Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie dodatkowe w maju, wskazówki, rekomendacje.

Napisany przez DuuD
Cześć,

najpierw chciałbym pochwalić to forum, dzięki niemu udało mi się dowiedzieć o wielu kwestiach, które wcześniej były dla mnie niejasne.

Teraz do mojej sytuacji: Pod koniec kwietnia mogę spłacić swoją hipotekę i szukam teraz możliwych alternatyw.
1. Kwota kredytu do spłacenia: 150.000€
2. Wartość nieruchomości: 350.000€

Ponieważ chciałem pozostać finansowo elastyczny (planując w przyszłości dzieci itp.), myślałem o wiązaniu oprocentowania na 20 lub 30 lat (przy 30 latach z pełną spłatą, a przy 20 latach z 1% spłatą), z opcją dokonywania do 10% dodatkowych spłat.

Przypadkowo, a raczej dzięki intensywnej wyszukiwarce, natknąłem się na produkt "Münchner reverse", który pozwala na dokonanie trzech częściowych dodatkowych spłat (ale co najmniej 5000€) bez dodatkowych kosztów w trakcie okresu oprocentowania.

Chciałbym poznać wasze opinie, porady na ten temat, być może inne firmy lub podobne koncepcje do tego "Münchner reverse".

Planuję dokonać dodatkowej spłaty po 15 latach spłacając kredyt w spokojnej atmosferze, co oznacza, że 20 lat dałoby wystarczającą amortyzację i bezpieczeństwo, ale nie uważam różnicy w cenie między 20 a 30 latami za zbyt wysoką.

Dziękuję i pozdrawiam,
DuuD

Napisany przez 6Bankkaufmann
Wszystko, co planujesz, jest dobre i prawidłowe.
Produkt z możliwością zwrotu dodatkowej spłaty może być dla Ciebie interesujący.
Masz już odpowiedni produkt!
Gratulacje!

Napisany przez DuuD
Cześć pracowniku banku,

jestem oczywiście otwarty na inne warianty / opcje, które zapewnią mi podobną elastyczność. Czy w ogóle istnieją inni dostawcy oferujący podobne opcje (dotyczące dodatkowych spłat)?

Najważniejsze dane już są dostępne, jeśli czegoś brakuje, aby móc zaproponować alternatywy, to dostarczę dodatkowe informacje :-)

Pozdrowienia!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oczywiście istnieją również inni dostawcy, którzy pozwalają na dodatkową spłatę w wysokości powyżej 5%.
Jednakże wszystko staje się wtedy bardziej indywidualne, a ostatecznie większa dodatkowa spłata może wiązać się z dopłatą odsetek. Dlatego można podać tylko oprocentowanie, gdy dostępne są wszystkie dane dotyczące planowanego przedsięwzięcia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata