Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Co otrzymuje się od państwa w przypadku ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy?

Napisany przez 2titan1981
Cześć, interesuje mnie, czego w ogóle można spodziewać się od państwa, gdy zostaniesz niezdolny do pracy (BU), a zwłaszcza jakie warunki trzeba spełnić. Wiem, że ci, którzy urodzili się po pewnym roku, mają prawie zerowe oczekiwania, ale co dokładnie to oznacza? Byłoby interesujące to wiedzieć na przykładzie mnie, urodzonego w 1981 roku.

Re: Co otrzymuje się od państwa w przypadku ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy?

Napisany przez EasyD
Państwa roku urodzenia państwa nie są już brane pod uwagę przy ocenie na stopień niezdolności do pracy. Zamiast tego analizowane jest, czy i w jakim stopniu są państwo w stanie wykonywać jakąkolwiek pracę.

Warunki do tego mogą państwo sprawdzić najlepiej na stronie Niemieckiego Zakładu Ubezpieczeń Emerytalnych pod następującym linkiem: https://www.deutsche-rentenversicheru...ente_node.html

Dlatego dla wszystkich, którzy polegają na regularnych dochodach, prywatne ubezpieczenie od niezdolności do pracy jest, moim zdaniem, najważniejsze obok ubezpieczenia OC.

Okej, właśnie osoby rozpoczynające pracę zawodową mają raczej złe karty, ponieważ nie przekroczyły jeszcze 5 lat czasu oczekiwania.... Więc pewnie otrzymają zasiłek Hartz IV.

Ale ile procent można oczekiwać, jeśli był ubezpieczony w ciągu ostatnich 5 lat?
I co by się stało z ewentualnym ubezpieczeniem od niezdolności do pracy?

Napisany przez EasyD
Hartz IV może być wliczane w prywatne ubezpieczenie od niezdolności do pracy. Jeśli zgodnie z definicjami Niemieckiego Urzędu Emerytalnego są niezdolni do pracy, renta z tytułu niezdolności do pracy oraz prywatne ubezpieczenie od niezdolności do pracy są wypłacane bez obniżek.

Jeśli chodzi o ich osobiste roszczenia z Niemieckiego Urzędu Emerytalnego, najlepiej sprawdzić informacje o emeryturze, które powinni otrzymywać corocznie. Jeśli dotąd nie otrzymali takich informacji, mogą je otrzymać za darmo, składając wniosek pod kontrolą poniższego linku: https://www.eservice-drv.de/SelfServiceWeb/

Dziękuję za informacje.

To wygląda tak, jak myślałem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata