Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Odstąpienie od finansowania budowy

Napisany przez mcdahm
Cześć,
czy ktoś może mi powiedzieć, jaka jest wysokość udziału własnego przy finansowaniu budowy dla gospodarstwa domowego składającego się z 8 osób?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Planowanie budżetu przez instytucje kredytowe podczas udzielania kredytów

Aby określić, czy przyszły kredytobiorca jest w stanie spłacić raty, banki przeprowadzają analizę budżetową. W tej analizie porównuje się przychody i wydatki, a saldo powinno być oczywiście dodatnie. Tylko w takim przypadku kredytobiorca będzie mógł pokryć swoje utrzymanie oraz miesięczne raty. W analizie budżetowej banków oprócz dochodów uwzględnia się nie tylko czynsz, koszty eksploatacyjne domu oraz ewentualne składki ubezpieczeniowe, ale także koszty utrzymania.

Ponieważ wielu wnioskodawców trudno określić swoje własne koszty utrzymania (wydatki na jedzenie, odzież, ubezpieczenie majątkowe, telefon i internet) lub są one oceniane jako zbyt niskie, banki przyjmują w tym celu kwoty ryczałtowe. Dla pierwszej osoby mieszkającej w gospodarstwie domowym wynoszą one od 650 do 700 euro miesięcznie, a dla każdej kolejnej osoby w gospodarstwie domowym nalicza się 200 euro miesięcznie. Nie ma znaczenia, czy jest to niemowlę czy nastolatek, który mieszka razem z kredytobiorcą w domu. W końcu zarówno niemowlę, jak i jego potrzeby rosną, co jest już uwzględnione przy udzieleniu kredytu. W rezultacie gospodarstwo domowe składające się z 4 osób musi przewidzieć co najmniej 1 250 euro kosztów utrzymania. Wiele wniosków kredytowych kończy się już na tym punkcie, ponieważ miesięczne dochody są zbyt niskie, a analiza budżetowa wychodzi negatywnie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Samozachowawcza księgowość domowa, możesz samemu obliczyć.
EUR 1.200 dla pary małżeńskiej
EUR 200 na każde dziecko powinno pozostać.

Jednakże należy również przeprowadzić następujące obliczenia. Wszystkie raty kredytów, zobowiązania Leasingowe, pożyczki bankowe oraz 2 EUR za każdy metr kwadratowy powierzchni mieszkalnej nie powinny przekraczać 40% całkowitego dochodu.

Przykład:
Rodzina 2 dorosłych 2 dzieci
ON - EUR 2000
ONA - gospodyni domowa
Dochód EUR 2.368

Nowa pożyczka bankowa EUR 700
kredyt samochodowy EUR 200
Koszty utrzymania EUR 200 (dla 100 m kw. powierzchni mieszkalnej)
EUR 1.100 wydatków.

Pozostaje EUR 1.268.
W związku z tym odrzucenie, ponieważ przekracza 40% limitu, a także brak dostępnych EUR 1.600 na koszty utrzymania.

Uwaga. Nie wszystkie banki obliczają w ten sposób. Jednakże 40% reguła maksymalnych wydatków plus koszty utrzymania jest dobrym przybliżeniem.

Napisany przez Timo222
Dziękuję za informację...
Moje pytanie i sytuacja wyglądają następująco:
Jestem w trakcie zakupu domu wielorodzinnego. Zaciągnięcie kredytu spowoduje, że przekroczę próg samozatrzymania, ale dzięki nabytej nieruchomości co miesiąc otrzymałbym 750€ czystych dochodów z najmu i sam mógłbym mieszkać bezpłatnie. Tym samym wróciłbym do dopuszczalnego poziomu samozatrzymania. Czy bank udzieliłby mi tutaj kredytu, czy dochody z zakupu nieruchomości nie są brane pod uwagę?

Bardzo byłbym wdzięczny za jakąś wskazówkę.
Dziękuję

Napisany przez wbs
Cześć Timo,

nie uważam tego przedsięwzięcia za realistyczne. Choć nie znam dokładnych liczb, mogę podać ci kilka ogólnych informacji. W przypadku budynku mieszkalnego dla trzech rodzin zazwyczaj stosuje się kryteria inwestycyjne dla kapitałodawców, które prawdopodobnie nie spełnisz. Na przykład wymagane jest posiadanie 20% wartości kredytu jako wolnego kapitału oraz roczne dochody wynoszące co najmniej 50 000 €.

Musisz również wiedzieć, że jako właściciel samodzielnie odpowiadasz za zarządzanie nieruchomością. Jedynie koszty eksploatacyjne mogą być przerzucane na przyszłych najemców. Resztę musisz pokryć jako właściciel i dodatkowo musisz gromadzić rezerwy. Rezerwy powinny wynosić tu co najmniej 0,50 € za m2. Przyjmuje się pewne ryzyko niewypłacalności wynoszące między 2 a 5%.

Zazwyczaj nie możesz przeznaczyć więcej niż 75% swoich dochodów z najmu na finansowanie.

Nie do końca zgadzam się z doradcą bankowym, ponieważ jego wyliczenia dotyczą finansowania domu jednorodzinnego lub mieszkania. W przypadku takiej nieruchomości, nazywanej również inwestycją kapitałową, cena zakupu jest często drugorzędna, ponieważ brany jest pod uwagę przepływ pieniężny z wynajmu. Jeśli po sfinalizowaniu finansowania masz wystarczająco dużo środków własnych i możliwość oszczędzania, taka inwestycja może się udać. Jednak istnieje też pewne ograniczenie: nikt nie podejmuje się, gdy więcej niż 50% całkowitych dochodów byłoby przeznaczane na to cel.

Dobrą podstawą obliczeń może być na przykład coś takiego:

Dostępna miesięczna kwota * 12 * 100

Edytując: Załóżmy, że możesz przeznaczyć 1000 € miesięcznie na kredyt. Przy założeniu, że BLA wynosi >95%, miałbyś następującą sytuację:

1000 € * 12 * 100

= 212 389 € jako maksymalna kwota kredytu

Należy zauważyć, że nawet w okresie niskich stóp procentowych wartość własna powinna zawsze być wnoszona. Szczególnie istotne są koszty zakupu, takie jak podatek od nabycia nieruchomości, wpis do księgi wieczystej i notariusz, opłata dla pośrednika, które mogą wynosić nawet 10% ceny zakupu i nie mogą być finansowane przez bank.

Być może chciałbyś podzielić się z nami swoją sytuacją finansową, wówczas można by było bardziej skonkretyzować sprawę.

Jednak uprzedzam: Samochód musi być ZAWSZE pokrywany ze swojego wynagrodzenia. Żadne banki i znam wiele kryteriów zdawców nie akceptują dochodów z najmu jako równowartości kosztów utrzymania.

Pozdrowienia,
Heidi

Napisany przez Timo222
Dziękuję za szybką odpowiedź... choć trochę zaskakującą, ale i tak :-) Dziękuję także za ofertę bliższego przyjrzenia się kwestii, z konkretnymi danymi. Chętnie to zrobię:
Cena nieruchomości wynosi 300.000€ (wg. oceny wartości 350.000€ wartość rynkowa) plus 5% kosztów obciążenia kupna.
Kapitał własny: 50.000€
Obecny dochód z najmu dwóch mieszkań (sam jestem najemcą) po 500€ czynszu + opłaty.
Oczekiwany dochód z najmu jednego mieszkania i zarządzania trzecim (suterena) + 350€ (wtedy mieszkałbym bezpłatnie) łącznie 500€ + 350€ brutto.
Dochód netto 2.300€ (gospodarstwo domowe 1 osoby)
Alimenty w wysokości 380€ miesięcznie, poza tym brak obciążeń.
Z góry dziękuję za Pałą opinię.

Napisany przez wbs
Oczekiwane dochody z najmu 1 mieszkania oraz z zarządzania trzecim mieszkanie (suterena)

Co to dokładnie oznacza? Trzecie mieszkanie będzie wynajmowane i przyniesie czysty czynsz w wysokości 350 €?
Ile chciałbyś zainwestować z własnych środków?
Zalecałbym pozostawienie tutaj co najmniej 20 000 € na czarną godzinę.
Jaka jest data budowy domu? Jak duża jest cała powierzchnia mieszkalna?
Pozdrowienia,
Heidi

Napisany przez Timo222
Aktualnie wynajęte są tylko 2 mieszkania. Trzecie mieszkanie jest mniejsze i może zostać ponownie wynajęte po remoncie.
Rok budowy to 1975, obecnie z dwoma mieszkaniami po 80 metrów kwadratowych, a w przyszłości z trzecim mieszkanie kolejne 50 metrów kwadratowych.
Chciałbym użyć tyle kapitału własnego, ile jest konieczne. Ważna jest też dla mnie rezerwa („Hohe Kante”). Jeśli 30 000 € kapitału własnego wystarczy bankowi?
Pozdrowienia,
T

Napisany przez NaTwoim13
Podczas obliczeń związanych z kwotami państwowymi nie powinno się podejmować ogólnych, ujednoliconych opinii oraz średnich i procedur poszczególnych banków. Żadne z kryteriów wyboru banku nie jest równoważne dla drugiego. Istnieją pewne wytyczne, ale jeśli ktoś planuje zakup i nie chce z tego zrezygnować, nie zadaniem jest ustalić, jakie warunki przyjmują przeciętnie 300 z 400 banków, lecz dostarczyć informacje dotyczące warunków, w jakich banki będą wspierać to zamierzenie.
Inwestor kapitałowy nie jest TE, zatem spełnia także niektóre kryteria wyboru banków związane z zasadami inwestowania, ale ta informacja także nie jest istotna, ważne jest raczej, które banki - także dlatego, że zamieszkuje sam mieszkanie w nieruchomości - nie stosują tych kryteriów inwestora kapitałowego, lub nie stawiają na nie nacisku.
TE wydaje się opisywać obecny stan wynajmu, który chce zmienić po zakupie. Jakiej powierzchni mają poszczególne mieszkania, które z nich mieszkasz i używasz sam/a?
Myślę też, że TE nie ma wyboru, ile z tych 50 000 euro chce wydać. Aspekt podatkowy raczej nie gra tu dużą rolę, ponieważ zakup mógłby zostać sfinalizowany zgodnie z częścią wynajmowaną i częścią użytkowaną samodzielnie oraz kredyty mogłyby zostać podzielone w zależności od wynajmu i użytkowania własnego, co umożliwiłoby przypisanie większości kapitału własnego do części własnej. W kontekście myśli o rezerwie warto przyjrzeć się stanowi nieruchomości i ustalić stopę kapitału własnego zgodnie z jej stanem konserwacji oraz możliwościami dalszych oszczędności na rezerwy.

Napisany przez Timo222
Dziękuję za odpowiedź. Wygląda na to, że jest to trudniejsze, niż myślałam. Mam nadzieję, że niedługo będzie można to sprecyzować, abym w razie potrzeby mógł/mogła skorzystać z Państwa oferty.
Mam jeszcze jedno pytanie: Mój starszy ojciec chciałby pomóc, ma własną nieruchomość, ale nie ma gotówki. Czy bank udzieliłby mu kredytu budowlanego z hipoteką na jego domu, chociaż wspólnie ze mną finansuje moje plany zakupowe?
Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego ojciec ma wziąć kredyt? Jego Dom może być użyty jako dodatkowe zabezpieczenie, co poprawia stopę obciążenia oraz warunki kredytu.

Napisany przez Timo222
Podstawą była granica udziału własnego, ponieważ liczy się tylko miesięczny dochód, a nie dodatkowe przychody z najmu. Tak jak zostało omówione powyżej. Jeśli mój ojciec mógłby np. dołożyć 100 000 € (finansowane przez kredyt bankowy z hipoteką na swoim domu), wtedy mógłbym zwiększyć kapitał własny na zakup mojego domu, co oznaczałoby niższe miesięczne raty. W ten sposób prawdopodobnie nie miałbym już problemów z granicą udziału własnego. Tak brzmiał pomysł. Czy to by zadziałało?

Napisany przez wbs

Powodem było ograniczenie kwoty wolnej od potrąceń, ponieważ liczy się tylko miesięczny dochód, a nie dodatkowe dochody z wynajmu. Tak jak już zostało omówione. Jeśli mój ojciec mógłby np. przekazać 100 000 € (finansowane poprzez kredyt bankowy z hipoteką na swoim domu), wtedy mogłabym zwiększyć kapitał własny na zakup domu, a tym samym miesięczne raty byłyby niższe. Wtedy prawdopodobnie nie miałabym już problemów z kwotą wolną od potrąceń. Tak brzmiał mój myśl. Czy to by zadziałało?

To jednak byłoby złudzenie, prawda? Musisz przecież zwrócić swojemu ojcu te 100 000 €, czy on ci je podarowuje? Jeśli musisz je zwrócić, musisz ująć tę pożyczkę jako zobowiązanie wobec banku.
Zazwyczaj bank będzie naliczać na to 8% oprocentowanie. Jeśli tego nie zadeklarujesz bankowi, cały dokument może zostać unieważniony.
Lepszym rozwiązaniem, jak mówi Thomas, byłoby zastawienie domu. Twój ojciec udziela ci zabezpieczenia hipotecznego, a twój bank może zastawić nieruchomość. To byłoby czystsze pod względem formalnym. Jeśli wtedy kwota wolna od potrąceń nie wyjdzie, bądź tak uczciwa wobec siebie i zastanów się, czy stać cię na nieruchomość. Według mnie, posiadanie jedynie kwoty wolnej od potrąceń to zdecydowanie za mało.
Musisz być w stanie odkładać pieniądze. Zepsuta pralka nie powinna prowadzić do bezsennej nocy, podobnie jak zepsute auto. Jeśli wszystko jest na styk, ryzyko jest bardzo duże.
Pozdrowienia,
Heidi

Napisany przez Timo222
Dziękuję za odpowiedź. Właściwie byłoby to już jako prezent, który później zostałby zaliczony do spadku, ze względu na wysokość sumy. Tak było ustalone ze wszystkimi zainteresowanymi stronami. Czy mimo tego, jeśli spisze się to na piśmie, bank miałby zastrzeżenia? Jeśli przeprowadziłby refinansowanie, to oczywiście nie miałoby to sensu.

Napisany przez wbs
Jeśli to jest darowizna, to jest darowizną. Zazwyczaj sporządza się w tej sprawie dokument/umowę.
Ważne jest skorzystanie z kompleksowej porady. Ponieważ darowiznę można odzyskać nawet po 10 latach, jeśli darczyńca sam popadnie w ubóstwo lub jeśli dziecko będzie rażąco niewdzięczne. Paragraf 528 i 530 w Kodeksie Cywilnym.
Próg zwolnienia wynosi 400 000 € w tym przypadku.
Należy również uważać na odliczenie zachowku. Darowizna nie zmniejsza automatycznie zachowku.
Musi to być jasno określone w dokumencie/umowie. W innym przypadku spadkobierca (Ty) może ubiegać się o cały zachowek.
Darczyńca nie może również później postanowić, że darowizna zostanie później zaliczona na poczet zachowku.
Pozdrowienia,
Heidi

Napisany przez Timo222
Och, cholera. Tyle rzeczy trzeba brać pod uwagę! Dzięki za pomoc :-)

Napisany przez Timo222
Mam kolejne pytanie: Moja córka nadal studiuje przez kolejny rok. Płacę jej alimenty, co z kolei wpływa na wyższy poziom dochodu do życia. Mogę teraz wypłacić jej alimenty za pozostałe miesiące z góry jako jedną kwotę. W ten sposób nie będzie już istniało żadne żądanie alimentacyjne. Zostałoby to także potwierdzone pisemnie. Czy bank zaakceptowałby to przy udzielaniu kredytu? Jak bardzo takie rzeczy są faktycznie sprawdzane? Będę wdzięczny za jakąkolwiek radę.

Napisany przez NaTwoim13
Timo222, gdzie dokładnie jest twój problem? Twój dochód netto wraz z dochodami z wynajmu, w połączeniu z domem twojego ojca, powinien być wystarczający do pokrycia kosztów, a zaliczka dla twojej córki nie jest konieczna. Wystarczy, że będziesz dysponował rezerwą środków, którą można wkładać na płatności w czasie, kiedy nadal musisz płacić alimenty. To zwiększy twoje dostępne dochody.

Napisany przez Timo222
Okej, jestem po prostu nieco zdezorientowany. Gdy sytuacja się wyjaśni, ponownie się odezwę.
Dziękuję za pomoc.

Napisany przez tolikschatz

Samozachowawcze obliczenia budżetowe, tak można samemu policzyć.
EUR 1.200 dla pary
EUR 200 na każde dziecko powinno pozostać.
Ale następnie także następujące obliczenie. Wszystkie raty kredytów, zobowiązania Leasingowe i pożyczki bankowe, oraz 2 EUR za metr kwadratowy powierzchni mieszkalnej powinny wynosić maksymalnie 40% całkowitych dochodów.
Przykład:
Rodzina 2 osoby dorosłe 2 dzieci
ON zarabia EUR 2000
ONA jest gospodynią domową
Dochód ONY wynosi EUR 2.368
Nowa pożyczka bankowa EUR 700
kredyt samochodowy EUR 200
Koszty utrzymania EUR 200 (dla 100 m kw. powierzchni mieszkalnej)
Wydatki wynoszą EUR 1.100
Pozostaje EUR 1.268.
Dlatego odrzucenie, ponieważ przekracza 40% limitu i ponadto powyżej nie ma dostępnych EUR 1.600 na koszty utrzymania.
Uwaga. Nie wszystkie banki obliczają w ten sposób. Jednak reguła 40% maksymalnej całkowitej kwoty wydatków plus koszty utrzymania to dobre przybliżone obliczenie.

Interesujący temat, ponieważ chcę samemu budować.
Według Pana obliczeń mężczyzna musi zarabiać przynajmniej 2500, jeśli nie więcej. Gdzie to jest realistyczne w dzisiejszych Niemczech? Przecież nikt nie może budować. Czy źle to rozumiem?

Napisany przez BenniG
Nein, czytasz to źle.

1.200 € dla siebie i swojej żony

400 € dla dzieci

700 € na kredyt bankowy

200 € na kredyt samochodowy

200 € na gospodarowanie
-----------------------------------

2.700 €

1.100 € / 2.700 € ~ 40% - jednakże na to, żeby to było możliwe, musiałoby być dostępne 2.700 €.

Z tego wynika, że nie powinno się wszystkiego kupować na kredyt i że samochód m.in. może pokrzyżować plany finansowe.

Jednakże uważam, że przeznaczenie 700 € na finansowanie domu jest dość niskie.

Napisany przez Banker

To ciekawy temat, ponieważ sam chcę zbudować.
Według Państwa obliczeń mężczyzna musi zarabiać co najmniej 2500, jeśli nie więcej. Gdzie w dzisiejszych czasach w Niemczech jest to realne? Przecież nikt nie będzie mógł budować. Czy źle to odczytuje?

Przy jednym dochodzie jest to prawidłowe.
Jeśli tak nie jest, należy zrezygnować z budowy. Prędzej czy później przyjdzie dotkliwe przebudzenie.
Nawet jeśli niektórzy mają inne zdanie na ten temat.
Razem zarabiamy około 4500 euro bez dzieci i jakoś sobie radzimy.
Musimy bardzo dobrze przemyśleć kwestię dzieci, a finansowanie jest znacznie niższe niż to, co się tu pojawia na forum.

Nie, czytasz to źle.

Tutaj widać, że nie wszystko powinno być kupowane na kredyt, a samochód może zmiażdżyć finansowanie.
Jednak uważam, że kwota 700 € na finansowanie domu jest dość niska.

Co konkretnie? Napisałem dokładnie to samo, tylko że przyjąłem liczbę 2500 zamiast 2700. Co do drugiego stwierdzenia: Chciałbym zobaczyć osobę, która w dzisiejszych czasach płaci gotówką 30 tys. euro za samochód lub więcej, nawet jeśli ma na to pieniądze. Z całą ilością finansowania oprocentowanego na 0%, więc to stwierdzenie, no cóż... Za 700 euro można dostać 200 tys. z 2% spłatą i 15-letnim okresem wiązania oprocentowania. I tak, są ludzie, którym to wystarcza, aby zbudować Dom.

W przypadku posiadania tylko jednego dochodu to jest poprawne.
Jeśli nie jest to przypadkiem, powinno się zrezygnować z budowy. Prędzej czy później przychodzi gorzkie przebudzenie.
Nawet jeśli niektórzy tutaj mają inne zdanie.
Razem mamy około 4500€ bez dzieci i jakoś to idzie.
Dzieci musimy bardzo dobrze przemyśleć, a finansowanie jest znacznie niższe niż to, co pojawia się tutaj na forum.

Tak naprawdę, jeśli są problemy z finansowaniem przy 4500, coś jest nie tak.

Napisany przez Banker

Tak naprawdę muszę powiedzieć, że jeśli pojawiają się problemy z finansowaniem przy 4500, coś jest nie tak.

Kto mówi o problemach?
Mówię tylko, że musimy dobrze przemyśleć kwestię posiadania dzieci. Chciałbym też móc im coś zapewnić, jeśli zdecydujemy się na ich posiadanie. A to byłaby kwestia.
Tak, prawie każde finansowanie można uzyskać. Nawet 400 tysięcy euro z ratą 700 euro (1% oprocentowanie i 1% spłaty). Czy to ma sens czy jest dobre, to już inna sprawa.

Napisany przez BenniG

Co dokładnie? Napisałem dokładnie to samo, tylko ustawiłem kwotę na 2500 zamiast 2700. Jeśli chodzi o inne stwierdzenie: Chętnie zobaczę osobę, która w dzisiejszych czasach płaci za samochód 30 tys. złotych lub więcej gotówką, nawet jeśli ma pieniądze. Wszędzie są dostępne finansowania w 0%, więc to stwierdzenie jest trochę... Za 700 euro dostaniesz 200 tys. z oprocentowaniem 2% i 15-letnim okresem spłaty kredytu. I tak, są ludzie, dla których to wystarcza, aby zbudować Dom.

Tak dokładnie, to różnica 200 € lub prawie 10%. O to mi chodziło.
Jeśli przy płaceniu gotówką za samochód można uzyskać lepszą zniżkę, to ma sens zrezygnowanie z finansowania.
Kto spłaca kredyt w wysokości 2% jest sam sobie winien.
Budować Dom za 200 000 €? Najlepiej jeszcze z działką i bez wkładu własnego? Oczywiście spełniający wymagania KfW40!

Napisany przez ratlos84
Jakie dochody właściwie są brane pod uwagę przy obliczaniu? Otrzymuję wynagrodzenie, zasiłek rodzinny, świadczenia z ubezpieczenia zdrowotnego oraz alimenty na dzieci. Chcę samodzielnie finansować już sfinansowaną i zamieszkującą samemu nieruchomość. Obecnie mój były partner jest współkredytobiorcą. Chcę go stamtąd wyeliminować. Od lat i tak opłacam wszystko samodzielnie. Moje banku za weryfikację samoutrzymania żąda 500 euro, bez względu na wynik. Być może zainwestuję je, jeśli będę pewny, że wynik będzie pozytywny. Czy cały dochód jest brany pod uwagę, włączając w to ubezpieczenie zdrowotne i alimenty?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć ratlos84,

Nie miałbym zamiaru w ogóle komunikować się z moim domowym bankiem, gdyby żądali ode mnie opłaty za taki proces. Nie wierzę w to w ogóle. Mając świadomość jak delikatna jest sprawa separacji, powinni ją wspierać i zadbać o nią, ponieważ to właśnie z takich życiowych sytuacji wynika większość odpisów po ewentualnej odsprzedaży.

Napisany przez ratlos84
Cześć noelmaxim, bank zna tło sytuacji. W pierwszym piśmie, w którym przesłała mi formularz samooceny, w drugim zdaniu było wyraźnie zaznaczone na żółto, że zostanie pobrana opłata w wysokości 500 EUR. W rozmowie telefonicznej potwierdzono mi tę informację. Czy istnieje instytucja, która wykonuje takie obliczenia w bardziej korzystnej cenie? Może biuro prawnego konsumenta itp.?

Napisany przez Banker
Cześć

Jeśli bank tego żąda, to to zrobi. Uważam to jednak za bezczelne i dziwne. Nigdy nie słyszałem o takim opłacie. Jedyną możliwością jest zmiana banku. Gorąco to polecam.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata