Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Wydatek ramowy kredytu odmówiony.

Napisany przez Relentless
Hej wszystkim,

mam pytanie i mam nadzieję, że będziecie w stanie mi odpowiedzieć. Ponieważ kredyty ramowe są raczej rzadkie w porównaniu do kredytów ratalnych, informacje na ten temat w sieci są dość rzadkie.

Kilka lat temu, przez mojego banku, założyłem kredyt ramowy na gorsze czasy w wysokości 10 000 €. Pomysł, aby mieć szybki dostęp do pieniędzy, niekoniecznie pożyczać wszystko od razu oraz korzystniejsze oprocentowanie w porównaniu do debetu, przekonał mnie.

Skorzystałem z tego kredytu ramowego kilka razy, spłaciłem go i teraz w mojej dokumentacji widnieje z zerowym saldem, jednak z możliwą kwotą wypłaty w wysokości 10 000 €.

W ostatnich miesiącach popadłem w długi i chciałem część z nich pokryć za pomocą kredytu ramowego.

Po wysłaniu prośby o wypłatę do mojego doradcy bankowego, poinformował mnie, że ze względu na moją obecną sytuację finansową kredyt ramowy nie może zostać wypłacony.

Teraz moje pytanie: Zakładałem, że przysługująca mi kwota nadal jest dostępna (przecież właśnie dlatego został mi udzielony, jako zabezpieczenie na gorsze czasy) i teraz w moim bankowości internetowej widnieje 10 000 € dostępnych, ale wypłata jest odmawiana. Czy to jest w porządku? Dlaczego bank może teraz odmówić wypłaty ze względu na moją gorszą zdolność kredytową? Zakładałem, że kredyt ramowy stanowi ciągłe zatwierdzone ograniczenie, w końcu tak jest on widoczny w moich danych w instytucji BIK. Mam kredyt w BIK, ale go nie mogę otrzymać? Być może robię błąd myślowy, ale cała sytuacja wydaje mi się trochę skomplikowana.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrowienia,
Relentless

Napisany przez 6Bankkaufmann
Teoretycznie, kredyt ramowy zawsze jest gotowy do wypłaty, o ile indywidualne warunki dochodowe się nie zmieniły. Jednakże w Państwa przypadku zaszła taka zmiana, co pozwala bankowi przeprowadzić nowe, aktualne obliczenia budżetowe przed dokonaniem wypłaty i w razie niezgodności odmówić jej przeprowadzenia.

Cześć, pracowniku banku,

Dokładnie tego chciałem się dowiedzieć. Dziękuję za szybką odpowiedź, nawet jeśli dla mnie jest ona raczej nieprzyjemna. Być może byłam zbyt naiwna w swoich podejściu. Szczególnie kiedy nie idzie najlepiej i chciałabym skorzystać z kredytu, to nie wychodzi. To bardzo przykre.

Czy mógłbyś mi dać radę: Czy powinnam wypowiedzieć tę linię kredytową, aby usunąć ten wpis z mojego raportu kredytowego?

Jeśli decyzja o wypłacie zawsze zależy od mojej zdolności kredytowej, to w razie potrzeby mogłabym również wziąć nowy kredyt.

Dziękuję bardzo i pozdrawiam,
Relentless

Tak, jeśli odmówią, to anuluj ramową umowę kredytową

Super, wielkie dzięki!!

Pozdrowienia
Relentless

Napisany przez 2Escorpio
Mówię tu o wcześniejszej rozmowie z bankiem. W zależności od zmian w zdolności kredytowej, można być może negocjować niższą kwotę kredytu.

W przeciwnym razie oczywiście, jeśli zdolność kredytowa się pogorszy, wypłata może zostać odmówiona. Konta debetowe i karty kredytowe również mogą zostać anulowane.

Cześć Escorpio,

dzięki za Twoją odpowiedź. Napisałem teraz do mojego doradcy bankowego i poprosiłem o ponowną analizę oraz o przesłanie mi koniecznych dokumentów do wypowiedzenia umowy w przypadku odmowy. Już wcześniej rozważałem wypłatę mniejszej kwoty, mogę dokonać wypłaty w kwotach 2 500, jednak jak zrozumiałem, odmowa mojego banku była ostateczna.

Mimo to cała sytuacja ciągle nie do końca dla mnie się klaruje. Mam na myśli, że mój bank podchodzi do mnie i mówi: Tutaj masz 10 000 €, możesz z nich skorzystać, gdy będziesz potrzebował gotówki. Potem zauważam, że przeholowałem z wydatkami i chcę skorzystać z tych pieniędzy, ale bank mówi: nie nie, teraz ich nie dostaniesz, bo jesteś w trudnej sytuacji finansowej. To dziwna sytuacja. Przecież właśnie z tego powodu złożyłem ten wniosek ;(

Jak już masz, jestem ciekawy, co bank mi odpowie.

Jeszcze raz dzięki za wasze odpowiedzi.

Pozdrowienia
Relentless

Napisany przez 2Escorpio

Witaj Escorpio,

1. Dziękuję za Twoją odpowiedź. Napisałem teraz do mojego doradcy bankowego i poprosiłem go o ponowne rozpatrzenie sprawy oraz o przesłanie mi niezbędnych dokumentów do wypowiedzenia umowy w przypadku odrzucenia wniosku. Rozważałem już wcześniej wypłatę mniejszej kwoty, mogę dokonać wypłaty co 2 500, jednakże odrzucenie przez moją bankową instytucję finansową, o ile dobrze zrozumiałem, było całkowite.

2. Mimo wszystko cała sytuacja nadal dla mnie nie do końca jest jasna. Mam na myśli, że moja bankowa instytucja finansowa podchodzi do mnie i mówi: Tutaj masz 10 000€, możesz wypłacić jak ci potrzebne. Wtedy zdałem sobie sprawę, że przesadziłem z wydatkami i chcę skorzystać z tej możliwości, ale bank mówi: nie, nie, teraz nie dostaniesz, znajdujesz się w trudnej sytuacji finansowej. To dziwna sytuacja. Bo przecież dla tego celu wystąpiłem o tę dobrą rzecz ;(

Jakie by nie było, jestem ciekawy, co bank mi odpowie.

Jeszcze raz dziękuję za wasze odpowiedzi.

Pozdrowienia
Relentless

1. Wypłata generalnie już nie powinna być możliwa w ten sposób. Trzeba by całkowicie ponownie negocjować kredyt ramowy (limit / oprocentowanie)... Zmieniając zdolność kredytową, zmieniają się także oprocentowania.

2. Cóż, twój powód wniosku o to wcale nie musi być powodem dla banku ;-)

Pytanie brzmi również, jak długo banki mogą sobie jeszcze pozwolić na oferowanie tak słabych usług. Od niedawna pojawiły się inne formy banków na rynku, takie jak EthikBank. To banki, w których nawet osoby zadłużone mogą otrzymać konto osobiste, kartę kredytową czy niewielki debet itp.

Czy ten koncept ostatecznie się sprawdzi, okaże się... Ale nawet ludzie z pieniędzmi uważają ten koncept za dobry i otworzyli swoje konta firmowe w takich bankach. A to, że ktoś ma długi, wcale nie oznacza, że nie potrafi gospodarować swoimi pieniędzmi... Niektórzy po prostu przypadkowo w to weszli... Choroba, rozwód, firma zbankrutowała itd.

Oczywiście teraz tobie to nie pomaga, ale musiałem to powiedzieć

Napisany przez Andre_Neuwald
Tutaj omówiono już wiele tematów, które pomagają. Jednakże pytanie, dlaczego bank odmawia wypłaty pomimo istniejącego limitu kredytowego bez wcześniejszego wypowiedzenia umowy, nie do końca dla mnie jest zrozumiałe.

W umowie ramowej kredytu powinien być punkt Wypowiedzenie umowy, w którym opisane jest, czy i w jaki sposób bank musi wypowiedzieć umowę. Czy sprawdziłeś to?

Ponadto zgadzam się z tym, że zachowanie banku jest naprawdę złym serwisem. Zwłaszcza gdy długoletni klienci wpadają w trudności, bank nie powinien ich po prostu odrzucić.

Napisany przez 2Escorpio

Tutaj omówiono już wiele rzeczy, które pomogą dalej. Ale pytanie, dlaczego bank odmawia wypłaty pomimo istniejącego kredytu ramowego bez wcześniejszego wypowiedzenia umowy, nie do końca mi się rozumie.

Nie ma potrzeby o tym rozmawiać. Przy każdym kredycie ratalnym znajdziesz zdanie podobne do tego lub podobne

2. Bank ma prawo odmówić dalszych dyspozycji w przypadku istnienia ważnych powodów

Ponieważ kredyt ramowy może być wypowiedziany przez bank m.in. w przypadku pogorszenia się sytuacji finansowej kredytobiorcy (prawo do wypowiedzenia umowy ze specjalnym powodem) i stosuje się do tego prawo... jest to również problematyczne dla punktu Wypłata / 2.

@Andre_Neuwald:
Ponadto zgadzam się, że jest to naprawdę zły serwis bankowy. Szczególnie gdy długoletni klienci wpadają w kłopoty, bank nie powinien ich po prostu odrzucić.
=> Nikogo nie obchodzi, gdy klient posiadający kredyt ramowy wpada w kłopoty.
Fakt, że istnieje produkt jak kredyt ramowy jest już ulepszeniem w porównaniu do tradycyjnego kredytu ratalnego.

Napisany przez 2Escorpio

@Andre_Neuwald:
Co więcej, widzę to w identyczny sposób, że to naprawdę słaba usługa banku. Zwłaszcza gdy np. długoterminowi klienci wpadają w trudności, bank nie powinien ich po prostu zignorować.
=> Nikogo to nie obchodzi, jeśli kredytobiorca zaciągnął kredyt ramowy.
To, że istnieje produkt jak kredyt ramowy, jest już poprawą w porównaniu z kredytem ratalnym klasycznej natury.

Co wcale nie zmienia faktu, że to nie jest najlepsze zachowanie ze strony banku. Niemniej jednak nie jesteśmy w stanie ocenić, jak znacząca była zmiana w zdolności kredytowej.

W przypadku kredytu ramowego... istnieje już od dawna wiele podobnych rozwiązań... Karta Plus Sparkassen, karty debetowe, karty kredytowe z opcją spłaty ratalnej (o dość wysokich stopach procentowych), klasyczny debet. Mają one również tę zaletę, że wypłatę zazwyczaj nie trzeba wcześniej wnioskować.

tak, zgadza się

Napisany przez guest
Po pierwsze: w bankach nie ma DORADCÓW, są tylko sprzedawcy.

Ten sprzedawca w banku kiedyś zrealizował gdzieś tam miły interes i odpowiednio zarobił bankowi pieniądze. Wtedy było to raczej sytuacja win-win.

Ponieważ MY tutaj, oprócz TS, nie wiemy naprawdę, co dokładnie się wydarzyło - czy e.V. zostało przekazane, czy też podjęto tylko środki egzekucyjne, jest trudno powiedzieć, czy bank działa nieprzyjaznie wobec klienta.

Nie potrafię sobie wyobrazić żadnego z szacowanych 3 respondentów, który po przekazaniu e. V. pożyczyliby pytającemu 2000 euro, czyż nie?

Obecnie banki mają tak dużo gotówki, że muszą ją rozdawać klientom: 5% rocznie to nadal więcej niż można dostać w banku centralnym.

Nieznając całego kontekstu sytuacji, jest problematyczne krytykowanie kogoś - nawet jeśli to tutaj (wszystkie banki są złe) jest chętnie praktykowane.

Gość

To nie ma znaczenia ile gotówki posiadają banki...

Napisany przez 2Escorpio
Nie do końca wiem, co chce nam przekazać. To wszystko już sami ustaliliśmy, tylko znacznie bardziej zwięźle.

Jeśli chodzi o stopy procentowe Europejskiego Banku Centralnego, mają one niewiele wspólnego z tą sytuacją.

Aha... posiadanie postępowania egzekucyjnego nie oznacza automatycznie bankructwa. Wiele osób posiada nieruchomości lub korzysta np. z upadłości konsumenckiej do spłaty długów, mimo że mają przekazane setki tysięcy euro na partnera itp.

Istnieje wiele takich sytuacji.

@Escorpio
niestety taka sytuacja jest tutaj możliwa w przypadku przeniesienia własności majątku i późniejszej egzekucji komorniczej.

Napisany przez guest
Ja, oczywiście masz rację:

Osoba znajdująca się w prywatnej upadłości jest absolutnie zdolna kredytowo, jeśli ta osoba wcześniej przeniosła swoje aktywa na inną osobę.

Na szczęście nie jestem bankierem i nie muszę żyć z tą logiką.

@ TS:

więc: to skandal, że po złożeniu wniosku o upadłość konsumencką lub prywatną nie wypłacono kredytu ramowego, jeśli wcześniej aktywa zostały przeniesione na osobę trzecią. W takich przypadkach należy wytoczyć pozew (jest dostępna pomoc prawna) przeciwko bankowi.

Wspaniale, znowu się czegoś nauczyłem.

2. Twierdzenie: w czasach nadmiaru płynności banki starają się udzielać jak najwyższych pożyczek - jest to część tego przeklętego modelu biznesowego złych banków. Banki te są bardziej powściągliwe, gdy płynność na rynku maleje, ponieważ oczekuje się, że następny klient będzie miał lepszą zdolność kredytową i/lub zapłaci wyższe odsetki. Obecnie brakuje płynnych kredytobiorców w sumie, więc nadmiar płynności nie może być efektywnie wykorzystany lub tylko z większym ryzykiem - w sposób zrozumiały dla wszystkich wyrażone

gość

Jednak udzielenie małych kredytów to dla dużej banku żadna filozofia. Banki nie czekają na kolejnego bardziej solventnego klienta. Banki robią wszystko - wszystko, co jest zawarte w regulaminie. To, czego nie ma w regulaminie banku, nie zostanie zrobione....niestety.

Napisany przez 2Escorpio

To, co nie jest zawarte w regulaminie banku, nie zostanie zrobione....niestety.

To zawsze zależy od klienta. Masz oczywiście rację w przypadku standardowego klienta.

@Escorpio
Ale zakładamy tutaj standardowych klientów, którzy chcą się tutaj zorientować na forum...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata