Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Obliczenie BSV w przypadku kredytu bankowego

Napisany przez afrland
Cześć,
W tej chwili zdecydowanie mam wątpliwości co do wyboru BHW DispoMix 2013 z kwotą około 150 000 (jednorazowa wpłata w wysokości 30 000 + roczna opłata w wysokości 7 800). Umowa zakłada, że po 7,4 latach mogę uzyskać około 58 000 zł pożyczki oprocentowanej 1,9% (stopa oszczędności 60%). Spłata kredytu wynosi 600 EUR przez 8,9 lat.

Przeprowadziłem porównanie z klasycznym kredytem za pomocą kalkulatora Excel od Stiftung Warentest. Zakładając stopę zwrotu 2% w programie oszczędnościowym banku w klasycznej fazie oszczędzania (7,4 lat), graniczna stopa procentowa dla BSV wynosi 4,56%. Zysk z BSV wynosi tylko kilka tysięcy. Wydaje się, że ta sprawa ma niewiele sensu... Co o tym myślicie? Czy narzędzie oblicza błędnie? Czy mój założony zwrot jest zbyt wysoki?
Dziękuję!
M.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czyli chodzi o pełną spłatę w wysokości 150 000 euro w ciągu 16 lat, tak? Aby obliczyć porównanie pełnej spłaty poprzez kredyt ratalny, potrzebna jest wartość rynkowa Twojej nieruchomości. Czy kredyt może być zabezpieczony na pierwszym rzędzie?

Napisany przez afrland
Cześć,

Dziękuję za odpowiedź!

Niestety w tej chwili nie mogę znaleźć żadnej nieruchomości spełniającej moje oczekiwania i chcę spekulować na wzrost stóp procentowych kredytu mieszkaniowego: standardowe zabezpieczenie niskich stóp procentowych na później. Mam już około 40% wymaganych środków własnych, więc mogę wziąć kredyt ratalny. Jednak obecnie nie widzę sposobu na rozsądne (o niskim ryzyku) zainwestowanie tych pieniędzy. Dlatego rozważam wpłacenie części środków do BSV.

Alternatywą byłoby na przykład oprocentowanie stałe w IKB na poziomie 2% na 3 lata, a potem dalsze rozważenia.

Obliczenia za pomocą arkusza kalkulacyjnego Warentest (linku do test.de jeszcze nie mogę umieścić) wydają się potwierdzać ostrzeżenia, że to nie jest zbyt mądry pomysł inwestować w BSV.

Zmienione później.

Pozdrawiam,
M.

Napisany przez winfoer
Czy jeśli chodzi naprawdę o zabezpieczenie przed odsetkami, czy nie lepiej wybrać taryfę z niższym minimalnym stopniem oszczędzania, nawet jeśli oprocentowanie kredytu jest nieco wyższe?

Napisany przez afrland
No cóż, początkowo ja także myślałem o BHW WohnMaxx z około 50% stopą oszczędnościową i 2,75% oprocentowaniem. doradca zalecił mi jednak inny plan. Według wspomnianej kalkulacji w Excelu, WohnMaxx byłby jednak lepszą alternatywą o wiele.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Czy dobrze rozumiem, że szukasz nieruchomości i chciałbyś od razu kupić??

W takim razie Bausparvertrag (BSV) może nie być dobrym pomysłem, ponieważ twoje kapitał byłby wtedy związany i musiałbyś go przedfinansować.

W tym przypadku miesięczny depozyt terminowy, ze względu na szybkość dostępności, byłby lepszy, choć niekoniecznie zyskowny.

Napisany przez afrland
Tak, jestem tego świadom. Ze środkami na bezpłatne świadczenia wychowawcze (BSV) przydział jest możliwy najwcześniej po 5 latach. W jaki sposób wcześniejsze finansowanie na okres 2-3 lat może jednak stanowić problem?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
To tylko kwestia całkowitych kosztów. Płacisz odsetki od pieniędzy, które są ulokowane w nisko oprocentowanych inwestycjach.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przy 40% wkładu własnego, umieściłbym kapitał własny na lokacie terminowej i zdecydowałbym się na zakup, gdy znajdę odpowiednią nieruchomość.

Napisany przez afrland
Cześć, to była strategia w ciągu ostatnich 2 lat. Niestety nie zadziałała.

Informacja: stawki w BHW pogarszają się. W 2013 roku program WohnMaxx miał oprocentowanie 0,5%, opłatę manipulacyjną 1% i oprocentowanie kredytu 2,75%. Od 2014 roku dostępny będzie program WohnBau z oprocentowaniem tylko 0,1%, opłatą manipulacyjną 1,6% i oprocentowaniem kredytu 2,35%.

Napisany przez C. Andreas
Przydział za około 3 lata nie stanowiłby problemu przy tej kapitale. Stopa oprocentowania kredytu wynosiłaby wtedy 2,45%.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata