Re: Ocena ubezpieczenia emerytalnego / uzupełniającego ubezpieczenia emerytalnego / na życie
Napisany przez av2013 -
- ndz sty 05, 2014 5:35 pm
Hej wszystkim,
najpierw chciałbym wszystkim życzyć udanego i pomyślnego roku 2014
Pierwsze dni roku wykorzystałem na przejrzenie moich aktualnych ubezpieczeń.
Chciałbym poznać wasze opinie na temat następujących produktów/firm ubezpieczeniowych. Na razie chciałbym odłożyć swoje planowanie życia, interesują mnie tylko same produkty (zwrot kosztów w porównaniu do ochrony). Wiek: 25 lat
ubezpieczenie od niezdolności do pracy: Allianz – Berufsunfähigkeitsrente Plus (czysta niezdolność do pracy)
Rozpoczęcie 01.11.2012
Czas trwania: 40 lat -> Wiek wtedy: 64 lata
Miesięczna kwota w przypadku niezdolności do pracy: 1.650 euro/mies.
Koszty: 685 euro/rok lub 57 euro/mies.
Brak wyłączeń, abstrakcyjne wskazanie, itp.
PPK: HDI – TwoTrust Klassik Direktversicherung
Tarif: RW13
Rodzaj umowy: Kolektyw 10
Składka: 2.784 euro własna składka i 556 euro składka pracodawcy rocznie
Stopa oprocentowania gwarantowana: 1,75%
Gwarantowana wysokość emerytury od 01.11.2055 r.: 651 euro lub wypłata kapitału 194.142 euro
Koszty wnioskowania o składkę: 2,5% składki -> 3.507 euro rozłożone na 5 lat
Koszty roczne: 0,061% składki -> 84,82 euro rocznie
Ponieważ to odbyło się bezpośrednio za pośrednictwem pośrednika naszej firmy (umowa ramowa), to podkreślono tutaj szczególnie korzystne koszty. Miałem do wyboru trzech dostawców (Alte Leipziger, Standard Life), gwarantowaną stopę procentową, formę inwestycji oraz koszty (w porównaniu do dwóch pozostałych) skłoniły mnie do HDI. Jednak czy koszty są rzeczywiście niższe w porównaniu do prywatnych umów?
ubezpieczenie na życie: Clerical Medical – Wealthmaster Classic (nie zawarte przeze mnie)
Podpisanie umowy: 01.12.2004
Składka roczna: 1200 euro
Czas trwania płatności składki: 20 lat
Okres obowiązywania umowy: 50 lat
Wykup: 01.12.2054 r.
Suma ubezpieczenia na wypadek śmierci: 14.440 €
W % składki: 60,2%
Pakiet: Seria euro-Pool 2.004
Dodatkowe informacje na temat ubezpieczenia na życie: patrz załącznik
Mam kilka pytań:
1. Czy wypłata przy zwróceniu (gdybym natychmiast zrezygnował) jest wolna od podatku?
2. Czy wypłata po zakończeniu okresu obowiązywania umowy jest wolna od podatku, przy założeniu stałego prawa?
3. Co zrobiłbyś z tym ubezpieczeniem na życie?
4. Czy spełnia cel poprawnej (zabezpieczającej na wypadek śmierci) umowy o ubezpieczenie na życie z uwagi na niewielkie świadczenie w przypadku śmierci?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
najpierw chciałbym wszystkim życzyć udanego i pomyślnego roku 2014
Pierwsze dni roku wykorzystałem na przejrzenie moich aktualnych ubezpieczeń.
Chciałbym poznać wasze opinie na temat następujących produktów/firm ubezpieczeniowych. Na razie chciałbym odłożyć swoje planowanie życia, interesują mnie tylko same produkty (zwrot kosztów w porównaniu do ochrony). Wiek: 25 lat
ubezpieczenie od niezdolności do pracy: Allianz – Berufsunfähigkeitsrente Plus (czysta niezdolność do pracy)
Rozpoczęcie 01.11.2012
Czas trwania: 40 lat -> Wiek wtedy: 64 lata
Miesięczna kwota w przypadku niezdolności do pracy: 1.650 euro/mies.
Koszty: 685 euro/rok lub 57 euro/mies.
Brak wyłączeń, abstrakcyjne wskazanie, itp.
PPK: HDI – TwoTrust Klassik Direktversicherung
Tarif: RW13
Rodzaj umowy: Kolektyw 10
Składka: 2.784 euro własna składka i 556 euro składka pracodawcy rocznie
Stopa oprocentowania gwarantowana: 1,75%
Gwarantowana wysokość emerytury od 01.11.2055 r.: 651 euro lub wypłata kapitału 194.142 euro
Koszty wnioskowania o składkę: 2,5% składki -> 3.507 euro rozłożone na 5 lat
Koszty roczne: 0,061% składki -> 84,82 euro rocznie
Ponieważ to odbyło się bezpośrednio za pośrednictwem pośrednika naszej firmy (umowa ramowa), to podkreślono tutaj szczególnie korzystne koszty. Miałem do wyboru trzech dostawców (Alte Leipziger, Standard Life), gwarantowaną stopę procentową, formę inwestycji oraz koszty (w porównaniu do dwóch pozostałych) skłoniły mnie do HDI. Jednak czy koszty są rzeczywiście niższe w porównaniu do prywatnych umów?
ubezpieczenie na życie: Clerical Medical – Wealthmaster Classic (nie zawarte przeze mnie)
Podpisanie umowy: 01.12.2004
Składka roczna: 1200 euro
Czas trwania płatności składki: 20 lat
Okres obowiązywania umowy: 50 lat
Wykup: 01.12.2054 r.
Suma ubezpieczenia na wypadek śmierci: 14.440 €
W % składki: 60,2%
Pakiet: Seria euro-Pool 2.004
Dodatkowe informacje na temat ubezpieczenia na życie: patrz załącznik
Mam kilka pytań:
1. Czy wypłata przy zwróceniu (gdybym natychmiast zrezygnował) jest wolna od podatku?
2. Czy wypłata po zakończeniu okresu obowiązywania umowy jest wolna od podatku, przy założeniu stałego prawa?
3. Co zrobiłbyś z tym ubezpieczeniem na życie?
4. Czy spełnia cel poprawnej (zabezpieczającej na wypadek śmierci) umowy o ubezpieczenie na życie z uwagi na niewielkie świadczenie w przypadku śmierci?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.