Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Co jest możliwe i jak to wygląda.

Napisany przez Amanda
Mości teściowie chcą koniecznie kupić Dom i zamieszkać w nim razem z nami. Teraz pojawia się jednak pytanie, czy jest to w ogóle możliwe i jak się za to zabrać. Teściowie już dużo szukali w internecie i natknęli się na ofertę ING-DiBa z dość niskim oprocentowaniem.
Ale najpierw podam istotne dane:
Teściowa:
56 lat
Pracuje i otrzymuje 1200 euro netto
Posiada ubezpieczenie na życie, prywatne ubezpieczenie emerytalne, prywatne ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków itp.
Teść:
54 lata
Pracuje i otrzymuje 2000 euro netto
Posiada również ubezpieczenie na życie, prywatne ubezpieczenie emerytalne, prywatne ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków itp.

Teraz chcą kupić Dom za około 142 000 euro i potrzebują jeszcze dodatkowo 100 000 euro na rozbudowę itp. Mają obecnie jeden kredyt, który zostanie spłacony jeszcze w tym roku.
Ja jestem gospodynią domową, a mój mąż, czyli ich syn, pracuje i zarabia miesięcznie 2800 euro netto. Chcemy jednak pozostać poza umową. Chcielibyśmy zamieszkać tam jako najemcy.

Więc teraz moje pytanie – czy mości teściowie w ogóle mogą otrzymać finansowanie budowy w wysokości 250 000 euro, biorąc pod uwagę, że kwota, jaką chcą „pożyczyć”, przekracza wartość nieruchomości. Jakie mają możliwości?
Po zakończeniu ubezpieczeń na życie i prywatnych ubezpieczeń emerytalnych obydwaj razem otrzymają około 140 000 euro wypłaty. Jednak dopiero w 2023 roku.

Pozdrowienia
Amanda

Napisany przez verschaukelt
Niskie oprocentowanie jest dostępne tylko przy określonych warunkach, sprawdziłeś?

Przychody z najmu muszą być zabezpieczone.

Życiowa polisa ubezpieczeniowa i ubezpieczenie na życie również będą musiały spełnić warunki zabezpieczenia.

Czy nie masz żadnego kapitału własnego?

To nie będzie łatwe, ponieważ do ceny zakupu trzeba doliczyć koszty związane z zakupem, a finansowanie znacznie przekracza wartość nieruchomości zgodnie z myśleniem bankowym, nawet jeśli zostaną podjęte działania mające na celu podniesienie wartości.

KFW - na remont/modernizację?

Napisany przez Amanda
Brak własnego kapitału, nie mogą za bardzo oszczędzać, ponieważ obecny czynsz jest bardzo wysoki, a dodatkowo trzeba płacić ubezpieczenia. Boję się, że mogą wpaść w coś, czego nie są w stanie zrobić. Z KFW Bank otrzymam pieniądze tylko na remont/modernizację, czy źle to rozumiem? kredyt jest już wysoki, ponieważ musi pokryć wszystkie dodatkowe koszty (makler, podatki, notariusz, przeprowadzka...) oraz remont/modernizację. Szwagr już był w swoim banku (Commerzbank) i mieliby mu pożyczyć pieniądze, ale ma on wysokie zdaniem niego oprocentowanie. Sama nie rozumiem tych wszystkich kalkulatorów online, bo zawsze pokazują one pozostały dług, oprocentowanie nominalne, oprocentowanie kapitału i tak dalej, skąd mam wiedzieć, jakie są te kwoty. Dlaczego zawsze wyświetla się pozostały dług? Pozdrowienia Amanda

Napisany przez Amanda
Wyniki twojego budżetu
Możesz przeznaczyć następujące kwoty miesięcznie: 1.230,00 €
Co odpowiada rocznemu dochodowi w wysokości 14.760,00 €
Pożądana przez Ciebie okres wiązania z oprocentowaniem: 25 lat
Pożądana przez Ciebie wysokość oprocentowania: 3,00 % rocznie
Pożądana przez Ciebie wysokość spłaty kredytu: 3,00 % rocznie
Dzięki temu możesz obsłużyć następującą kwotę kredytu: 246.000,00 € Pomoc
Do tego dochodzi dostępny kapitał własny: 0,00 €
Dlatego maksymalna kwota, którą możesz wydać, to 246.000,00 € Pomoc
Aby określić maksymalną cenę zakupu z tej kwoty, należy odjąć koszty dodatkowe oraz koszty przebudowy/modernizacji oraz marżę bezpieczeństwa.
Koszty przebudowy/modernizacji: 100.000,00 €
Marża bezpieczeństwa: 12.300,00 €
Prowizja dla pośrednika: 4.376,17 €
Koszty notarialne i wpisowe: 2.451,64 €
Podatek od nabycia nieruchomości: 4.290,36 €
Zatem maksymalna cena zakupu wynosiłaby 122.581,83 €
Przy tej opcji finansowania reszta zadłużenia po zakończeniu 25-letniego okresu wiązania z oprocentowaniem wynosiłaby 0,00 EUR.

To jest taki kalkulator online, czy zrobiłem to dobrze i czy dane są rzeczywiste???? I te 1230 euro miesięcznie zdecydowanie łatwo dla nas opłacić.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Porada: Bank rozróżnia między pracami związanymi z utrzymaniem wartości nieruchomości i pracami zwiększającymi wartość.
ING-DIBA akceptuje tylko prace zwiększające wartość, aby zaakceptować pełne finansowanie ceny zakupu i wykończenia.
Koniecznie skorzystaj z usług architekta.

Napisany przez philippmeier
W wasieim wypadku lepiej byłoby to wyjaśnić podczas osobistej rozmowy. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, kwota oczywiście nie będzie problemem. Ale twoi teściowie są już dość starzy i będą musieli spłacać Dom nawet podczas emerytury. Myślę, że bank będzie chciał więcej zabezpieczeń. Czy zastanawialiście się kiedyś, jak wysoka będzie ta emerytura?

Napisany przez Amanda
To z emeryturą było pierwsze, co mi przyszło na myśl, a emerytura moich teściów będzie wynosić około 2400 euro, do tego dochodzą jeszcze przychody z wynajmu, które otrzymują od nas, czyli dodatkowe 700 euro.

Napisany przez guest
Smacznego,

Przybliżone obliczenia wskazują, że oczekiwana emerytura będzie bardzo wysoka, gdy jednak ubezpieczyciel emerytalny to obiecuje (za 11 lat) ...

Teściowie będą płacić, aż do osiągnięcia przez nich 79/81 lat. Miejmy nadzieję, że wszystko będzie dobrze przez ten czas.

Dla mnie trudniejsze do zrozumienia jest obliczenie finansowania, ponieważ brakuje mi zakładanej dodatkowej spłaty w wysokości 140.000 euro.

W ciągu 10 lat mogę sobie wyobrazić kolejne raporty naukowe, jak sprzedano kredyt dla kupujących Dom, który trwa do ich 81. roku życia - te bandyckie banki.

Jeśli obecny czynsz jest zbyt wysoki, możliwe, że przeprowadzka do tańszego mieszkania byłaby rozsądna?!

Niezależnie od już udzielonej obietnicy kredytowej (ustnej?) ze strony banku, zastanowiłbym się jeszcze kilkakrotnie, czy naprawdę chce się spłacać Dom, mając 80 lat.

Widzę rozbudowę drugiej połowy domu wraz z kredytem jako raczej niewielki problem. Przebudowa zwiększa wartość nieruchomości, ponieważ powstaje nowa przestrzeń mieszkalna.

Ponieważ syn nie będzie wchodził jako poręczyciel do umowy, jedyną ochroną pozostaje zabezpieczenie poprzez wszystkie wymienione wartości. W innym przypadku bank prawdopodobnie nie zaakceptuje kredytu. Jeśli więc coś pójdzie nie tak, wszystko pójdzie na marne.

Na koniec, pamiętajmy, że posiadanie własnej nieruchomości to luksus - i luksusu trzeba sobie możemy pozwolić.

gość

Napisany przez verschaukelt
Amanda,

miałbym na twoim miejscu także bóle brzucha. Niestety już to kilkakrotnie przeżyłem, także w kręgu własnych krewnych, a starsze osoby siedzą na górze długów i ledwo mogą napełnić lodówkę.

Zwłaszcza że taki dodatek/przebudowa zazwyczaj jest droższy niż pierwotnie oszacowano. A jeśli chcesz się tam teraz wprowadzić, jak to później naprawdę wygląda - kłopoty między pokoleniami, kłopoty w małżeństwie, to również powinno być wzięte pod uwagę. Co się stanie, jeśli wszyscy razem albo nawet tylko jeden z nich zechce się wyprowadzić...? Rodzice podejmują inwestycję, która jest warunkowa, a których być może już nie będą w stanie spełnić.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Ja, ja nie sądzę, że bank udzieli finansowania, jeśli dłużnicy mają prawie 80 lat, gdy skończą spłacać kredyt.

Z drugiej strony, jeśli kupisz nieruchomość, a rodzice zamieszkają tam razem z Tobą, mogę sobie to wyobrazić, ale bez wkładu własnego nie w kwocie 250 tys. EUR.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata