Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zainwestować 10 000€ w ubezpieczenie?

Napisany przez Kneifzange
Cześć wszystkim,

mam 28 lat i obecnie mam 10 000 euro, które chciałbym wykorzystać, aby zrobić coś dobrego dla mojej przyszłości.

Nie mam BAW ani niczego innego. Zarabiam nieco poniżej 30 tysięcy rocznie i studiuję w niepełnym wymiarze godzin.

Z jednej strony mogę położyć te 10 000 euro na Rübodirekt i co miesiąc zarabiać kilka euro.
Z drugiej strony mogę jednak zawrzeć ubezpieczenie, które będzie co miesiąc korzystać z tych 10 000 euro. Jednak wszędzie słyszę ciągle tylko, że to niczego nie przynosi, że to oszustwo itp.

BAW zostałaby w zasadzie zmarnowana z powodu podatku, który płaci się na koniec itp.

Jeśli istnieją odpowiednie formy lokowania pieniędzy, które powinienem bliżej sprawdzić, proszę mnie o nich poinformować.

Napisany przez 2titan1981
a to, co teraz wkładasz, przyniesie mniej niż inflacja. BAW może jednak być opłacalne, jeśli pracodawca również coś dołoży. Ponieważ praktycznie wszystko, co dostajesz skądkolwiek, musisz i tak opodatkować.

Napisany przez Kneifzange
W BAV jest przekazywane 50%. Ale pojawiają się trudności, gdy zmienia się pracę lub jest się przez pewien czas bezrobotnym...

Napisany przez 2titan1981
Myślisz, że nie ma żadnych problemów, jeśli nie masz PPK?
PPK nie jest dotknięta zasiłkiem Hartz IV, jeśli o to chodzi.
Po prostu tak jest, że w dzisiejszych czasach zdarza się zmieniać pracę i miejsce pracy. PPK można kontynuować u nowego pracodawcy w ramach starej umowy lub zawrzeć nową umowę.

Napisany przez Andre_Neuwald
Cześć,

aby móc zaproponować konkretną inwestycję, brakuje kilku informacji. Na przykład, jakie cele i życzenia mają Państwo na przestrzeni kilku miesięcy/lat oraz przede wszystkim, jaka jest Państwa zdolność do podejmowania ryzyka (konserwatywna do spekulatywna).

Moja rekomendacja brzmi tak, abyście skorzystali z kompleksowego doradztwa banku, którym Państwo ufają. To nie kosztuje nic i zajmuje maksymalnie dwie godziny. Wtedy na pewno będziecie wiedzieć więcej.

Jeśli wciąż nie jesteście pewni, czy oferowane rozwiązanie, które jest dla Was odpowiednie, jest rzeczywiście odpowiednie dla Was, chętnie pomogę dalej.

Napisany przez domrepp

Czy myślisz, że nie ma żadnych problemów, jeśli ktoś nie ma BAV?

BAV nie jest dotknięty Hartzem IV, jeśli o to chodzi.

W dzisiejszych czasach zdarza się, że zmienia się pracę i miejsce pracy. BAV można kontynuować u nowego pracodawcy w ramach starej umowy lub nowej

Pamiętaj o zillmerowaniu. To byłaby najlepsza opcja (jeśli zdecydujesz się na BAV).
W przeciwnym razie titan ma absolutną rację.

Napisany przez Matthew Pryor
Zwrócić uwagę na zillmeryzację.

Dlaczego? W jakim kontekście? I czym dokładnie jest zillmeryzacja?

Napisany przez domrepp
Nowy pracodawca nie wpłaca do starej umowy, na przykład z powodu innych partnerów (banków itp.) w ramach odroczenia wynagrodzenia.
Być może nowa umowa oznacza dodatkowe koszty.

Napisany przez Matthew Pryor
Nowy pracodawca nie wpłaca do starej umowy, na przykład z powodu innych partnerów (banków itp.) podczas konwersji wynagrodzenia.

Co ma to wspólnego z Zillmerowaniem? Dlatego jeszcze raz pytanie: Co dokładnie oznacza procedura Zillmera?

Potencjalnie nowa umowa oznacza ponowne koszty.

Potencjalnie to jest prawdopodobnie błędne. Wszyscy ubezpieczyciele, kasy emerytalne i fundusze emerytalne, którzy przystąpili do porozumienia branżowego o transferze, zrzekają się ponownych kosztów przy przekazywanych wartościach transferowych. Bieżące koszty naturalnie obciążają albo dostawcę a, albo b.

Napisany przez speaker2013
Bez ryzyka nie zbierzesz żadnych zysków

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata