Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Test doradztwa bankowego - Coś tu jest nie tak...

Napisany przez Gunthram
Cześć,

Chodzi o aktualne wydanie Waszej gazety euro am Sonntag.

W dziale serwisowym tego wydania był raport dotyczący testu doradztwa bankowego, przeprowadzonego we współpracy z Niemieckim Instytutem Klienta. Szczerze mówiąc, wyniki wydały mi się bardzo dziwne.

Dlaczego? Otóż w doradztwie dla inwestorów konserwatywnych tylko trzy banki uzyskały ocenę bardzo dobrze. W teście doradztwa dla inwestorów zorientowanych na zwrot również tylko trzy banki zdobyły ocenę bardzo dobrze, a w teście dla klientów ryzykownych nawet tylko jeden bank zdobył ocenę bardzo dobrze. ŻADEN bank nie zdobył oceny bardzo dobrze w więcej niż jednym obszarze. Ale SIEDMIU bankom udało się uzyskać w ogólnym teście ocenę Bardzo dobrze. To się nie zgadza. W teście Fundacji Warentest, wszyscy byliby obciążeniu...

Monachijski bank został w teście wyróżniony za swoje szczególnie słabe doradztwo, a w kategorii konserwatywnej doradztwo uzyskał zaledwie ocenę dostateczną. W obszarze zorientowanym na zwroty uzyskał ocenę dobry, a tylko w obszarze ofensywnym ocenę bardzo dobrze. Mimo to jego ogólna ocena to Bardzo dobrze.??!!

Drodzy Redaktorzy z euro am Sonntag, jak to jest możliwe????? Jeśli zsumuję oceny 4, 2 i 1 otrzymuję 7, podzielone przez trzy daje mi średnią ocenę 2,3 czyli dwa minus, ale w żadnym wypadku nie bardzo dobrze.

To samo dotyczy Commerzbanku. Otrzymał oceny bardzo dobrze, dostateczny i dostateczny w poszczególnych obszarach. Ogólna ocena to Bardzo dobrze !!!!????? To przecież niemożliwe....

Co o tym sądzicie??? Czy słyszeliście już o Niemieckim Instytucie Klienta???

Napisany przez Andre_Neuwald
Cześć Gunthram,

Spróbowałem sprawdzić artykuł online. Musiałbym jednak wykupić subskrypcję, żeby go zobaczyć - dla mnie to zawsze coś znaczy...

Matematycznie masz oczywiście rację. Może po prostu popełnili błąd?

Ponadto dotyczy to także wielu testerów banków: nie zawsze można ufać w stu procentach temu, co mówią.

Napisany przez Dirk Herzig
Cześć, również znalazłem to dziwne i sprawdziłem na stronie Deutschen Kundeninstitut. Pod zakładką Aktuelles znajdziesz test z tymi samymi rankingami, które zostały opisane w artykule.

To, czego Gunthram prawdopodobnie nie zauważył, to fakt, że rankingi dla konserwatywnych, zorientowanych na zwrot inwestorów i ofensywnych inwestorów wydają się dotyczyć TYLKO doradztwa. Na przykład obsługa klienta została uwzględniona tylko w ogólnym rankingu. Tak przynajmniej wynika z informacji na stronie:

Cytat: Jeśli tylko weźmie się pod uwagę doradztwo klientów o różnych preferencjach inwestycyjnych (bez uwzględnienia ogólnej obsługi klienta), ukazuje się następujący obraz:

W takim razie nie można sumować wyników podkategorii, aby uzyskać końcowy wynik. Być może powinni to lepiej wyjaśnić, ale w ten sposób wszystko nabiera sensu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata