Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Tanie internet dla bankowości internetowej?

Napisany przez IstaG
Do tej pory nie dokonałem jeszcze żadnych zakupów ani umów online. Chciałbym jednak skorzystać z tych korzyści. Czy tani internet jest wystarczająco bezpieczny do korzystania z bankowości internetowej i płatności online?

Napisany przez 2Escorpio
Czym masz na myśli tanie internetowe?

Napisany przez a.werndel
Myślę, że mówi o 1&1 w porównaniu do Telekomu, na przykład. Ale to tylko domysł. Mówiąc to, tak naprawdę nie ma znaczenia, jaki dostawca internetu się ma.

Napisany przez luisa
Prawdopodobnie uważa, że taryfa o niższej cenie jest mniej bezpieczna niż taryfa droższa. Oczywiście to bzdura. Taryfa nie mówi nic o bezpieczeństwie. O to trzeba zadbać samemu. Korzystając z szyfrowania, ochrony hasłem, zapory sieciowej itp.

Napisany przez Ronald88
Dostawca usług internetowych nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem Twojego połączenia internetowego. Z zaszyfrowaną siecią WLAN nie powinno się zdarzyć zbyt wiele błędów.

Napisany przez tuulos
Ważne w przypadku zakupów online jest, aby zachować bezpieczeństwo własnego używanego komputera. Czy korzystasz z łącza internetowego przez kabel, Wi-Fi czy modem USB, to wtedy nie ma znaczenia. Jednak należy uważać, zwłaszcza korzystając z Wi-Fi, czy to w publicznej sieci czy w domu. W szczególności nie powinno się dokonywać ważnych transakcji online przez publiczne sieci (hotel, kawiarnia itp.).

Napisany przez Michael-lemsi
To, że masz tanie internetowe połączenie, nie ma nic do rzeczy.

Napisany przez Davidson
Jeśli potrzebujesz Internetu tylko do bankowości internetowej, to na pewno wystarczy przenośny i wygodny modem internetowy za 2-3 euro/miesiąc

Napisany przez Goblinork
Również niewłaściwie postrzegam ten kij.
Lepiej byłoby wybrać tutaj tańszego dostawcę.

Napisany przez dschimi
Jeśli chodzi o płatności online, ważne jest także zwracanie uwagi na to, gdzie się dokonuje zakupów.
Zwracanie uwagi na pieczęcie takie jak Trusted Shops itp. to tylko jeden punkt, który może dodać trochę bezpieczeństwa.

Napisany przez 2Escorpio

Tak, nie uważam, że Stick jest optymalny

Dlaczego nie? Stick UMTS/LTE jest praktycznie jeszcze bezpieczniejszy niż DSL ze względu na NAT

Cytat użytkownika dschimi

Jeśli chodzi o płatności internetowe, ważne jest także sprawdzenie, gdzie dokonuje się zakupów.
Zwracanie uwagi na pieczęcie takie jak Trusted Shops itp. to tylko jeden z punktów, który może dodać trochę bezpieczeństwa.

Nie trzeba być profesjonalistą od grafiki komputerowej, aby stworzyć taką pieczęć samemu

Napisany przez dschimi

Nie trzeba być profesjonalistą od programu Paint Shop, aby zrobić taki pieczęć samemu

Tak, to już jasne.

Ale dzięki jednemu małemu kliknięciu na taką pieczęć można od razu przejść na stronę dostawcy i tam zobaczyć, że sklep faktycznie został zweryfikowany.

Dlatego powiedziałem, że to tylko jeden z wielu sposobów, jak można trochę bezpieczniej robić zakupy w internecie.

Kto chce, aby finalny klient został z premedytacją oszukany, z kryminalnymi zamiarami i odpowiednią wiedzą, ten oczywiście sobie poradzi :-)

Napisany przez 2Escorpio

Jeśli ktoś chce świadomie oszukać konsumenta, działa z kryminalnymi zamiarami i wymaganą wiedzą, oczywiście mu się to uda :-)

To prawda, dlatego zamawiam zazwyczaj tylko u znanych firm. To faktycznie szkoda dla sektora małych i średnich przedsiębiorstw, ale dopóki nie znajdą rozwiązania, aby także klient był zabezpieczony, trochę sami są sobie winni.

Napisany przez dschimi
Tak, problem polega na tym, że to gra w kotka i myszkę, ponieważ jak tylko zostanie opracowane prawdziwe zabezpieczenie, zawsze znajdą się ludzie, którzy próbują obchodzić system i znaleźć sposób na jego wykorzystanie.

Najbezpieczniej dla konsumenta jest po prostu przechowywać pieniądze pod poduszką, bo kto wie, co się naprawdę dzieje w internecie, ten nie chce mieć ani grosza na koncie bankowym ;-)

Napisany przez 2Escorpio
No cóż, istnieją już systemy bardziej lub mniej bezpieczne zarówno dla sprzedawców, jak i dla klientów końcowych. Oczywiście, korzystanie z nich wiąże się z kosztami, więc dopóki sprzedawcy nie będą skłonni je ponieść, wielu klientów nie zdecyduje się na zakupy.

Co do banków... cóż... Nie jest tak łatwo wyczyścić cały bank przez internet... na wszystko inne są ubezpieczenia, które to pokrywają. Skąd pochodzi pieniądze, które ubezpieczenia wypłacają, tego też nie wiem.

Napisany przez dschimi
Nie mówiłem o opróżnieniu całego banku.
Ale gdy przeciętnemu pracownikowi zostanie naliczonych 400 na karcie kredytowej, zazwyczaj już boli!

Napisany przez 2Escorpio

Nie mówiłem, że cały bank zostanie opróżniony.
Ale gdy przeciętny pracownik dostanie obciążenie karty kredytowej w wysokości 400, zazwyczaj boli!

Nawet karty kredytowe są ubezpieczone... W przeciwnym razie nikt by ich już nie miał.

Napisany przez Hanni77
Jeśli chodzi o korzystanie z bankowości internetowej i chcesz zaoszczędzić pieniądze na dostępie do Internetu, mogę polecić korzystanie z funkcji hotspotu w telefonie komórkowym. Zazwyczaj jest on dostępny i zwykle wystarcza do podstawowych operacji na komputerze.

Napisany przez 2Escorpio

więc jeśli chodzi o korzystanie z bankowości internetowej i chcesz nie wydawać zbyt wiele pieniędzy na internet, mogę polecić korzystanie z hotspota w telefonie komórkowym. Zazwyczaj jest zawsze przy tobie i zazwyczaj wystarcza na kilka rzeczy na komputerze

Ale trzeba uważać... to, że smartphone obsługuje funkcję hotspota i masz nielimitowany dostęp do internetu na smartfonie, wcale nie oznacza, że dotyczy to także dodatkowych urządzeń (teethering).

Napisany przez Hanni77
Och, masz rację. W ogóle o tym nie pomyślałem, bo na moim notebooku wszystko działa bez problemu.

Napisany przez ADMCI4

Bankowość internetową też wykonuję, ale zawieranie umów online to nie jest dla mnie...

Po prostu pytanie, czy nie jest wystarczająco źle, że ktoś obrabuje twoje konto =).

Moim osobistym zdaniem: Kto korzysta z bankowości internetowej, może robić wszystko inne także online.

Napisany przez 2Escorpio

Czy nie jest już wystarczająco źle, że ktoś obrabowuje twoje konto =).

Moim osobistym zdaniem: Kto korzysta z bankowości internetowej, ten może robić wszystko inne także online.

Masz świadomość, że bankowość internetowa to po prostu jeden klik w profilu klienta, a serwer banku jest całkowicie niezależny od tego, czy ktoś jest zarejestrowany do bankowości internetowej czy nie... i mimo to połączony z internetem? ;-)

Więc konto można równie dobrze opróżnić bez rejestracji do bankowości internetowej za pośrednictwem internetu.

Napisany przez ADMCI4
Oczywiście, jeśli zalogujesz się raz, to nie ma znaczenia. Ale jeśli w żadnym momencie nie nawiążesz połączenia internetowego z bankiem, nie ma możliwości przechwycenia twoich haseł itp.

Osobiście też korzystam z bankowości internetowej.

Napisany przez 2Escorpio

Jasne, gdy raz się zalogujesz, to nie ma znaczenia. Ale jeśli w żadnym momencie nie nawiążesz połączenia przez internet ze swoim bankiem, to również nie może być przechwycone Twoje hasło i inne dane.

Ja osobiście również korzystam z bankowości internetowej.

Nie musisz nawet się logować. Jeśli twoje komputer jest połączony z internetem, a nigdy nie korzystasz z internetu (nie uruchamiasz przeglądarki itp.), to możesz zostać zhakowany. Tak samo jest z komputerem bankowym... połączenie z internetem istnieje, bez względu na to, czy masz dostęp do bankowości internetowej czy nie.

Hasła i inne dane są przechwytywane prawie wcale przy bankowości internetowej... w około 99% przypadków, które wynikają ze skradzionego hasła... klienci dobrowolnie udostępniają hasło np. poprzez strony typu phishing.

Napisany przez ADMCI4

Nie musisz nawet się zalogować. Jeśli podłączysz swój komputer do Internetu i nigdy nie używasz Internetu (nie otwierasz przeglądarki itp.), możesz zostać zhakowany. Tak samo jest z komputerem bankowym... połączenie z Internetem istnieje, bez względu na to, czy masz dostęp do operacji bankowych czy nie.

Hasła i inne są praktycznie nigdy nie hakowane podczas bankowości internetowej... w około 99% przypadków, które powstały poprzez skradzione hasło... klienci oddali hasło dobrowolnie, na przykład przez strony phishingowe.

Jeśli jednak nigdy nie korzystasz z bankowości internetowej, nie dasz się oszukać phishingowi =)

I myślę, że komputery bankowe są rzadko hakowane.

Napisany przez 2Escorpio

Jeśli jednak nigdy nie korzystasz z bankowości internetowej, nie dasz się złapać na phishing =)

A myślę, że komputery bankowe rzadko są hakiowane.

Oczywiście, kto rozpowszechnia swoje dane, nie powinien korzystać z bankowości internetowej

Jeśli chodzi o hakowanie... najczęściej hakiowane są dystrybutory płatności kartami, a następnie dane są nadużywane. Jest to łatwiejsze, ponieważ od razu uzyskuje się dane klientów z wielu banków, z różnych krajów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata