Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Droga finansowanie?

Napisany przez Stelfox
Witam Szanowne Koleżanki i Koledzy,

chciałbym poznać Waszą opinię na następującą kwestię:

We wrześniu 2008 r., wspólnie z moimi rodzicami i siostrą, zakupiłem Dom wielorodzinny za 450 000 €. Aby sfinansować tę kwotę, zaciągnięto pożyczkę w wysokości 370 000 € - mój udział został sfinansowany w następujący sposób:

Kwota oszczędności budowlanych: 120 000 €
Stopa oprocentowania oszczędności: 1%
Kwota oszczędności: 2 460 € rocznie (205 € miesięcznie)
Minimalne saldo oszczędności: 39 600 € (33%) - Stan na 12/2013 r.: 14 115 €
Stopa oprocentowania pożyczki: 5,15% (stała do 07.10.2023 r. - Oprocentowanie zmiennych warunków na zasadach aktualnych wówczas stawek procentowych dla zmiennych stop oprocentowania)
Odsetki: 6 180 € rocznie (515 € miesięcznie)

Moja obecna sytuacja finansowa prezentuje się następująco:
Dochód: 56 000 € roczne brutto + około 7 000 € premii + samochód służbowy
Gotówka: około 20 000 € na rachunku oszczędnościowym + około 10 000 € awaryjnego funduszu
Minimalne koszty utrzymania, ponieważ w ciągu tygodnia rzadko jestem w domu, a resztki (komunikacja, jedzenie) pokrywa firma.

- Czy istnieje możliwość obniżenia obecnie bardzo wysokiej stopy oprocentowania pożyczki?
- Czy powinienem jak najszybciej osiągnąć minimalne saldo oszczędności i następnie negocjować warunki pożyczki z bankiem? Jakie warunki są możliwe (oprocentowanie, okres kredytowania, inne)?
- Dom wielorodzinny został częściowo odnowiony, moje mieszkanie w nim jest w bardzo dobrym stanie i prawie w pełni nowo urządzone. Ponadto nieruchomość znajduje się w dobrej lokalizacji, a mamy dodatkowe zabezpieczenie w postaci najemcy - te czynniki powinny obecnie wpływać na obniżenie stopy oprocentowania przez bank, czyż nie?
- Jaką rekomendację / strategię możecie mi Państwo zaproponować dla opisanej wyżej sytuacji wyjściowej?

Pozdrowienia,
Stelfox

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tutaj powinieneś osobiście skonsultować się z doradcą finansowym.
Ponieważ pytanie brzmi, jak to wygląda w księdze wieczystej.
Czy twój udział i udział siostry są podzielone w jednej księdze wieczystej czy na każdą jednostkę mieszkaniową?
Czy twoja siostra również wybrała tę samą banki co ty?

Napisany przez NaTwoim13
W ramach ustalania oprocentowania nie można dokonywać zmian.
Przejrzyj oświadczenie o odstąpieniu od umowy kredytowej i sprawdź, czy termin na odstąpienie od umowy nie rozpoczął się w ogóle.
Podobnie jak opisał Bankkaufmann, należy również sprawdzić, jak dalece możesz samemu dokonać jakichkolwiek zmian na podstawie stosunków własnościowych i podziału poszczególnych pożyczek.

Napisany przez Stelfox
Cześć,

MFH został podzielony zgodnie z księgą wieczystą w następujący sposób:

1/4 tata
1/4 mama
1/4 siostra

...a ostatnia 1/4 przypada na mnie. Natomiast jeśli chodzi o pożyczki, wygląda to następująco:

120 000 EUR siostra
120 000 EUR ja
130 000 EUR rodzice

Jesteśmy wszyscy wspólnie w jednym banku (Sparda Bank w Monachium).

Jaki wpływ miałbym w formie pouczenia o odstąpieniu od umowy?

...i co zrobić, gdy moje minimalne saldo oszczędnościowe zostanie osiągnięte?

Dzięki i pozdrowienia,
Stelfox

Napisany przez 6Bankkaufmann
Załóżmy, że istnieje księga wieczysta, a nie podzielone mieszkania z oświadczeniem o podziale.
W zasadzie pojawia się tylko pytanie:
Jest możliwa refinansowanie wszystkich pożyczek tylko wtedy, gdy kończy się okres wiązania oprocentowania lub osiągnięcie minimalnej wartości oszczędności, aby można było otrzymać kredyt budowlany.
W innym przypadku warto jedynie zastanowić się nad oświadczeniem o odstąpieniu od umowy, jeśli można przejrzeć wszystkie umowy kredytowe. Indywidualne przeglądy nie mają sensu.
Albo wszystko refinansować albo nic.
Ponieważ nowy bank nie zajmie drugiego miejsca.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Stelfox,

jeśli pouczenia o odstąpieniu od umowy - tak jak orzekł w konkretnej sprawie Bundesgerichtshof w 2012 roku - zawierają błędy, a większość umów z lat 2002-2008 je zawiera, to bieg terminu na odstąpienie nigdy się nie rozpoczął, co oznacza, że kredyt można odstąpić nawet lata po terminie i zastąpić go nowymi warunkami i kondycjami.

Czy tak jest w tym przypadku, można sprawdzić u specjalistycznego prawnika lub Urzędu Ochrony Konsumenta. Ten drugi powie ci tylko, czy tak jest. Specjalistyczny prawnik będzie jednak reprezentować twoje interesy wobec banku, jeśli tak się okaże. To z kolei zwiększa szanse na szybkie uwzględnienie twojego odstąpienia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata