Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy to możliwe?

Napisany przez dachris75
Cześć,
od kilku tygodni obserwuję tę stronę i zauważyłem, że tutaj działa kompetentne grono ludzi. Teraz chciałbym zrealizować własny projekt i prosić o opinie. Już próbowałem uzyskać finansowanie za pośrednictwem CHECK24. Słowa pracownika oraz wstępna ocena były bardzo pozytywne. Niestety Sparda Bank nie udzieliła pożyczki. Naszym planem jest:
Działka: 768 mkw / Cena zakupu 158 tys. euro
Dom: ok. 154 mkw / Koszty budowy 180 tys. euro
Wkład własny: 15 tys. euro
Dochód: ok. 5 tys. euro
2 osoby z dochodem i umową na czas nieokreślony bez dzieci
Dom musi zostać opłacony dopiero po zakończeniu budowy / czyli ok. wrzesień 2014 roku
Mam jeszcze 2 polisy życia na sumę ubezpieczenia 25 tys. euro.
Niestety mam 2 kredyty ratalne z pozostałą kwotą 85 tys. euro / miesięczna rata 1,1 tys. euro.
Już złożyłem wniosek o środki KfW na kwotę 100 tys. euro w IBB, które w przypadku przyznania zajęłyby 2. miejsce w księdze wieczystej.
Więc... mam nadzieję, że to były wszystkie istotne dane i jestem ciekawy opinii.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć TEUR 85 kredytów ratalnych to naprawdę dużo.
Ale istnieją sposoby.

Napisany przez dachris75
Dziękuję za odpowiedź. Tak... Niestety, zaciągnąłem ten kredyt, gdy jeszcze nie myśleliśmy o budowie domu. Jeden kredyt wymaga spłaty w ciągu 5 lat, co oznacza, że miesięczne obciążenie w wysokości około 630 euro zostanie usunięte. Jakie widzisz możliwości? Jestem trochę zaniepokojony po doświadczeniach z CHECK 24.

Powinieneś wybrać doradcę finansowego, który jest niezależny i ma doświadczenie w radzeniu sobie z tak dużym wydatkiem (kredytem ratalnym).

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Działka: 768 mkw / Cena zakupu TEU 158
Dom: około 154 mkw / Koszty budowy TEU 180

1160 EUR/mkw za nowe budownictwo? Bardzo przystępna firma budowlana!!

W przeciwnym razie praktycznie potrzebowałbyś kredytu w wysokości 240 tysięcy EUR, (158 + 180). 15 tysięcy EUR własnego kapitału prawdopodobnie byłyby na dodatkowe koszty.

Więc przy oprocentowaniu 3,5% i spłacie 2%, miesięczna rata wynosiłaby 1 100 EUR.
Dodatkowo raty kredytów, całkowite miesięczne obciążenie 2 200 EUR. Przy dochodzie netto 5 000 EUR, pozostałoby wystarczająco na koszty życia.

Napisany przez dachris75
No cóż, my też tak sądziliśmy. Niestety, wygląda na to, że nie jest to takie proste.

Nie trać nadziei!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Myślę, że 180 tys. EUR na nową budowę to zdecydowanie zbyt niska kalkulacja i jeśli pojawi się dodatkowe 20-30 tys. EUR kosztów, znajdziecie się w kropce.

Z już istniejącym długiem w wysokości 85 tys. EUR będzie trudno uzyskać dodatkowe finansowanie. Bank raczej też tak to będzie widział.

Napisany przez dachris75
Cena jest już raczej wysoka. Jeszcze trochę oszczędzimy i zbliżymy się do kwoty 175 TEU. Ponieważ musielibyśmy zapłacić dopiero po zakończeniu prac, będzie nawet trochę czasu na odkładanie każdego grosza.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata