Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy otrzymam kredyt z Grecji???

Napisany przez nikosavvidis
Dzień dobry i szczęśliwego nowego roku,,,
Mam 35 lat i pracuję jako dostawca tutaj w Dortmundzie..
Od dłuższego czasu jestem gotowy na zakup(na kredyt) nieruchomości tutaj..
Mam również nieruchomość w Grecji. Mam tutaj w Niemczech około 20.000 euro długów związanych z finansowaniem samochodu.
Teraz do sedna problemu: jak mogę spełnić moje marzenie o zakupie własnego domu tutaj w Niemczech? Mam nieruchomość w Grecji, którą jeszcze nie mogę sprzedać! Czy mogę uzyskać kredyt w Grecji, zabezpieczając nieruchomość jako poręczenie?? Czy mogę po prostu dostać kredyt, aby spłacić dług u dealera samochodowego?? Pozdrawiam

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
jeśli chcesz kupić nieruchomość tutaj w Niemczech, to nie ma to nic wspólnego z obiektem w Grecji. Nie można go również wykorzystać jako dodatkowe zabezpieczenie.
Możesz rozważyć sprzedaż obiektu w Grecji i spłatę kredytu samochodowego.
Ile zarabiasz średnio miesięcznie?

Przy klasie podatkowej 1 około 1900..
Niestety, nie można jeszcze sprzedać, ponieważ tam jeszcze mieszka moja babcia.. ok, ma 83 lata... może później

Jak wysoka jest obecna pozostała kwota raty kredytowej i jaka jest miesięczna płatność?

Pozostały kredyt około 20 000 euro przy comiesięcznej racie w wysokości 470 euro... jeszcze 5 lat...

Napisany przez 2Escorpio
Czy kwota 20 000 euro na samochód jest długiem czy też bieżącym finansowaniem/kredytem, który regularnie spłacasz?

Czy możesz wziąć kredyt w Grecji i zabezpieczyć go nieruchomością w Grecji jako zabezpieczeniem? Na to pytanie nikt tutaj prawdopodobnie nie będzie w stanie ci odpowiedzieć, ponieważ nikt tutaj nie wie, jak postępują banki w Grecji. Być może powinieneś zapytać na forum finansowym w Grecji. Jednak jeśli twoja babcia ma prawo do użytkowania tej nieruchomości, to na pewno będzie bardzo trudne. Jak już napisał bankowiec, w Niemczech nie możesz zastawić nieruchomości w Grecji jako zabezpieczenie, ponieważ dla banku jest znacznie trudniej egzekwować zastaw za granicą, a najczęściej nie jest on nawet zaznajomiony z prawem zastawu za granicą.

Pozdrawiam, escorpio

Tak jak potwierdziła mi również w zeszłym tygodniu grecka para małżeńska. Obecnie w Grecji nie można sprzedać nieruchomości za dobrą cenę.

Napisany przez guest
Forum finansowe jest naprawdę świetne:

Od dzisiaj jestem bez długów! - Pomimo posiadania 7 kredytów na różne nieruchomości o wartościach w milionach.

No cóż, jeśli nie będę mógł tego wykorzystać wobec następnego obiektu dla kredytodawców ...

Dziękuję Escorpio

Gość

dlaczego bez zadłużenia...

Napisany przez guest

Czy kwota 20 000 euro na samochód to długi czy bieżące finansowanie/kredyt regularnie spłacany?

Ponieważ dowiedziałem się, że bieżące kredyty są najwyraźniej czymś innym niż długi. Skoro mam tylko Bieżące kredyty i wygląda na to, że długi są czymś innym, od momentu przeczytania wpisu wygląda na to, że jestem wolny od zadłużenia (ponieważ mam tylko bieżące kredyty).

Człowiek uczy się przez całe życie.

gość

@gość
Masz 7 kredytów w zakresie miliona?
Wszystkie zabezpieczone hipoteką?

Napisany przez 2Escorpio

Forum finansowe jest naprawdę świetne:

Od dzisiaj jestem wolny od długów! - Pomimo posiadania 7 kredytów na różne nieruchomości na miliony.

Jeśli teraz nie będę mógł tego wykorzystać w przypadku kolejnego obiektu wobec wierzycieli ...

Dzięki wielkie, Escorpio

gość

Zobowiązania finansowe są przez większość społeczeństwa nazywane długami. Faktycznie jednak jest to błędne... Długi to nieuregulowane zobowiązania finansowe.

Jest nonsensowne mówienie o długach. Jeśli na przykład nieruchomość jest warta 1 milion euro, ale obciążona jest tylko kredytem w wysokości 100 000 euro, to nie mam długów, a nadal posiadam majątek w przybliżeniu 900 000 euro.

Według twojego rozumowania każdy miałby więc długi... nieuregulowana faktura z karty kredytowej, nieopłacony miesiąc za rachunek telefonu... wszystko to miałyby być długi. - Jednakże nie są, ponieważ są płatności zgodne z umową

Ponadto dla banku jest ogromna różnica między posiadaniem długów a uregulowanymi zobowiązaniami pieniężnymi w postaci bieżących i zabezpieczonych kredytów.

Pozdrawiam, esc

Oczywiście, ...

Napisany przez SaschaMuc
Puuuhhh!
Teraz muszę usiąść i głęboko odetchnąć ze strachu...

W innych forach i grupach dyskusyjnych jeszcze kilka miesięcy temu czytało się, że

...Niemcy nie powinny tak się denerwować, ponieważ Niemcy nie zapłaciły jeszcze ani centa Grecji, tylko udzielili gwarancji...

No cóż, laik się zdziwi: Gwarancja!? Skąd pochodzi ta gwarancja???
Odpowiedź: Kapitał ten pochodzi z rezerw, które zdobyliśmy w wyniku naszej pracy lub z przyszłych oczekiwań i zwrotów naszego produktu krajowego brutto.
Po prostu: Gwarancja pochodzi z naszej odpracowanej i obecnie trwającej pracy!
Brakuje nam pieniędzy na tę gwarancję w naszych emeryturach, projektach społecznych, szpitalach dziecięcych, budowie dróg itp. itd. itd.

Tutaj obowiązuje stara zasada bankowo-kaufmanna: Praca wykonana wcześniej = Kapitał!

A teraz czytam tutaj: Czy mogę dostać kredyt z Grecji???...
Odpowiedź:
Grecja żyła ponad swoje możliwości; A ty również żyłeś w Niemczech znacznie ponad swoje możliwości... Długi na długi...
Szkoda, że nikt dotychczas nie odpowiedział na pierwotne pytanie tutaj w tym kontekście. Ale chciałbym mimo wszystko spróbować i odpowiedzieć:
Po tym, jak 38,5 miliarda euro niemieckiej gwarancji dobrze wpłynęło w gospodarkę grecką, na pewno istnieją tam (w Grecji) dobre szanse na kredyt.
Tak, na pewno otrzymasz kredyt z Grecji. Idź i informuj nas na bieżąco.. jesteśmy ciekawi...

Napisany przez Suxxess
Poręczenia generują koszty tylko wtedy, gdy są realizowane, więc tylko wtedy, gdy Grecja stanie się niewypłacalna. W rzeczywistości dotychczas poręczenia przyniosły nam nawet zyski, ponieważ pozyskiwaliśmy tanie pożyczki, których później otrzymywaliśmy od Greków.

Dobrze, nie mam złudzeń, że odsetki były płacane tylko z pożyczek udzielanych na podstawie poręczeń.

Ale w zasadzie podatnicy odkupili bankom ryzyko w Grecji. Zamiast banków, UE pożycza więc teraz pieniądze Grekom. Jeśli Grecja teraz upadnie, to nie ucierpią już prywatne banki, ale tylko te państwa, które musiałyby zrealizować swoje poręczenia.

W ten sposób nie byłby już możliwy efekt domina, jak w przypadku Lehman Brothers. Ponieważ Grecja ma również euro, wpłynęłoby to porządnie na kurs wymiany. Tym, czego Grecja potrzebuje, są niskie koszty pracy i ustawy Hartz, aby przyciągnąć jak najwięcej firm do Grecji. Jeśli firmy tam inwestują i tworzą miejsca pracy, ponieważ znajdują tam atrakcyjne warunki, to jest to korzystne dla Grecji i Europy.

Lewica w Grecji ma rację twierdząc, że nie tylko trzeba obniżać zbędne koszty, ale trzeba zwiększać wartość dodaną, aby otrzymać szansę spłaty w przyszłości pożyczonych pieniędzy. Innymi słowy, trzeba inwestować...

Czego chcesz dodawać wartość w Grecji? Plaży, drzew oliwnych, słońca?

Napisany przez Suxxess
Chociaż największe przedsiębiorstwo eksportowe w Grecji eksportuje oliwę z oliwek, to dlaczego nie można tam zbudować prawdziwego przemysłu, jeśli warunki na to pozwalają...?

Chiny również zaczynały od zera, Grecy muszą po prostu zasiąść do roboty. Nawet przemysł obuwniczy przesunął się z Chin do Wietnamu, ponieważ w Chinach koszty stawały się za wysokie. ( Gospodarka rynkowa przynosi owoce )

Mamy na przykład partnera w Palestynie, który działa samodzielnie.
Są obecni w całym Bliskim Wschodzie. Dzięki temu mamy dostęp do programistów zewnętrznych, którzy mogą pracować za zupełnie inny stawkę godzinową niż w Europie. ( Mówimy tutaj o średnich stawkach dziennej pracy w setkach euro, a nie o kwocie 1,70 dolara dziennie czy coś w tym rodzaju )

Niemcy nie mają takich możliwości jak żeglugi, turystyki, ani słońca, a w związku z tym nie mogą rozbudować odnawialnych źródeł energii tak dobrze jak Grecy. Dodatkowo, geograficznie znajdują się w dobrej pozycji bezpośrednio między Europą a Chinami. Mają więc również dobre szanse stać się narodem eksportowym, podobnie jak Niemcy. Oczywiście musieliby być atrakcyjni dla firm w fazie początkowej, oferując niskie płace, niskie podatki, przystępne ceny gruntów budowlanych i tak dalej.

Patrząc na to z tej perspektywy, obecna słabość Grecji jest szansą dla przedsiębiorców. I to właśnie do nich trzeba by bardziej przemawiać. Jednakże, aby osiągnąć to, musiałyby być odpowiednie warunki ramowe, czyli infrastruktura, przepisy prawne. W skrócie, Grecja musi stać się atrakcyjna, a ludzie musieliby przyjąć w początkowych latach również prace o niższej płacy.

Napisany przez SaschaMuc
Hej Suxxess,

...Grecy muszą po prostu usiąść na tyłku...

To jest pierwsze prawidłowe i sensowne stwierdzenie, które przeczytałem w tym kontekście!

...niestety wracamy do pierwszego wpisu w tej dyskusji:
Grecy opuszczają swój (ekonomicznie słaby) kraj. I znów wydają pieniądze w UE np. na samochody, których

1. nie posiadają i
2. mogą tylko bardzo trudno spłacić.

Sądzę, że potrzeba tu czegoś więcej niż po prostu usiąść na tyłku...
Najpierw trzeba zrozumieć problem ludzi/mieszkańców...

Wczoraj usłyszałem od jednej Greczynki:
...moi rodzice zawsze mieli domek na wsi, 2 samochody itp. ... ale nigdy nie płaciliśmy za to podatków... teraz musieliśmy nawet zainstalować licznik prądu w naszym domu...

Rozumiałe, że chcą wrócić do starego systemu.

Dziękuję za przeczytanie
S. ;-)

Napisany przez immerfernweh
Podobne zdanie usłyszałem również od Greka. Twierdził, że fakt, iż Grecy nie płacą podatków, ma korzenie historyczne i tradycję. Kiedy Grecy byli okupowani przez Turków, unikanie podatków było swoistą walką o wolność. Dla tamtego czasu zrozumiałe i akceptowalne. Jednak okupanci dawno odeszli, a tradycja wydaje się być teraz stanem stałym, który wszyscy polubili. Także ja uważam, że należy zacząć od ludzi/narodu i uświadomić, że w społeczeństwie solidarnościowym trzeba płacić podatki, ponieważ nawet w słonecznej Grecji pieniądze nie rosną na drzewach ;-)

Napisany przez 2Escorpio

ponieważ nawet w słonecznej Grecji pieniądze nie rosną na drzewach ;-)

Ale inni tak myślą, ponieważ UE nadal je zawiesza na gałęziach

Moim zdaniem pomoc dla Grecji była słuszna (choć prawdopodobnie błąd)... Jednakże to zależy teraz od nowego rządu.

Ten cyrk, który teraz trwa, powinien być zakończony... Nowy rząd moim zdaniem robi sobie na złość... Gra wysoko, ale nie ma nic za sobą.

Uważam, że należy przygotować się na wyjście Grecji... To nie będzie znacznie droższe niż to, co już zainwestowano w Grecji.... Zwłaszcza że Grecja jest z góry skazana na upadek, co UE jako partner eksportowy może ponownie wykorzystać. Żal mi ludzi na miejscu... Ale przecież większość wybrała to samodzielnie.

Napisany przez Suxxess
Nowy rząd wydaje mi się śmieszny... Gra wysoko, ale nie ma nic za tym.

To jest jasne, ale zostali wybrani ze względu na obietnice hucznych. A teraz przynajmniej trzeba udawać, że próbuje się je dotrzymać. Ale faktem jest, że na końcu nie mogą nic zmienić, nadal będą zależeli od funduszy UE.

Ten cyrk, który się teraz odbywa, powinien zostać zakończony... Nowy rząd wydaje mi się śmieszny... Gra wysoko, ale nie ma nic za tym.

To jest zbyt łatwe powiedziane, jeśli Grecja miałaby stać się niewypłacalna teraz, Niemcy i inni musieliby rzeczywiście wypełnić swoje gwarancje. Niemcy gwarantują około 30 miliardów euro (źródło: Pakiety ratunkowe: Co może kosztować Niemcy kryzys euro - Międzynarodowa - Polityka - Handelsblatt).

Innymi słowy, w przypadku rzeczywistej upadłości państwa również nas to by dotknęło mocno. kurs waluty euro również miałby problemy. Więc nie powiedziałbym, że grają wysoko i nic nie ma za tym. Efekt domina, który kilka lat temu pozostawił niewypłacalna Grecja, został rozwiązany. Ale nadal nas to zaboli.

Stąd Unia Europejska mógłby zyskać jako partner eksportowy.

Co masz na myśli? Prawdopodobnie przez to, że wtedy drachma byłaby bardzo tania w stosunku do euro, czyli Grecja bardzo zyskałaby z eksportu. Problemem jest to, że Grecja również musiałaby kupować benzynę itp. na rynku światowym, co byłoby kosztowne.

Napisany przez 2Escorpio
Jeśli chodzi o splątania, zgadzam się z tobą... Jednak uważam, że przykładasz zbyt dużą wagę do tych 30 miliardów.

Jakie to są pieniądze dla Niemiec? Oczywiście, to dużo pieniędzy, ale Niemcy naprawdę tego nie poczują. I nawet jeśli suma naszego zadłużenia państwowego wydaje się wysoka... To nie stanowi nawet 50% tego, co jest możliwe do osiągnięcia (patrząc na obecny PKB i majątek Niemiec).

A te miliardy, które teraz wysyłamy do Grecji, można by wykorzystać, aby stabilizować kraje, które zaczynają chwiać się po jej wyjściu, na przykład Francję.

Grecja ma dużo turystyki, więc kraj będzie zawsze otrzymywał dewizy, więc nie martwię się zbytnio o ceny ropy.

Dodatkowo jestem dość pewien, że te 30 miliardów przynajmniej częściowo w przyszłości będą musiały zostać spłacone... Grecja ostatecznie otrzyma umorzenie długu... Zwłaszcza że obecny rząd nie będzie kontynuował programów oszczędności tak intensywnie jak teraz.

I tak, oczywiście jest z tym związanych znacznie więcej kwestii niż tylko gwarancje, ale myślę, że wiele europejskich banków powinno sobie z tym teraz poradzić.

Napisany przez Soli4
Właśnie natrafiłem na tę dyskusję i uważam, że temat jest dość interesujący. Jednakże pytanie, które teraz przyszło mi do głowy, to czy Escorpio nie poniesie ogromnych strat, sprzedając swoją nieruchomość w Grecji?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata