Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Urzędnicy a prywatne ubezpieczenie zdrowotne.

Napisany przez speaker2013
Cześć wszystkim,

Jest powszechnie znane, że urzędnicy w Niemczech otrzymują wsparcie finansowe. Są oni również wspierani przy ubezpieczeniu prywatnym. Można o tym przeczytać wszędzie w internecie, w tym także na forum. Dlatego otrzymują oni 50 procent składki opłaconej przez pracodawcę. Jednak gdyby urzędnik wybrał ubezpieczenie publiczne, nie otrzymałby wsparcia.

Moje pytania:

Dlaczego urzędnicy są tak wspierani?
Dlaczego otrzymują wsparcie przy PKV, a nie przy GKV... Przecież dla państwa jest to znacznie droższe.

Napisany przez Matthew Pryor
Tak otrzymują 50 procent premii od pracodawcy.

W ogóle nie zdawałem sobie sprawy, że istnieje kompletnie jednolita regulacja dotycząca świadczeń dla wszystkich konfiguracji rodzinnych. I że pracodawca w ogóle współfinansuje pozostałe koszty po świadczeniach zdrowotnych. Znowu coś się nauczyłem na tym forum dla osób o dużej zdolności potencjalnej.

Napisany przez EasyD
Jednak te pytania są całkowicie uzasadnione.

Stan nie traci na wartości, gdy urzędnik jest w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym (PKV). Urzędnik otrzymuje określoną kwotę (nie zawsze musi to być 50%), którą pokrywa sam stan, niezależnie od tego, czy jest w PKV czy w ubezpieczeniu zdrowotnym zwykłych pracowników (GKV). W PKV oferuje się pokrycie tylko kosztów pozostałych. W GKV nie ma modeli do wyboru, ale tylko sztywny system świadczeń. Nawet jeśli urzędnik nie korzysta z tych świadczeń lub korzysta z nich tylko częściowo, musi i tak płacić za wszystko.

Osobiste zdanie mam, że sam fakt takiej, szczególnie rozległej, różnicy traktowania między urzędnikami a zwykłymi pracownikami jest społecznie niesprawiedliwy. Ten rodzaj różnic można dostrzec również w przypadku emerytur lub ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy, gdzie urzędnik otrzymuje wielokrotność pieniędzy w porównaniu do pracownika, który musi nawet na to jeszcze dopłacać.

Politycy są świadomi, że nie ma tu sprawiedliwości proporcjonalności, ale unikają zmian, ponieważ kosztowałyby ich to zbyt wiele głosów wyborców (patrz ostatnia kampania wyborcza, gdzie pan Steinbrück otwarcie poruszył ten temat, a pani Merkel sprytnie go wykorzystała przeciw niemu).

Napisany przez brainy
U urzędników państwo pokrywa część kosztów zdrowotnych w ramach tzw. pomocy socjalnej.

Ta pomoc socjalna stała się teraz z powodów finansowych takim mieszanką ubezpieczenia prywatnego i ubezpieczenia zdrowotnego dla pacjentów publicznych.

Pomoc socjalna jest również ograniczona do 20-50% kosztów zdrowotnych, w zależności od stopnia pokrewieństwa z urzędnikiem, stanu związkowego itp.

Reszta kosztów jest ubezpieczona w PKV (w specjalnych taryfach), chyba że urzędnik jest na tyle chory, że nikt nie przyjmie go do PKV (co się zdarza).

Zamiast płacenia 50% składek na ubezpieczenie społeczne, pomoc socjalna opłaca 50% kosztów leczenia.

Dlaczego państwo to robi? Prawdopodobnie dlatego, że jest to dla niego tańsze.

Napisany przez mia88
To bardzo rzeczowe wyjaśnienie, brainy! I masz prawdopodobnie rację. Zastanawiam się, dlaczego w Niemczech w ogóle jest tylu urzędników i dlaczego mają oni tyle przywilejów. Wiem, że to temat na inną dyskusję i że są urzędnicy, którzy dobrze wykonują swoją pracę, a nawet bardzo dobrze, ale w przypadku większości po prostu jest to skandal, że w ogóle są opłacani, ponieważ gdyby mieli zwykłą pracę, zostaliby zwolnieni po jednym dniu!!!!

Napisany przez verschaukelt
Mia,

Beamtentum jest tradycją, która istniała już w starożytnym Rzymie!

Pracodawca ma obowiązek opieki wobec urzędnika, a urzędnik ma obowiązek lojalności.

Urzędnik nie ma łatwo, ponieważ nie zdobył zawodu, musi pracować tam, gdzie go umieści pracodawca, w godzinach pracy, które są narzucane przez pracodawcę, i nie ma szansy na awans, jak to ma miejsce w wolnorynkowej gospodarce.

Jeśli urzędnik czuje tak wiele frustracji i niezadowolenia i chciałby robić coś innego, nie może tego zrobić ze względu na brak kwalifikacji zawodowych i fakt, że przy odejściu nie zachowałby żadnych praw do emerytury z okresu służby.

Wielu urzędników pracuje obecnie jako pracownicy zatrudnieni na zastępstwo, ponieważ np. agencja kolejowa, poczta i nawet bank pocztowy nie są już przedsiębiorstwami prowadzonymi przez państwo.

Wcześniej rodzice mówili nam: Zostań urzędnikiem, a będziesz mieć zapewnioną przyszłość. Wielu, którzy poszli za radą rodziców, głęboko tego żałuje.

To, że pracodawca jako pracodawca, podobnie jak w wolnej gospodarce, płaci około połowę składek na ubezpieczenie społeczne, jest w porządku. I oczywiste jest, że pracodawca, który w końcu współtworzy ustawy, nie jest na tyle głupi, aby te składki wpłacać do publicznych kas. Wyobraźcie sobie, gdyby urzędnicy również byli ubezpieczeni w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym przy wprowadzeniu ubezpieczenia opieki. Byłoby to ogromne marnotrawstwo pieniędzy podatników.

Napisany przez DagobertDuck
W moich oczach działanie państwa jest zdecydowanie uzasadnione i chociaż bardziej wyznaję zasady innego systemu finansowego, to tutaj niewiele jest złego. W ekonomii sytuacja nie jest inna i państwo nie obciąża się tym nadmiernie.

Ostatnio musiałem sam zająć się tematem PKV i urzędników, ponieważ syn mojego znajomego wybrał taki zawód i miałem okazję omówić z nim różne rzeczy (o których dotąd nie miałem zielonego pojęcia).

Oto dobre źródło informacji dla tych, którzy znajdują się w trudnej sytuacji: Informacje dla kandydatów na urzędników

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata