Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Możliwości finansowania dla modernizacji

Napisany przez Child85
Dziękuję za poświęcenie czasu na przeczytanie mojego pytania.

Moja sytuacja:
Mam 28 lat, jestem żonaty, mam rocznego syna, a w kwietniu spodziewamy się dziewczynki. Zarabiam prawie 40 000 euro rocznie (brutto, klasa podatkowa 3), a moja żona otrzymuje około 500 euro zasiłku wychowawczego + 184 euro zasiłku rodzinengo.

W 2009 roku przeszedłem poważną operację kręgosłupa i wtedy narobiłem długów w wysokości 10 000 euro, które zostały wpisane do rejestru dłużników. Zacząłem spłacać te długi około 2010 roku, ale do dzisiaj pozostało około 5 000 euro.

Posiadam nieruchomość odziedziczoną wartości około 150 000 euro, która nie jest obciążona żadnymi długami.

Teraz chciałbym wziąć kredyt w wysokości około 50 000 euro (na modernizację) w moim banku domowym (konto jest w plusie, brak obciążeń w ciągu ostatnich 12 miesięcy). Jednak bank nie może mi zaoferować kredytu z powodu negatywnych wpisów w rejestrze dłużników.

Teraz moje pytanie:
Czy mam jakąś szansę, aby mimo wszystko uzyskać tę kwotę? Czy możliwe jest zaciągnięcie hipoteki na Dom? Czy wtedy liczy się zdolność kredytowa? Bank przecież miałby zabezpieczenie w postaci nieruchomości. Czy mogę skorzystać z krajowego kredytu na modernizację, gdzie zdolność kredytowa nie odgrywa roli? Szukam ogólnie dostępnych możliwości.

Dziękuję za poświęcony czas.

Re: Możliwości finansowania dla modernizacji

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

jeśli dobrze zrozumiałem, chciałeś ubiegać się o kredyt gotówkowy/konsumpcyjny w wysokości 50 000 euro bez zabezpieczeń (bank nie wpisany w księdze wieczystej nieruchomości), mając roczne dochody brutto 40 000 euro oraz żonę i 2 dzieci jako zobowiązanie. Nawet przy dobrej historii kredytowej, nie będzie to łatwe.

Jaka to nieruchomość i dlaczego nie przynosi ona żadnych dochodów z najmu... czy mieszkacie w niej?

Ogólnie, radziłbym spłacić najpierw 5000 euro długów, aby negatywny wpis w historii kredytowej został oznaczony jako uregulowany. kredyt w wysokości 50 000 euro z zabezpieczeniem (wpis w księdze wieczystej) za pomocą nieruchomości o wartości 150 000 euro wydaje się bardzo realny.... nawet z negatywną historią kredytową. Jednakże negatywna historia kredytowa znacząco podniesie oprocentowanie kredytu, a 50 000 euro to już kwota, gdzie kilka tysięcy euro może zrobić różnicę.

Jeśli nie możesz pozyskać 5000 euro, możesz rozważyć poszukiwanie kredytu bez BIK (Uwaga, jest wiele oszustów... nie płacisz z góry!), które zazwyczaj sięgają 3000 euro lub 5000 euro. Mimo że odsetki za te 5000 euro mogą być dość wysokie, negatywny wpis w BIK zostanie uregulowany, a oprocentowanie dla 50 000 euro będzie znacznie niższe.

Co można zrobić na poziomie rządowym, niestety nie jestem w stanie powiedzieć... trzeba by znać szczegóły nieruchomości oraz obecne programy rządowe.

BTW: Specjalnie trzymałem odpowiedź ogólną, jeśli masz więcej pytań, śmiało pytaj.

Pozdrawiam, escorpio

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata