danke@t-online.de.

Napisany przez RudesnWold
To pytanie też kiedyś mnie nurtowało, ale zazwyczaj niskie ceny prądu składają się z dwóch składników: kosztów generacji energii elektrycznej oraz spekulacji na giełdzie, przy czym nie wszyscy dostawcy prądu uczestniczą w handlu giełdowym. Generacja prądu staje się droższa, gdy odbywa się w sposób bardziej zrównoważony, ponieważ wymaga przestrzegania większej liczby przepisów i norm, co oczywiście wiąże się z większymi kosztami. Spekulacje wynikają między innymi z handlu energii elektrycznej z np. Francją, ponieważ Niemcy sprzedają nadmiarowo wyprodukowaną energię swoim sąsiadom, co jest bardziej lub mniej ryzykowne (spekulatywne). Mimo to uważam, że większość dostawców prądu przeszacowuje swoje ceny, aby zrekompensować ewentualne błędy spekulacyjne. Jeśli ktoś szuka, mogę polecić portal wechseln.de (porównywarka prądowa 2014 - porównaj bezpłatnie ceny prądu i zmień dostawcę energii elektrycznej). Serdeczne pozdrowienia, Wolfgang

Napisany przez TheoL
No cóż, większość z nich bankrutuje w ciągu najbliższych 10 lat!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Mieliśmy też straty w wysokości około 750 euro w przypadku Flexstrom. Mieliśmy jednak płatności co 1/4 roku, ponieważ nigdy nie zapłaciłbym z góry za 1 rok.

Strata w wysokości 750 euro wynikała z faktu, że niestety została pobrana jeszcze jedna rata za 1/4 roku przed naszym przeprowadzką i mielibyśmy otrzymać duży zwrot. Teraz leży to w rękach syndyka upadłości.....

W zasadzie takie oferty dla nowych klientów, bez względu czy chodzi o prąd/telefon/gaz/internet/telefon zawsze opierają się na tym, że w ciągu pierwszego 1 lub 2 lat trwania umowy nie przynoszą one zysku, w nadziei, że klient nie zrezygnuje potem i zostanie nadal na kolejne 1-2 lata dla firmy z zyskiem.

Właściwie zawsze po zakończeniu podstawowej umowy trzeba zmieniać dostawcę..... jeśli ktoś chce poświęcić tę pracę....

Napisany przez Angka
Zawsze zmieniaj po podstawowym okresie trwania.....

Aby odebrać bonus dla nowych klientów.

Napisany przez Daukind

Właściwie zawsze trzeba zmieniać po okresie podstawowym..... kto chce się za to zabrać....

Jaki trud? 5 minut i kilka kliknięć myszką. Niestety, nie dostaję stawki godzinowej w pracy....

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Jaki nakład? 5 minut i kilka kliknięć myszką. Niestety, nie dostaję stawki godzinowej w pracy....

To jest Twoje zdanie, ale popatrz wokół siebie, ile osób przepłaca za swoją taryfę telefoniczną, prąd lub gaz, po prostu ze względu na wygodę.....

Napisany przez Andy34
Muszę przyznać, że Pan Mueller ma rację. Niewiarygodne, jak lekceważące podejście mają niektórzy w moim otoczeniu do tego tematu. Dla niektórych kwestia ekologii i ochrony środowiska po prostu nie ma znaczenia, więc mogliby po prostu wybrać najtańszego dostawcę. Jednak są po prostu zbyt leniwi, by się zainteresować. Ja osobiście łączę z tematem prądu pewien aspekt moralny, dlatego też miałam inne kryteria przy wyborze mojego dostawcy. Teraz jestem z wemio. To jest dostawca energii elektrycznej, który sam również produkuje energię odnawialną. Ale aby pozostać przy temacie: wemio zgromadził kilka dobrych wskazówek dotyczących oszczędzania prądu na swojej stronie. To również pozwala zaoszczędzić dużo pieniędzy. Wielu zawsze bagatelizuje potencjał, jaki tkwi w tym temacie. Ja sama mogłam obniżyć moje zużycie o ponad 10% dzięki dość konsekwentnemu podejściu, choć i tak jestem oszczędnym człowiekiem. Więc nie jest to zawsze tylko kwestia ceny za kWh, ale także nasze własne zachowanie. A gdyby wszyscy byli trochę bardziej refleksyjni w kwestii zużycia zasobów, bardzo pomoglibyśmy ludzkości.

Napisany przez Ophelia
@Andy
Witaj,
Ekostrom w teorii jest ważny. Zgadzam się z Tobą całkowicie. Ale większość pracowników w Niemczech nie zarabia więcej niż 1200 euro. Do tego dochodzi jeszcze czynsz, ubezpieczenia, koszty utrzymania, kredyty na Dom lub samochód oraz inne zobowiązania. Jak normalny ojciec rodziny (lub matka) ma sobie z tym poradzić. Musi on po prostu patrzeć na cenę. Koncerny energetyczne wiedzą od 15 lat, że energia jądrowa nie ma przyszłości w Niemczech. Zaniedbały one gromadzenie rezerw i inwestowanie w energię odnawialną. Teraz ustawodawca musi zobowiązać dostawców do inwestycji. Ale teraz ceny jeszcze bardziej rosną, ponieważ koncerny nie chcą ponosić tych kosztów. Nie wolno zapominać, że dostawcy są zwykle czystymi spółkami akcyjnymi. Oznacza to maksymalizację zysków rocznych. Inwestycje muszą przynosić zysk w wysokości 75 procent. Jeśli nie, akcjonariusze się nie zgodzą.

Inwestycje w farmy wiatrowe i elektrownie wodne przyszły zdecydowanie za późno i w sposób niezorganizowany. Na przykład, park wiatrowy na Morzu Północnym stoi od lat. Ale zapomniano o stworzeniu odpowiedniego kanału przesyłowego energii na ląd. Zastanawiam się, kto inicjuje takie projekty. Nadal myślę o upadku Prokon. Wielu w to uwierzyło i straciło wszystko. Zgodnie z informacjami znajdującymi się na stronie https://strom-vergleich-portal.de/ ekostrom nie musi być koniecznie droższy. Trzeba po prostu porównywać i nie pozostawać latami u jednego dostawcy.

Napisany przez jebere
Niesamowity wybór tutaj, dziękuję za wszystkie wskazówki!

Napisany przez Logrono
No cóż, kilku dostawców energii elektrycznej również upada, dlatego zaleca się nie płacenie za prąd z góry.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata